3η Διακρατική συνάντηση του προγράμματος Εrasmus KA220 “STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success – STEM & GAMES”

3η Διακρατική συνάντηση του προγράμματος Εrasmus KA220 “STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success – STEM & GAMES”

3η Διακρατική συνάντηση του προγράμματος Εrasmus KA220 “STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success – STEM & GAMES”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 514 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εrasmus KA220 “STEM and Gaming Aims for a Meaningful Educational Success – STEM&GAMES” στην πόλη Βιγιένα (Villenτης Ισπανίας, στην περιφέρεια της Βαλένθια, η οποία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας του Αλικάντε. Η συνάντηση έλαβε χώρα από τις 16 έως 20 Ιανουαρίου 2023 και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του 4ου ΓΕ.Λ. Ρόδου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.


Η συνάντηση διεξήχθη στο σχολείο I.E.HERMANOS AMOROS με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από επτά οργανισμούς προερχόμενους από την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Λιθουανία. Αρχικά, οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων οργανισμών συζήτησαν προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά την υλοποίηση σεναρίων STEM που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενη συνάντηση.

Στη συνέχεια, προχώρησαν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το δεύτερο παραδοτέο υλικό του προγράμματος, το οποίο αφορά στη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα, η κάθε χώρα καλείται να δημιουργήσει ένα εικονικό δωμάτιο απόδρασης (escape rooαπό το οποίο, προκειμένου να δραπετεύουν οι μαθητές/τριες, χρειάζεται να επιλύουν γρίφους βασιζόμενοι σε γνώσεις φυσικών επιστημών, τεχνολογίας πληροφορικής και μαθηματικών.


Με στόχο την αποσαφήνιση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία απόδρασης από ένα “escape room”, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου υποδοχής, διαμόρφωσαν μια αίθουσα του σχολείου και ετοίμασαν ένα δωμάτιο απόδρασης μόνο για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, συνεργάστηκαν για την επίλυση των γρίφων που δόθηκαν και έτσι απέκτησαν εμπειρία στη δημιουργία δωματίων διαφυγής για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αργότερα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές του σχολείου υποδοχής να προσπαθούν και να επιλύουν διαφορετικούς γρίφους, ώστε να αποδράσουν από ένα νέο δωμάτιο διαφυγής βασισμένο σε ένα τελείως διαφορετικό σενάριο, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στη βαθμίδα φοίτησής τους.


Στο τέλος, έγινε συζήτηση με ανατροφοδότηση απόψεων και προβληματισμών σχετικών με τεχνικά και διαδικαστικά θέματα για τη δημιουργία της εφαρμογής. Τελικά, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στη μορφή που θα έχει η εφαρμογή, καθώς και στο εύρος των ηλικιών που θα καλύπτει.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ισπανία, οι εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος ξεναγήθηκαν στη Βιγιένα, στο Αλικάντε και στη Βαλένθια, για να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα και γαστρονομία. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να πάρουν μία γεύση από τον ισπανικό τρόπο ζωής και την ισπανική καθημερινότητα, συνδυάζοντας τη δημιουργική εργασία με την ψυχαγωγία και τη γνωριμία του ισπανικού πολιτισμού.

Συνοψίζοντας, ήταν μια εποικοδομητική και ευχάριστη εμπειρία, σε φιλικό κλίμα αρμονικής συνεργασίας. Η υποδοχή των εταίρων από τους Ισπανούς ήταν εξαιρετική. Ευχή όλων των εμπλεκομένων είναι και οι επόμενες συναντήσεις να κινηθούν στο ίδιο κλίμα και η διάχυση της γνώσης να συντελείται κάθε φορά με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου