Εντυπωσίασαν τη δημοτική αρχή οι μαθητές των λυκείων της Ρόδου

Εντυπωσίασαν τη δημοτική αρχή οι μαθητές των λυκείων της Ρόδου

Εντυπωσίασαν τη δημοτική αρχή οι μαθητές των λυκείων της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 846 ΦΟΡΕΣ

Συμμετείχαν στην προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «βιώσιμη πόλη»

Εντυπωσίασαν τους δημοτικούς μας άρχοντες και υπηρεσιακούς οι μαθητές των Λυκείων της Ρόδου οι οποίοι, χθες, πραγματοποίησαν την πρώτη τους μαθητική προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου, με γενικό θέμα «βιώσιμη πόλη», μια πρωτοβουλία του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Όπως είχε ανακοινώσει ο συντονιστής της όλης διαδικασίας, αντιδήμαρχος Τύπου και Επικοινωνίας και εκπαιδευτικός, κ. Κώστας Ταρασλιάς, τα παιδιά, τα οποία επελέγησαν ως εκπρόσωποι από τα σχολεία τους, κλήθηκαν με τις εισηγήσεις τους να αναπτύξουν δύο θεματικές: Η πρώτη ήταν η «διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση» και η δεύτερη «βιώσιμη κινητικότητα και οδική ασφάλεια».

Εκτός από τον δήμαρχο και τον κ. Ταρασλιά, σ’ αυτό το πρώτο μαθητικό δημοτικό συμβούλιο, συμμετείχαν και μίλησαν στα παιδιά ο αντιδήμαρχος παιδείας και αναπληρωτής δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης, ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και καταπολέμησης αποκλεισμού Ρομά κ. Γιάννης Καμπούρης.

Επίσης παρόντες ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Δημήτρης Ιωσήφ, ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης κ. Μιχάλης Καβουκλής, καθώς το μαθητικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του «Σπιτιού της Ευρώπης» στη Ρόδο και του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου – RhodesMRC.

Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρόντες ήταν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Ρόδου Μαρία Κολεζάκη, ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, κ. Χρήστος Γαμβρούδης και η κα Μαίρη Παπανδρέου, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύου Μεταφορών του Ι.ΜΕ.Τ.

Όπως φάνηκε, οι μαθητές των Λυκείων της Ρόδου…πήραν στα σοβαρά τη συμμετοχή τους στο μαθητικό δημοτικό συμβούλιο αφού οι εισηγήσεις τους ήταν ευφάνταστες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Ο δήμαρχος

Από τις εισηγήσεις των μαθητών εντυπωσιάστηκε και ο δήμαρχος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους ίδιους: «Είστε πηγή έμπνευσης».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Καμπουράκης, καταρχάς, εξήγησε τη βασική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, τον ρόλο του δημάρχου, των αντιδημάρχων, της αντιπολίτευσης κτλ., ανέλυσε όμως και διάφορα θέματα που απασχολούν το νησί και έθιξαν οι μαθητές.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε εξαιρετικές τις προσεγγίσεις για τις βασικές θεματικές της συνεδρίασης και είπε, μεταξύ άλλων, προς τα παιδιά: «Εδώ, λοιπόν, στο δ.σ. της Ρόδου μας, σας καλούμε να εκφράσετε δημοκρατικά και ελεύθερα τις απόψεις σας και τα οράματά σας.

Για το νησί μας και για το μέλλον που θέλετε και που έχετε κάθε δικαίωμα να διεκδικείτε. Η φρέσκια σκέψη, η υπεύθυνη κριτική στάση και η καθαρότητα των προθέσεων που χαρακτηρίζουν τους νέους ανθρώπους, ενδυναμώνει την αυτονόητη θέληση όλων μας για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας.

Εμείς, ως δημοτική αρχή, είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα σας, παρόντες σε κάθε ανάγκη των σχολικών κοινοτήτων του νησιού. Ταυτόχρονα, με την πολιτική μας για τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε σήμερα ευκαιρίες που θα αξιοποιήσετε εσείς αύριο, όλα τα παιδιά της Ρόδου μας, για να κάνετε εδώ, στον τόπο μας, πραγματικότητα τα δικά σας όνειρα. Είναι δικαίωμά σας και είναι δική μας υποχρέωση».

Στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης θέλησε να κάνει ορισμένες παρατηρήσεις σε σχέση με αυτά που άκουσε από τους μαθητές. Μεταξύ άλλων, είπε στα παιδιά ότι η έλλειψη βιολογικών δεν είναι ένα απλό θέμα καθώς έχουν γίνει δεκάδες συσκέψεις όπου πάντα κάποιος θα θέλει να γίνει βιολογικός αλλά μακριά από το σπίτι του και τους εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολο να πεις στον συνομιλητή σου, ειδικά όταν μιλάς από θέση εξουσίας, ότι «αυτό είναι για το καλό σου».

«Άρα, η σημερινή επιταγή και ειδικά μπροστά στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, λέει να μην διστάζετε να πάρετε αποφάσεις όσο και μεγάλο να είναι το ποσοστό αστοχίας, μίας άρτιας, σωστής, λύσης», είπε ακόμη προς τα παιδιά.

Τους έδωσε δίκιο ότι ο τουρισμός στο νησί είναι μονοκαλλιέργεια και ανέτρεξε στη σεζόν του 2020, επί πανδημίας, αναφέροντας ότι τα απορρίμματα που στέλναμε στον ΧΥΤΑ εκείνη τη χρονιά ήταν 113 χιλιάδες τόνοι, με κλειστή τη Ρόδο μέχρι αρχές Ιουλίου, ενώ το 2019, χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό μας, στέλναμε 118 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων. Και εδώ στοιχείο προβληματισμού είναι πόσο «χρεώνεται» στους επισκέπτες μας η παραγωγή απορριμμάτων.

Την ικανοποίησή του για τη δραστηριότητα του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου μετέφερε, ακόμη, στα παιδιά ο δήμαρχος και αντιπρόεδρός του, φέρνοντας ως παράδειγμα την εξαιρετική διαχείριση που γίνεται στην Τήλο.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, θέλουμε να πάμε σε μία Ρόδο καθαρή και θέλουμε να την παραδώσουμε σ’ εσάς καλύτερη από ό,τι την παραλάβαμε», είπε επίσης, αναρωτήθηκε όμως πόσοι είναι εκείνοι που η επιθυμία τους αυτή συνοδεύεται και με την ανάλογη συμπεριφορά προς το περιβάλλον.

Μίλησε, ακόμη στα παιδιά για τα φωτοβολταϊκά και τις ΑΠΕ και τις αντιδράσεις για τις βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες στα νησιά. Τέλος, ανέφερε ότι η ηλεκτρική ενοποίηση του νησιού της Ρόδου με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι πρώτη προτεραιότητα.

Ενημέρωση έγινε ακόμη στα παιδιά για την κοινωνική πολιτική του δήμου και τη στήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι και η κοινότητα Ρομά.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρίκης, είπε ότι δεν υπάρχει πιο σημαντικό κομμάτι από αυτή την πρωτοβουλία και τόνισε ότι είναι πολύ βασικό να ασχολούμαστε με τον τόπο μας.

Ανέφερε, ακόμη, πόσο λεπτομερείς ήταν οι περιγραφές που έκαναν και είπε προς τους μαθητές: «Είναι κοινές αγωνίες. Περιγράψατε μία αληθινή κατάσταση που κι εμείς καθημερινά τη ζούμε», είπε και ανέφερε ότι ως δημοτική αρχή είναι επικεντρωμένοι πάρα πολύ στα θέματα των παιδιών και της παιδείας και κατάφεραν τόσα πράγματα γιατί ακριβώς πολλοί άνθρωποι, δαπανώντας πολλά χρήματα, με πολλή δουλειά, ασχολήθηκαν με τα σχολεία για να κάνουν την καθημερινότητά τους πολύ πιο εύκολη και δημιουργική, κάτι που ήταν «ντιρεκτίβα» του δημάρχου.

Τέλος, ο κ. Καμπούρης είπε ότι τα παιδιά τους «φρεσκάρουν» με νέες ιδέες ενώ οι πρώτες εντολές του δημάρχου μόλις ανέλαβαν αφορούσαν στα σχολεία. Αναφέρθηκε και στο τι έχει υλοποιήσει ο δήμος στην ψηφιακή πολιτική.

Τέλος, μίλησε για τους Ρομά λέγοντας ότι δεν πρέπει να φύγουν από τον καταυλισμό και να οδηγηθούμε σε μία νέα γκετοποίηση και, έτσι, στόχος τους είναι να μοιραστούν σε οικισμούς σε όλο το νησί για να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»