Την ομάδα αστρονομίας του Βενετοκλείου προσκάλεσε στις ΗΠΑ το Πανεπιστήμιο του Texas

Την ομάδα αστρονομίας του Βενετοκλείου προσκάλεσε στις ΗΠΑ το Πανεπιστήμιο του Texas

Την ομάδα αστρονομίας του Βενετοκλείου προσκάλεσε στις ΗΠΑ το Πανεπιστήμιο του Texas

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2669 ΦΟΡΕΣ

Αναζητά πόρους ο Όμιλος Αστρονομίας – Αστροφωτογραφίας του 1ου ΓΕΛ για την πραγματοποίηση του ταξιδιού

Μια τιμητική πρόσκληση, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ και το τμήμα Αστρονομίας, έλαβε ο Όμιλος Αστρονομίας – Αστοφωτογραφίας του 1ου ΓΕΛ της Ρόδου (Βενετόκλειο) προκειμένου να μεταβεί και να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες επιστημονικές εργασίες που έχουν ήδη προγραμματιστεί, για την ολική έκλειψη του ηλίου, που θα είναι ορατή από μία και μόνο πόλη του κόσμου (Austin, Texas) στις 8 Απριλίου 2024.


Οι εποπτεύοντες καθηγητές του Ομίλου Αστρονομίας της Ρόδου κ.κ. Ηρακλής Πιπίνος και Πέτρος Παραγυιός, σε συνεργασία και με τον καθηγητή κο Απόστολο Τσιάπο και μια ομάδα δραστήριων μαθητών και μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Ρόδου, εργάζονται εδώ και πολλούς μήνες με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζοντας με τον καλύτερο τρόπο το έργο τους.


Ο Όμιλος Αστρονομίας-Αστροφωτογραφίας ξεκίνησε να λειτουργεί κατά το σχολικό έτος 2021-2022 ως ομάδα Αστρονομίας - Αστροφωτογραφίας διότι δεν υπήρχε τότε νομοθεσία περί εκπαιδευτικών ομίλων. Η ομάδα αρχικά εποπτευόταν από τους εκπαιδευτικούς Παραγυιό Πέτρο, Τσιάπο Απόστολο και Πιπίνο Ηρακλή. Ο διευθυντής κ. Ζήκας Βασίλειος αγκάλιασε εξαρχής την προσπάθεια αυτή παρέχοντας ζωτικές διευκολύνσεις όσον αφορά στη χρήση πόρων του σχολείου.


Παρά τις δυσκολίες που απέρρεαν από το γεγονός ότι ακόμα υπήρχαν περιοριστικά μέτρα λόγω της covid-19 η ομάδα ανέπτυξε αξιοσημείωτη δράση κυρίως στους τομείς της πλανητικής και ηλιακής παρατήρησης κι απεικόνισης. Ο εξοπλισμός παρεσχέθη στην ομάδα από τους εποπτεύοντες εκπαιδευτικούς, ενώ χρησιμοποιήθηκε και το σχολικό εργαστήριο πληροφορικής με τα κατάλληλα προγράμματα επεξεργασίας αστροφωτογραφιών.

 


Οργανώθηκαν επίσης ηλιακές και πλανητικές παρατηρήσεις διαδικτυακά και δια ζώσης, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και διαδικτυακά μαθήματα στον τομέα του χειρισμού αστρονομικού λογισμικού. Η ομάδα απέκτησε λογαριασμό στη μεγαλύτερη ελληνική διαδικτυακή αστρονομική κοινότητα υπό την ονομασία “venetokleio ad astra”, αγόρασε αποθηκευτικό χώρο στο google drive για ανταλλαγή ογκωδών αστρονομικών αρχείων κι απέκτησε λογαριασμό στο viber και skype υπό την ονομασία “per aspera ad astra”.


Έτσι η ομάδα απέκτησε και διατηρεί μέχρι σήμερα πλήρη δυνατότητα λειτουργίας κι εκπαίδευσης εξ αποστάσεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές ενός δημοσίου σχολείου, χωρίς να υποστούν την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν μοναδικές θεάσεις εντυπωσιακών αστρονομικών οντοτήτων και φαινομένων, να μάθουν θεωρητικά και πρακτικά στοιχεία αστρονομίας κι αστροφωτογραφίας σε εθελοντική βάση και χωρίς την αναμονή κάποιας βαθμολογικής επιβράβευσης.

Μάλιστα, φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από μαθητές της ομάδας με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή αστρονομική κοινότητα, λαμβάνοντας επαινετικό σχολιασμό.

Στόχος να μπορέσει η ομάδα να μεταβεί στις ΗΠΑ
Από την αρχή της δραστηριοποίησης της ομάδας οι εποπτεύοντες καθηγητές συνέλαβαν το όραμα της πραγματοποίησης μίας εκδρομής στις Η.Π.Α. γύρω στις 8 Απριλίου του 2024,προκειμένου να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν την ολική έκλειψη ηλίου που θα λάβει χώρα τότε. Ως ο πλέον πρόσφορος τόπος επελέγη το Austin του Texas διότι είναι μία μεγάλη πόλη εντός της ζώνης πλήρους θέασης της έκλειψης (path of totality) στην οποία υφίσταται τμήμα Αστρονομίας στο οικείο Πανεπιστήμιο.


Το σχολικό έτος 2022-2023 υπήρξε νομοθετική ρύθμιση η οποία επέτρεπε τη δημιουργία εκπαιδευτικών ομίλων. Έτσι η ομάδα αναβαθμίστηκε σε Όμιλο Αστρονομίας-Αστροφωτογραφίας κι εμπλουτίστηκε με νέα μέλη από τους νέους μαθητές του λυκείου. Ως εποπτεύοντάς παρέμειναν με απόφαση συλλόγου διδασκόντων οι καθηγητές κ.Παραγυιός και κ.Πιπίνος διότι ο κ.Τσιάπος είχε μετατεθεί. Παρά το γεγονός της μετάθεσής του δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει σε δράσεις του ομίλου.


Από την αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους εντάθηκαν οι προσπάθειες όλων να εξασφαλισθεί πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο του Texas at Austin διότι επιβάλλεται ως προϋπόθεση πραγματοποίησης εκπαιδευτικής εκδρομής στο εξωτερικό από την εκπαιδευτική μας νομοθεσία. Για να γίνει αυτό έπρεπε πρωτίστως να τεκμηριωθεί η ενασχόληση της ομάδας με την Αστρονομία κι ότι δεν θα ήταν απλά μία ομάδα ανθρώπων που επιθυμεί μία τουριστικού χαρακτήρα μετάβαση στην Αμερική υπό τη μεταμφίεση μίας «εκπαιδευτικής δραστηριότητας».


Καθοριστικό μεσολαβητικό ρόλο στην επικοινωνία αυτής με το τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Texas διαδραμάτισε εθελοντικά ο εξαιρετικά διακεκριμένος απόφοιτος του «Βενετοκλείου» και νυν καθηγητής του University of Texas at Austin κ. Σόλων Τσιμπούκης.


Τελικά η πρόσκληση πραγματοποιήθηκε στις 24-4-2023. Το Πανεπιστήμιο του Texas at Austin προσκάλεσε τον όμιλό του 1ου ΓΕΛ Ρόδου να παρευρεθεί στο Austin στις 8-4-2024,να παρακολουθήσει και να καταγράψει την ολική έκλειψη ηλίου και να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις σχετικά με αυτήν.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκλειψη αυτή θα είναι το κορυφαίο αστρονομικό φαινόμενο του 2024 και θα είναι ορατή μόνο από τη Βόρειο Αμερική. Άρα θα συγκεντρωθούν αστρονόμοι από όλο τον πλανήτη και θα δημιουργηθούν μεγάλου αριθμού κι εξαιρετικού εκπαιδευτικού περιεχομένου εκδηλώσεις.


Το «Βενετόκλειο»1ο ΓΕΛ Ρόδου είναι ένα δημόσιο λύκειο το οποίο δεν περιορίστηκε στην τυπική διεκπεραίωση μίας προκαθορισμένης εκπαιδευτικής ύλης, κάτι που άλλωστε κάνει πολύ καλά.


Διευθυντής, καθηγητές και μαθητές στήριξαν μία παράλληλη εκπαιδευτική δραστηριότητα σε εθελοντική βάση και με μόνο κίνητρο την αγάπη για την επιστήμη της Αστρονομίας. Τελικά οι μαθητές ενός δημόσιου λυκείου μίας παραμεθόριας περιοχής απέλαυσαν στο προσοφθάλμιο ή στην οθόνη του υπολογιστή τους εικόνες πλανητών, ηλιακών εκλείψεων, ηλιακών εκλάμψεων κι άλλων αστρονομικών φαινομένων. Αυτές είναι σπάνιες εμπειρίες που χαράσσονται μόνιμα στη μνήμη των μαθητών.


Αυτοί λοιπόν οι μαθητές καλούνται τώρα να δείξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο χώρο ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του πλανήτη. Έχουν τη δυνατότητα να δουν, να καταγράψουν, να μελετήσουν, να παρουσιάσουν,να μάθουν. Έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν αδιανόητες,για τα μέτρα ενός δημόσιου σχολείου, εμπειρίες και να κινηθούν σε ένα υψηλοτάτου επιπέδου ακαδημαϊκό περιβάλλον.


Επειδή η πρόθεση πραγματοποίησης του ταξιδιού στις Η.Π.Α. δεν είχε ανακοινωθεί στους μαθητές όταν ερωτήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην ομάδα, όσοι επέλεξαν τη συμμετοχή δεν έλαβαν υπόψη το αν η οικογένειά τους θα μπορούσε να αναλάβει τη δαπάνη ενός τέτοιου ταξιδιού. Επίσης το Πανεπιστήμιο του Texas ξεκαθάρισε στην πρόσκληση ότι δε θα συμμετάσχει καθόλου στην κάλυψη των εξόδων μεταφοράς, στέγης κι ασφάλισης υγείας. Εννοείται ότι το κόστος αυτών είναι για αρκετούς εκ των μαθητών πραγματικά δυσβάστακτο ή και απαγορευτικό.


Για τον λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι του Ομίλου, ξεκίνησαν ήδη τις τελευταίες μέρες, την αναζήτηση, τη συνδρομή και τη στήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση της εκδρομής.


Η αποστολή θα αποτελείται από δεκαπέντε μαθητές και 2 καθηγητές. Θα ήταν πραγματικά οδυνηρό εάν αποκλείονταν παιδιά που επένδυσαν χρόνο και κόπο στις δραστηριότητες της ομάδας για οικονομικούς λόγους. Η ουσία της δημόσιας εκπαίδευσης είναι η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους. Έχει λοιπόν ισχυρή ηθική βάση το αίτημα για οικονομική στήριξη για την υλοποίηση της μετάβασής αυτής.


Καθηγητές και μαθητές πάντως, αυτό που μπορούν να εγγυηθούν από την πλευρά τους είναι το ότι η παρουσία του σχολείου στο τμήμα Αστρονομίας του University of Texas at Austin θα είναι αντάξια της ιστορίας του, αντάξια της Ρόδου, αντάξια της επιστημονικής βαρύτητας της πατρίδας μας.

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου