Προγραμματική Σύμβαση για τη βελτίωση της κινητικότητας των ΑμεΑ

Προγραμματική Σύμβαση για τη βελτίωση της κινητικότητας των ΑμεΑ

Προγραμματική Σύμβαση για τη βελτίωση της κινητικότητας των ΑμεΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 602 ΦΟΡΕΣ

Προγραμματική Σύμβαση με τον δήμο Ρόδου και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ασκληπειάδες» για την υλοποίηση της πράξης «Βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας των ΑμεΑ που διαβιούν στον δήμο Ρόδου» θα συνάψει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Η προγραμματική σύμβαση έχει ως κεντρικό σκοπό τη βελτίωση της κινητικότητας των Ατόμων με Αναπηρία, που διαβιούν στον δήμο Ρόδου και το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου νοτίου Αιγαίου τη Δευτέρα 20 του μήνα.


Εισηγήτρια του θέματος θα είναι η αντιπεριφερειάρχης υγείας πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας, υπεύθυνη των κοινωνικών παντοπωλείων στα Δωδεκάνησα Χαρούλα Γιασιράνη.


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία περιλαμβάνει 6 πυλώνες και 30 συγκεκριμένες δράσεις και ένας από τους βασικούς του στόχους είναι η Σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, που, μεταξύ άλλων στοχεύει στην προαγωγή της άσκησης του θεμελιώδους δικαιώματος της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.


Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα υιοθετούν πολιτικές για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτές διακηρύσσονται στις θεματικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης και που θα έχουν ως σκοπό τη διασφάλιση για τα Άτομα με Αναπηρία, ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.


Το Σχέδιο Δράσης βελτίωσης της κινητικότητας των Ατόμων με Αναπηρία, περιλαμβάνει την οργάνωση και την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης σε ΑμεΑ, που κατοικούν στον δήμο Ρόδου καθώς και παροχή εξοπλισμού, που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε φορείς, υπηρεσίες και δραστηριότητες, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.


Άμεσα ωφελούμενοι του Σχεδίου Δράσης ορίζονται όλοι οι διαμένοντες στον δήμο Ρόδου, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από Δημόσια Αρχή ως Άτομα με Αναπηρία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 120.000 ευρώ και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει το έργο, από ιδίους πόρους, με το ποσό των 30.000 ευρώ.


Στον δήμο Ρόδου, με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, κατοικούν περίπου 2.300 Άτομα με Αναπηρία, με ποσοστό πάνω από 50%. Από το σύνολο αυτό, τα Άτομα με Αναπηρία, που έχουν βαριά αναπηρία (άνω του 67%), αναλύονται ως εξής:
• Ακρωτηριασμένοι, 43 άτομα
• Σύνδρομο DOWN, 8
• Κινητικά προβλήματα (γενικά), 376
• Μεταμοσχευμένοι, 11
• Νεφροπαθείς, 86
• Παραπληγία- Τετραπληγία, 208
• Τυφλοί- προβλήματα όρασης, 108
• Σκλήρυνση κατά πλάκας, 21
Να σημειωθεί ότι, δεν συμπεριλαμβάνονται οι καρκινοπαθείς και οι καρδιοπαθείς, οι οποίοι, κατ' εκτίμηση του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, υπολογίζονται περισσότερα από 500 άτομα.


Οι ανάγκες των ΑμεΑ, που διαβιούν στη Ρόδο δεν διαφέρουν από αυτές των κατοίκων άλλων περιοχών της Επικράτειας αλλά αναφορικά με την κινητικότητα και την προσβασιμότητά τους σε προϊόντα, υπηρεσίες ή/και δράσεις, που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία, υπάρχουν ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες.

Οι δυσκολίες αυτές είναι:
- Η απόσταση μεταξύ της πόλης της Ρόδου, όπου είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες, από τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τα χωριά του δήμου Ρόδου, όπου Άτομα με Αναπηρία βρίσκονται μόνιμα εγκατεστημένα, δυσχεραίνει την άμεση πρόσβαση σε αυτές.

- Η έλλειψη μέσων μεταφοράς, ειδικά διαμορφωμένων σύμφωνα με τις προδιαγραφές μεταφοράς ΑμεΑ.


- Η έλλειψη οικογενειακού περιβάλλοντος ή κάποιου ατόμου που έχει τον ρόλο του φροντιστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον αλλά να μην είναι υποστηρικτικό.


Τέλος, οι διαμορφωμένες κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με την αναπηρία και τον τρόπο που αξιολογούνται οι ανάγκες του ΑμεΑ και της οικογένειάς του, δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη του στιγματισμού και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»