Ανοικτό το θέμα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη Ρόδο

Ανοικτό το θέμα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη Ρόδο

Ανοικτό το θέμα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη Ρόδο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1088 ΦΟΡΕΣ

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της τροποποίησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Ρόδου, το χειμώνα λόγω του ενεργειακού κόστους, και όλες οι προτάσεις φαίνεται ότι είναι στο τραπέζι για να παρθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για τη γενικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων κάθε είδους το χειμώνα προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας που χρειάζεται, και πυκνώνουν οι συζητήσεις γύρω από το μοντέλο που θα επιλεγεί τελικά για κάθε τομέα δραστηριότητας.

Σε τοπικό επίπεδο η συζήτηση άνοιξε αρκετά νωρίς από τον εμπορικό σύλλογο Ρόδου που τον απασχολεί το πώς θα εξελιχθεί η χειμερινή περίοδος, αν και το πρώτο βήμα έχει γίνει ήδη από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που έθεσε σε ισχύ μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της πόλης τρεις μέρες την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι οι αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα της περιοχής δεν ακολούθησαν αυτό το ωράριο.

Βέβαια, η όποια συζήτηση για μείωση του ωραρίου βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση. Μάλιστα, προ ημερών με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τασσόμενος θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπήρξε δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα σε εκ νέου δηλώσεις του να διευκρινίσει ότι «δεν είναι στην πρόθεση της κυβερνήσεως η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο, εάν εφαρμοζόταν, θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων».

Σε κάθε περίπτωση η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάτι που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα και τις επιχειρήσεις της Ρόδου, αμέσως μόλις φύγουν και οι τελευταίοι τουρίστες από το νησί, και όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Σπανός καμία τελική απόφαση δεν έχει παρθεί και αυτή θα είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που θα επικρατήσουν στον τομέα της ενέργειας.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η συζήτηση στη Ρόδο αφορά κυρίως τα χρονικά διαστήματα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, που παρατηρείται κατακόρυφη πτώση της κίνησης στην αγορά κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

«Τοπικά μπορούμε να διαφοροποιηθούμε και συγκεκριμένα συζητάμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που είναι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος. Για να πιάσουμε τους στόχους που μας έχουν πει ώστε να πάρουμε τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να κλείσουμε. Είναι οι πιο κρύοι μήνες του χειμώνα και παραδοσιακά οι μήνες με τη χαμηλότερη κίνηση. Όλοι εκείνο το διάστημα διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν δουλειά» δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι το κρίσιμο στην όλη υπόθεση είναι να κλείσουν οι αλυσίδες. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου θα έρθει σε συνεννόηση μαζί τους προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προθέσεις τους και να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη.

Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Σπανός στη Ρόδο δεν έχουμε μπει σε χειμερινό ωράριο γιατί ακόμα έχουμε τουρισμό και θα συζητήσουμε για χειμερινό ωράριο μετά τις 10 Νοεμβρίου, όταν θα κλείσει η σεζόν. Επίσης το θέμα για τον εμπορικό κόσμο δεν έχει κλείσει ακόμα γιατί οι συνθήκες που δημιουργούν την ανάγκη για αυτό δεν έχουν οριστικοποιηθεί και μεταβάλλονται καθημερινά. Και τέλος όπως υπογραμμίζει, ποτέ δεν είναι κακό να σχεδιάζεις και άλλα πράγματα για το μέλλον και να μην υπάρχει μόνο μία πρόταση.

«Το θέμα είναι ανοιχτό και εξετάζεται. Καμία τελική απόφαση δεν έχει παρθεί και θα είναι αποτέλεσμα των συνθηκών που θα επικρατήσουν στον τομέα της ενέργειας. Αν πρέπει να κάνουμε οικονομία, θα πρέπει να κάνουμε οικονομία και αυτό γίνεται με ένα μόνο τρόπο» υπογράμμισε ενώ στην ερώτηση ποια είναι η θέση των μελών του Συλλόγου απάντησε ότι υπάρχουν υποστηρικτές του συνεχόμενου ωραρίου που θέλουν να τελειώσουν από την εργασία τους, να πάνε στο σπίτι τους και να έχουν χρόνο να κάνουν τις δουλειές τους, ενώ σε κάποιους άλλους αρέσει το σπαστό ωράριο και θέλουν να το διατηρήσουν. Υπάρχουν βέβαια και οι αλυσίδες που θέλουν να είναι ανοιχτές συνεχώς.

Ο προβληματισμός πάντως υπάρχει και όσο η τουριστική σεζόν φτάνει στο τέλος της και οδηγούμαστε και εμείς προς το φθινόπωρο και αργότερα προς το χειμώνα τόσο θα γίνεται εντονότερη η συζήτηση και θα αναζητούνται λύσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Σπανός θέτει το ερώτημα: αν τα καταναλωτικά έξοδα μειωθούν και δεν έχει χρήματα ο κόσμος να ψωνίσει, τι θα κάνουν τα καταστήματα, θα μένουν ανοιχτά και θα ξοδεύουν ρεύμα για φως και κλιματισμό;
Έτσι λοιπόν θα υπάρξει ένα προτεινόμενο ωράριο, αλλά αυτό θα διαμορφωθεί με βάση τη στάση των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς όπως κατέληξε δε γίνεται σε καμία περίπτωση να κλείσει η αγορά αν δεν συμφωνήσουν γιατί έτσι θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη