Εργαζόμενους για το καλοκαίρι αναζητούν τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης

Εργαζόμενους για το καλοκαίρι αναζητούν τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης

Εργαζόμενους για το καλοκαίρι αναζητούν τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 967 ΦΟΡΕΣ

Σε ανοικτή γραμμή οι πρόεδροι για τη διαμόρφωση πλαισίου

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα διαμορφωθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το αίτημα των Εργατικών Κέντρων της Ρόδου και της Κρήτης αναφορικά με τη μαζική μεταφορά εργατικού δυναμικού από άλλες περιοχές της χώρας και ειδικά από τη βόρεια Ελλάδα για να εργαστεί στον τουρισμό το καλοκαίρι.

Η πρώτη επικοινωνία με τα αντίστοιχα εργατικά κέντρα των περιοχών αυτών, έχει αποδώσει καρπούς όμως μένει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα μεταφερθούν οι ενδιαφερόμενοι σε Ρόδο και Κρήτη και κυρίως πού θα μείνουν καθώς θα πρόκειται για μεγάλο αριθμό ατόμων και το καλοκαίρι είναι δύσκολο να βρεθεί στέγη με τη ζήτηση που υπάρχει από τους τουρίστες.

Οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων που σκόπευαν να συναντηθούν αυτό το διάστημα με κυβερνητικά στελέχη για να εξηγήσουν τις λεπτομέρειες του αιτήματός τους, ματαίωσαν τα ραντεβού τους λόγω των πολιτικών αναταράξεων που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα.

Μάλιστα, όπως δηλώνει στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα και τα Εργατικά Κέντρα των δύο περιοχών προσπαθούν να καθορίσουν το πλαίσιο με βάση το οποίο θα κινηθούν. Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη είναι ενημερωμένα σχετικά με την πρωτοβουλία που πάρθηκε, αλλά όπως είναι ήδη γνωστό, υπήρξε συμβολή μέχρι στιγμής μόνο στο θέμα των εργατών γης για την Κρήτη.

Όμως η αρχή έγινε, και σε αυτό το μήκος κύματος θα κινηθούν τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης για το θέμα των εποχιακών στον τουρισμό, τα οποία θα καταθέσουν παρόμοιο πλάνο στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα που απασχολεί τις δύο περιοχές. Αυτό θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα για να προλάβουμε την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Εγγλέζος, έχουν προκηρυχτεί και σεμινάρια επιμόρφωσης όμως είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τη ζήτηση. Το αίτημα για τα σεμινάρια τρέχει και θα έχουμε εικόνα προς το τέλος του μήνα, όπως είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Εργατικά Κέντρα των δύο περιοχών που συνεργάζονται στενά σε όλα τα θέματα και ειδικά σε ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, «δουλεύουν» το σχέδιο και θα το ολοκληρώσουν σύντομα ώστε όταν οι πρόεδροι όλων των Εργατικών Κέντρων συναντηθούν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ το Μάρτιο, να υπάρχει έτοιμη πρόταση που θα συζητηθεί διεξοδικά ώστε να πάρουν θέση όλοι. Όμως επειδή θα προηγηθεί μία προσυνάντηση των προέδρων στις αρχές Φεβρουαρίου, η πρώτη αναφορά θα γίνει εκεί, ώστε να υπάρχει και μία πρώτη ενημέρωση.

Βέβαια όπως ομολογεί ο κ. Εγγλέζος «αυτό πού μας δυσκολεύει είναι που θα μείνει ο κόσμος, πάντα υπάρχει πρόβλημα γιατί μιλάμε για μαζική μετακίνηση εργατικού δυναμικού. Το μεγάλο εμπόδιο είναι η μετακίνηση και η διαμονή τους».
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα Εργατικά Κέντρα των δύο περιοχών συγκροτούν κοινό μέτωπο. Αυτή τη φορά προχώρησαν σε συνεργασία για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού στο χώρο των ξενοδοχειακών και γενικά τουριστικών επιχειρήσεων, ένα πρόβλημα που αναδείχτηκε φέτος και που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε και του χρόνου.

Έτσι λοιπόν έχουν έρθει ήδη σε συνεννόηση με Εργατικά Κέντρα σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδα όπου υπάρχει ανεργία και ενδιαφέρον για εργασία, ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να καταφέρουν μία μαζική μετακίνηση εργατικού δυναμικού από εκεί προς τα νησιά μας.
Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να προηγηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια ώστε να αποκτήσουν όσοι ενδιαφέρονται τις δεξιότητες που χρειάζονται και φυσικά να εξασφαλιστούν και οι χώροι διαμονής τους, καθώς και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι.

Από τις πρώτες επαφές με Εργατικά Κέντρα της βόρειας Ελλάδας φάνηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον καθώς η ανεργία σε πολλές περιοχές βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά και μάλιστα σε κάποιες από αυτές αγγίζει το 45%! Αυτό αναγκάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μετακινείται σε διπλανούς νομούς για να βρει εργασία, πάντα εποχιακή, κάτι που θα μπορούσε να γίνει και για την περιοχή μας αν οργανωθεί σωστά, ειδικά φέτος που το ενεργειακό κόστος έχει εκτινάξει στα ύψη και το κόστος ζωής.

Απώτερος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να βρουν εργασία και εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη, καθώς και μακροχρόνια άνεργοι. Θα πρόκειται για Έλληνες που επιθυμούν να έρθουν στις περιοχές μας να επιδοτηθούν από το κράτος, να επιμορφωθούν και να αναλάβουν δουλειά στις εποχιακές επιχειρήσεις που ζητούν πολύ κόσμο. Και όλα αυτά με εργασία σε ανθρώπινες συνθήκες με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και με διαμονή σε κατάλληλους χώρους.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη