Ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στην ένταξη της Μονολίθου στη «διεθνή κοινότητα σκοτεινού ουρανού»

Ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στην ένταξη της Μονολίθου στη «διεθνή κοινότητα σκοτεινού ουρανού»

Ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στην ένταξη της Μονολίθου στη «διεθνή κοινότητα σκοτεινού ουρανού»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 987 ΦΟΡΕΣ

Ομόφωνα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, τη στήριξη της ένταξης της κοινότητας Μονολίθου στο δίκτυο «διεθνής κοινότητα σκοτεινού ουρανού», κάτι που θα αναδείξει την πανέμορφη περιοχή, αλλά θα έρθει να προσθέσει και στο τουριστικό προϊόν του νησιού.

Εισηγούμενος το θέμα ο αντιδήμαρχος Τύπου και Επικοινωνίας, κ. Κώστας Ταρασλιάς, εξήγησε σχετικά με το δίκτυο αυτό ότι, σήμερα, με αφορμή την υπερκατανάλωση ρεύματος και τη δημιουργία πολλών ζωνών φωτός, προκαλείται ένα μεγάλο πρόβλημα στους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με την παρατήρηση του ουρανού και αυτό δημιούργησε την ανάγκη να είναι κάποιες περιοχές προστατευόμενες από την υπέρμετρη χρήση του φωτισμού χωρίς να απαγορεύει φυσικά σε αυτές ούτε τη χρήση του φωτισμού ούτε να υπάρχουν κατοικίες, επιχειρήσεις κτλ.

Απλά, θα δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο που θα δίνει τις κατάλληλες συμβουλές γι’ αυτές τις περιοχές τι πρέπει να χρησιμοποιηθεί, μέσω μίας μελέτης για το φως, με στόχο να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη διάχυση του φωτός.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό, μία ομάδα αξιόλογων συμπολιτών μας ξεκίνησε από την πρόταση του γνωστού ερασιτέχνη αστρονόμου κ. Στράτου Κουφού, τον οποίο και ευχαρίστησε για τις δράσεις του, κάτι το οποίο ταιριάζει και στην περιοχή μας, αφού από την αρχαιότητα υπήρχαν εδώ παρατηρητήρια.

Εκτίμησαν λοιπόν ότι στη Μονόλιθο υπάρχει μία εξαιρετική πλαγιά που θα μπορούσαν να εντάξουν στο δίκτυο. Μετά από επικοινωνία και σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Ατταβύρου κ. Νεκτάριο Φλοσκάκη, αντάλλαξαν απόψεις.

Και είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της περιοχής της Μονολίθου, που είναι μία περιοχή η οποία πραγματικά δεν έχει όλα εκείνα τα στοιχεία του κορεσμού όσον αφορά στην πολεοδομική χρήση, είναι μία περιοχή η οποία ενδείκνυται διότι εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει και γενικότερα στην προβολή της περιοχής.

Πέρα από το κάστρο και τα πολύ ωραία εστιατόρια που έχει εκεί, δίνει τη δυνατότητα για ένα αντικείμενο το οποίο προσφέρει όχι μόνο στις επιστήμες, αλλά ταυτόχρονα στο να χαρακτηριστεί η περιοχή ότι έχει άλλη μία εμπειρία-όπως λέμε στον τουρισμό-σε ειδικές μορφές τουρισμού».

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν και ζήτησαν πρώτα τη σύμφωνη γνώμη της κοινότητας, η οποία επισυνάπτεται, όπως και διάφορες λεπτομέρειες για τον οργανισμό “Dark Sky places”.

Για την εισήγηση τοποθετήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Διαμαντής Κονισσής όσο και ο κ. Κουφός που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση μαζί με τον κ. Στέλλιο Κούτρη.

Ο κ. Κουφός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ρόδος διαθέτει βαριά κληρονομιά στην αστρονομία λόγω του Υπάρχου, και μάλιστα η Μονόλιθος θα είναι η πρώτη σε όλη την Ελλάδα που θα πιστοποιηθεί.

Από αριστερά οι κ.κ. Στρ. Κουφός, Στ. Κούτρης και Δ. Κονισσής
Από αριστερά οι κ.κ. Στρ. Κουφός, Στ. Κούτρης και Δ. Κονισσής

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον κ. Κονισσή, είπε, ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν μέρη στο νησί που αισθάνονται απομακρυσμένα από την ηγεσία του δήμου και λίγο ξεχασμένοι.

Αφού ανέφερε ότι δόθηκε δίμηνη προθεσμία για τις περιοχές NATURA, αίτημα που υποβλήθηκε από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά από πολλές πιέσεις, είπε προς τον ίδιο:

«Είμαστε δικοί σας άνθρωποι και θέλουμε να παλέψουμε μαζί σας», συμπληρώνοντας όμως ότι στις δικές τους τις καρέκλες πολλές φορές έχουν να αντιμετωπιστούν διλήμματα.

Όλοι συμφώνησαν με το αίτημα και συνεχάρησαν τους παριστάμενους για την πρωτοβουλία τους.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί