SOS εκπέμπουν οι φοιτητές της ΑΣΤΕΡ

SOS εκπέμπουν οι φοιτητές της ΑΣΤΕΡ

SOS εκπέμπουν οι φοιτητές της ΑΣΤΕΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1803 ΦΟΡΕΣ

Ανοιχτή επιστολή στην τοπική κοινωνία με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ανοιχτή επιστολή για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) και τη σταδιακή υποβάθμισή της, απέστειλαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου των σπουδαστών της σχολής, ζητώντας από την τοπική κοινωνία αλλά και τους εκπροσώπους της σε όλα τα επίπεδα, να σταθούν στο πλευρό των ίδιων αλλά και της ιστορικής σχολής.

Στην επιστολή επισημαίνεται:
«Η συμβολή των αποφοίτων της ΑΣΤΕΡ από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως σήμερα είναι πολύ σημαντική στην ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όχι μόνο γιατί στελεχώνουν τα ξενοδοχεία με επαγγελματικά καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και άλλες δραστηριότητες στον τουριστικό τομέα. Επιπλέον, οι απόφοιτοι της Σχολής στελεχώνουν τα τμήματα τουριστικής κατεύθυνσης των τεχνικών επαγγελματικών λυκείων, των Ι.Ε.Κ., ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν καταλάβει θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε ελληνικά και διεθνή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία η σχολή μας έχει υποστεί μια τρομερή υποβάθμιση σε πολύ ανησυχητικό βαθμό. Πιστεύουμε πως η τοπική κοινωνία του νησιού μας είναι με το μέρος μας όλα αυτά τα χρόνια, όμως αυτό δεν είναι αρκετό καθώς χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματά μας αντί να επιλύονται, πληθαίνουν. Κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει κάνει κάποιο ουσιαστικό βήμα ώστε να βοηθήσει τη σχολή μας και τους σπουδαστές μας.
Έτσι και εμείς ως Σύλλογος Σπουδαστών ΑΣΤΕΡ αποφασίσαμε να γνωστοποιήσουμε για ακόμα μια φορά τα αιτήματά μας και να επιζητήσουμε την άμεση επίλυσή τους από όλους τους αρμόδιους φορείς, που τόσα χρόνια φαίνεται πως έχουν αφήσει τη σχολή μας στον «αυτόματο πιλότο» και περιμένουν λύση χωρίς κάποια «ωφέλιμη» πρόταση.

Τα αιτήματά μας είναι:
1. Σίτιση για τους σπουδαστές μας

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η σχολή μας ήταν η πρώτη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που λειτουργούσε στην πραγματικότητα ως μια αμιγώς ξενοδοχειακή σχολή στα πρότυπα της αντίστοιχης ξενοδοχειακής σχολής της Λωζάνης.
Η σχολή μας ιδρύθηκε σε μια εποχή με απόλυτο κενό στον τομέα της ανώτερης ξενοδοχειακής εκπαίδευσης και ως εκ τούτου ήρθε να καλύψει το έλλειμμα σε στελεχιακό δυναμικό της ελληνικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας που βρισκόταν στα πρώτα βήματα της ανάπτυξής της.
Ωστόσο το 2011, μετά από 55 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας της σχολής και με το Οικοτροφείο που αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι και μεγάλο εργαλείο εκπαίδευσης, οι υπεύθυνοι του ΟΤΕΚ, ανεύθυνα και χωρίς δισταγμό αποφάσισαν να το κλείσουν.


Από τότε και έπειτα οι Σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ υποχρεώνονται στο να ξοδεύουν σημαντικά πόσα για να εξασφαλίσουν τα βασικά, όπως είναι ένα πιάτο φαγητό, που ενώ μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, δυστυχώς για κάποιους σπουδαστές είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουν ακόμα και αυτό.
Ζητάμε άμεση λύση στο θέμα της σίτισης ώστε να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους σπουδαστές της σχολής μας.

2. Στέγαση για τους σπουδαστές μας
Με το κλείσιμο του Οικοτροφείου δυστυχώς επήλθε και άλλο ένα σημαντικό οικονομικό βάρος στους σπουδαστές μας και τις οικογένειές τους. Το Οικοτροφείο παρείχε διαμονή σε αρκετούς σπουδαστές, συνολικά είχε 95 κλίνες. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει βγει κάποια απόφαση για την επαναλειτουργία του Οικοτροφείου, αλλά ούτε έχει βρεθεί κάποια λύση ώστε να μπορέσει να μισθωθεί κάποιος χώρος (ακίνητο) για να διαμένουν οι σπουδαστές.


Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Η σχολή μας λειτουργεί μέχρι και τα μέσα Ιουνίου και η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Μια μεγάλη μερίδα σπουδαστών αναγκάζεται να μείνει χωρίς στέγη, καθώς οι εκμισθωτές δεν επιθυμούν την ανανέωση του συμβολαίου μίσθωσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Πέρα όμως από αυτό, παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ενοίκια (20-40%) που για κάποιους ακόμα και αυτή η αύξηση αποτελεί τρομερή οικονομική επιβάρυνση.
Ζητάμε άμεση λύση στο θέμα της στέγασης, ώστε να μην αναγκαστεί ποτέ ξανά κανένας σπουδαστής μας να μείνει χωρίς στέγη.
Εμείς, σαν σπουδαστές της πρώτης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, θα αντιδράσουμε δυναμικά για να κρατήσουμε τη Σχολή στο επίπεδό της, διότι είμαστε περήφανοι για τη σχολή μας, παρόλο που κάποιοι προτιμούν κλειστά και αραχνιασμένα δωμάτια και ένα κτήριο - νεκροταφείο αντί ένα κτήριο ανοιχτό και γεμάτο ζωή.


Όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά για να μην κλείσει η ΑΣΤΕΡ
Αυτοί που το επιδιώκουν θα αντιμετωπίσουν την αγανάκτηση των σπουδαστών και των εκατοντάδων αποφοίτων και στελεχών του τουρισμού.
Ο τουρισμός είναι ό,τι μας απέμεινε σε αυτόν τον τόπο.


Χωρίς τον τουρισμό η Ρόδος και η Ελλάδα, θα μετατραπούν σε νεκροταφείο
Η ΑΣΤΕΡ και η ΑΣΤΕΚ δικαιούνται να γίνουν ξανά σχολές-πρότυπα για σπουδές τουρισμού και φιλοξενίας».

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου