Μεγάλη η συμμετοχή του κοινού στις προβολές του αφιερώματος στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο

Μεγάλη η συμμετοχή του κοινού στις προβολές του αφιερώματος στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο

Μεγάλη η συμμετοχή του κοινού στις προβολές του αφιερώματος στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 347 ΦΟΡΕΣ

Σε ανακοίνωση του συλλόγου Cine - Εκπαίδευση σχετικά με την εβδομάδα Ιταλικού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 1 έως τις 7 Δεκεμβρίου, αναφέρονται τα εξής:

Για 8η χρονιά διοργανώθηκε το 8° περιοδεύον αφιέρωμα cinema.it_2022 «Ο ιταλικός κινηματογράφος ταξιδεύει στην Ελλάδα» με τον συντονισμό του Ιταλικού Συλλόγου Φίλων της Λέρου (A.I.A.L.) σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Tempo Forte.

Το ετήσιο αφιέρωμα αποτελεί μέρος της προώθησης του ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. Φιλοξενήθηκε σε 22 χώρους της Ελλάδας από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς μέσω του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.).

Ο Όμιλός μας Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό, επί σειρά ετών διατηρώντας σχέσεις παραγωγικής συνεργασίας με τους φίλους του Α.I.A.L, φιλοξένησε στη Ρόδο το 8° περιοδεύον αφιέρωμα cinema.it_2022 από την 1 έως 7 Δεκεμβρίου 2022 σε αίθουσα του κινηματογράφου Pallas 5 Stars της Ρόδου, ο οποίος υποστηρίζει με ουσιαστικό τρόπο όλες τις κινηματογραφικές δραστηριότητές μας.

Το πρόγραμμα προβολών ήταν απολύτως επιτυχημένο ποιοτικά και ποσοτικά. Προβλήθηκαν πέντε από τις έξι συνολικά ταινίες του αφιερώματος, επιλογή της πιο πρόσφατης παραγωγής Ιταλών σκηνοθετών (2018-2021). Η κινηματογραφική αίθουσα ήταν κατάμεστη όλες τις βραδιές από το κινηματογραφόφιλο κοινό της Ρόδου. Υπολογίζεται πως παρακολούθησαν συνολικά και τις πέντε ημέρες 500 και πλέον θεατές!

Οι ταινίες άγγιζαν θέματα κοινωνικού προβληματισμού π.χ. οικογενειακές σχέσεις, και διαφορετικότητα, αισθητικής φιλοσοφίας, π.χ. για την έννοια του κωμικού και της κωμωδίας, αναστοχασμών γύρω από το νόημα της ύπαρξης, ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα κ.ά.

Στην εναρκτήρια πρώτη ημέρα των προβολών ο πρόεδρος του Ομίλου στο καλωσόρισμα του, ενημέρωσε τους θεατές για το πρόγραμμα των προβολών και τους συντελεστές και αναφέρθηκε συνοπτικά στη 10ετή παρουσία και δράση του Ομίλου για την προώθηση της κινηματογραφικής/ οπτικοακουστικής παιδείας στην εκπαιδευτική κοινότητα ειδικότερα, αλλά και στις ποικίλες cine δράσεις και προγράμματα που υλοποιήθηκαν με αποδέκτη την τοπική κοινωνία στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται πως πριν από κάθε προβολή παρουσιαζόταν η σύνοψη της υπόθεσης της εκάστοτε ταινίας. Ενδιαφέρον είχαν οι σύντομες «αναστοχαστικές» συζητήσεις στην αρχή της επόμενης ταινίας για την ταινία της προηγούμενης ημέρας … Συζητήσεις που συνεχίζονταν και έξω από το σινεμά, σε σημείο ώστε ο αναστοχασμός και η απήχηση τής κάθε ταινίας διαρκούσε και προκαλούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στους θεατές και για τα επόμενα βράδια.

Από 1 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2022 στο Cinema Pallas, προβλήθηκαν οι ακόλουθες ταινίες:

Πέμπτη 1/12: Tutto il mio folle amore | Όλη η τρελή μου αγάπη - Gabriele Salvatores, 2019

Ο δεκαεξάχρονος Vincent είναι ένας έφηβος βυθισμένος σε έναν εντελώς δικό του κόσμο. Ο Willi είναι τραγουδιστής και ο βιολογικός πατέρας του Vincent. Ένα βράδυ, απροσδόκητα, αποφάσισε τελικά να συναντήσει τον γιο του Vincent που δεν τον είχε ξαναδεί, ανακαλύπτοντας ότι δεν ήταν τίποτα όπως είχε φανταστεί.

Παρασκευή 2/12: Comedians | Οι κωμικοί - Gabriele Salvatores, 2021

«Οι Κωμικοί» είναι μια ταινία η οποία στοχάζεται και προβληματίζεται για το ίδιο το νόημα της κωμωδίας στην εποχή μας.

Δευτέρα 5/12: Una storia senza nome | Μια ιστορία χωρίς όνομα –Roberto Αndo

Το: «Storia senza nome» είναι στην πραγματικότητα η μυστηριώδης κλοπή του διάσημου πίνακα του Caravaggio «Η Γέννηση», που συνέβηκε στο Παλέρμο το 1969 από τη μαφία.

Τρίτη 6/12: Il cattivo poeta | Ο κακός ποιητής - Gianluca Jodice, 2020

Η ιστορία μας ξεκινά όταν ο ποιητής Gabrielle D’Annunzio τελειώνει τη ζωή του στην εξορία, αποφασισμένος να πολεμήσει ενάντια στη φασιστική καταπίεση και να μην εγκαταλείψει την ελευθερία της σκέψης του. Παρόλο που ο D’Annunzio δέχεται τιμές και διορισμούς από τον Μουσολίνι, ο Ντούτσε τον φοβάται και στέλνει έναν νεαρό Ιταλό ομοσπονδιακό να προσέχει τον «κακό ποιητή».

Τετάρτη 7/12: Dogman - Matteo Garrone, 2018

Ο μικροκαμωμένος και ήσυχος Μαρτσέλο ζει στα περίχωρα της Ρώμης. Είναι κομμωτής σκύλων και ζει μια ήσυχη ζωή μαζί με την κόρη του Αλίντα στη γειτονιά του. Όμως για να τσοντάρει το πενιχρό εισόδημά του πουλάει κοκαΐνη μαζί με τον επικίνδυνο εγκληματία Σιμόνε, που με τα καμώματά του τρομοκρατεί τους φιλήσυχους κατοίκους της περιοχής και κανένας δεν καταφέρνει να τον σταματήσει…

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον κινηματογράφο Pallas, στην κ. Ευαγγελία Κακά και στους εργαζόμενους για τη φιλοξενία τους και την άψογη συνεργασία και υποστήριξη του έργου μας επί σειρά ετών, τον Ελληνοϊταλικό Σύλλογο Φίλων της Λέρου (A.I.A.L.) και ιδιαίτερα τον γραμματέα του Δ.Σ. και συντονιστή του αφιερώματος Enzo Bonanno, ο οποίος πιστός στο ραντεβού του κάθε χρόνο μας προσφέρει υψηλής αισθητικής σύγχρονο ιταλικό σινεμά.

Περισσότερο από όλους θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους κινηματογραφόφιλους θεατές μας που παρακολούθησαν το φεστιβάλ και συμμετείχαν ενεργά σε αυτό. Αυτοί μας ενισχύουν καλλιτεχνικά για να ευοδώνεται ο οπτικοακουστικός εγγραμματισμός που προωθεί ο Όμιλος μας στη Ρόδο και όχι μόνο.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου