«Τρόμαξαν» οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ από την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο

«Τρόμαξαν» οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ από την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο

«Τρόμαξαν» οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ από την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1467 ΦΟΡΕΣ

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που αντίκρισαν στη Ρόδο για τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ που βρέθηκαν εδώ αυτές τις ημέρες και ειδικά για τον ΕΦΚΑ και το νοσοκομείο τη χαρακτήρισαν «τραγική», ενώ για τα παλιά σχολικά κτήρια είπαν ότι... τρόμαξαν.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί ανά τη χώρα, από την Κυριακή βρέθηκε στη Ρόδο κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ και συγκεκριμένα τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της (σ.σ. από τη στιγμή που δεν έχει εκλεγεί ακόμη Προεδρείο) οι κ.κ.: Δημήτρης Μπράτης, Χαράλαμπος Κόκκινος, Στέφανος Σαββόπουλος και Παντελής Βαϊνάς.

Καταρχάς, ο κ. Μπράτης είπε ότι τα τελευταία χρόνια, η ΑΔΕΔΥ δεν είχε έρθει στη Ρόδο-ως όφειλε-και ότι η παρουσία τους έχει διπλό στόχο: αρχικά να ανασυγκροτήσουν το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιφερειακής ενότητας, ενώ θα επισκεφθούν και άλλα νησιά (Κως, Λέρος), για να συγκροτήσουν τα τμήματα.

Ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός σκοπός είναι η ενημέρωση των εργαζομένων στο δημόσιο της περιοχής για τα προβλήματα που υπάρχουν και από την άλλη πλευρά η δική τους ενημέρωση, για τα προβλήματα που υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπράτης θέλησε να μεταφέρει τις... εντυπώσεις του από την επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει λίγο νωρίτερα στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ εδώ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έρχομαι από μία επίσκεψη που κάναμε στον ΕΦΚΑ πριν από λίγο, όπου πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική!». Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι από 138 υπαλλήλους που υπηρετούσαν λίγα χρόνια σε όλους τους οργανισμούς (σ.σ. πριν την ενοποίηση του 2016), σήμερα υπηρετούν 78, δηλαδή έχει επέλθει μια μείωση της τάξεως του 60%.

Ανέφερε, ακόμη, ότι από την ενημέρωση που έχουν, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο της Ρόδου το οποίο έχει τεράστια προβλήματα, καλύπτοντας έναν πληθυσμό ο οποίος το καλοκαίρι πενταπλασιάζεται, με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε υποδομές κτλ.

Μάλιστα, είπε ότι το ζήτημα των ελλείψεων είναι ένα από τα βασικά αιτήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, δηλαδή να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες με προσωπικό αφού γενικά στο δημόσιο, αυτή τη στιγμή, υπάρχει 40% λιγότερο προσωπικό από αυτά που προβλέπουν τα οργανογράμματα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι στον ΕΦΚΑ, τελευταία πήραν 176 υπαλλήλους σε όλη τη χώρα και στο Νότιο Αιγαίο ούτε έναν!

Μιλώντας για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, είπε ότι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στο Νότιο Αιγαίο καλούνται να ζήσουν με 734 ευρώ τον μήνα, όταν τα ενοίκια έχουν 500 ευρώ!

«Μιλάμε για άθλια κατάσταση γι’ αυτό και ένας στους πέντε εκπαιδευτικούς παραιτείται. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα», είπε. Την ίδια ώρα-συνέχισε-έχουμε τις ιδιωτικοποιήσεις στον σκληρό πυρήνα του κράτους, όπως ο ΕΦΚΑ και προμήνυσε ότι το επόμενο διάστημα οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, πάλι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αφού τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά.

Ο κ. Κόκκινος, από την πλευρά του, είπε ότι είμαστε σε μία ακριτική περιοχή και σ’ ένα νησί που θεωρείται κοσμοπολίτικο, αλλά γύρω του υπάρχουν μικρά νησιά και βλέπουμε ότι η πολυπόθητη στελέχωση των υπηρεσιών αργεί, με πρωταρχική βέβαια τη στελέχωση των δομών υγείας σε όλο τον νομό.

Μάλιστα, είμαστε στην περιοχή που έρχονται εκπαιδευτικοί να υπηρετήσουν και δεν βρίσκουν σπίτι για να μείνουν και έφτασαν στο σημείο να μένουν... σε σκηνές και βέβαια αναγκάστηκαν να φύγουν, γιατί δεν μπορούσαν να επιβιώσουν.

Ο κ. Βαϊνάς, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πήγε σε κάποια σχολεία και είδε κτήρια από την περίοδο της ιταλοκρατίας, όπως το Βενετόκλειο, η Αστική, η Ακαδημία και... τρόμαξε!

Όπως είπε, σαν μνημεία θα πρέπει να διατηρηθούν αλλά δεν είναι κατάλληλα για σχολεία, ειδικά όταν... στοιβάζονται πεντακόσια και πλέον παιδιά, χωρίς τους κατάλληλους χώρους, ενώ έκανε αναφορά στην πτώση σοβάδων στο συγκρότημα της Ακαδημίας.

Είπε, ακόμη, ότι και οι τοπικοί φορείς εδώ θα πρέπει να πιέσουν για να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι αυτό με τα ΣΔΙΤ για το 2025 που αφορά σε σχολεία έξω από την πόλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να γίνει αυτό και πάντα βρίσκονται χώροι, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Και δήλωσε: «Πάντα υπάρχουν λύσεις. Δεν είναι λύση όμως η στέγαση των παιδιών σε τέτοια κτήρια. Είναι το λιγότερο επικίνδυνα.

Αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα, πέρα από την ποιότητα της εκπαίδευσης που μπορεί να παρέχεται σε κάποια από αυτά, πρέπει τώρα να υπάρξει σχολικό πρόγραμμα για τη στέγη, ειδικά μέσα στο κέντρο της πόλης της Ρόδου».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών που έρχονται στο νησί και δεν έχουν που να μείνουν. Και είπε: «Χρειάζεται πλέον να απαιτήσουμε έντονα και επίδομα στέγης αλλά και επίδομα ειδικών συνθηκών. Δεν μπορεί να παίρνει ένας αναπληρωτής 600 ευρώ και να δίνει όλο του τον μισθό για τη στέγη ή να μένει... στο αυτοκίνητο»!

Ο κ. Σαββόπουλος, τέλος, ο οποίος προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έθεσε δύο ζητήματα: το ένα, όπως είπε, έχει να κάνει με τα ζητήματα δημοκρατίας και με τον νόμο «Χατζηδάκη», ο οποίος στην ουσία, φαλκιδεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μάλιστα όπως είπε, έχουν δεσμευτεί ότι ο νόμος «Χατζηδάκης» δεν πρόκειται να ισχύσει και θα μείνει στα χαρτιά, γιατί τα συνδικαλιστικά ζητήματα αφορούν μόνο στο συνδικαλιστικό κίνημα και αυτό είναι ικανό να τα ορίζει και να τα ρυθμίζει. Καυτηρίασε, επίσης, τις ιδιωτικοποίησεις…παντού και την κατάργηση του ΣΕΠΕ.

Διαβάστε ακόμη

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου