Διεθνή διασυρμό υπέστη η Ρόδος από ένα δίωρο βροχής

Διεθνή διασυρμό υπέστη η Ρόδος από ένα δίωρο βροχής

Διεθνή διασυρμό υπέστη η Ρόδος από ένα δίωρο βροχής

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3726 ΦΟΡΕΣ

Δρόμοι-ποτάμια, αεροδρόμιο «σουρωτήρι» και ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου

Του
Μιχάλη Μαστή
Mihalis@Rodiaki.gr

Στα πέρατα του κόσμου έφθασαν οι εικόνες ντροπής που σημειώθηκαν στο νησί της Ρόδου το μεσημέρι της Κυριακής, έπειτα από μια δίωρη νεροποντή, η οποία όμως ήταν ικανή να «παραλύσει» την κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου επί της Ρόδου - Καμείρου, να μετατρέψει το εσωτερικό του αεροδρομίου σε... ενυδρείο και να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία σε χιλιάδες κατοίκους του νησιού μας αλλά και επισκέπτες που έρχονταν ή αναχωρούσαν από τη Ρόδο.

Οι τριτοκοσμικές εικόνες ντροπής, έκαναν για ακόμα μια φορά τον... γύρο του διαδικτύου, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το νησί μας, πάσχει τελικά από μια σειρά άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα είναι ικανές να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κακοκαιρίες χωρίς να ταλαιπωρούν αλλά κυρίως χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες μας.


Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού, άρχισε να εκδηλώνεται ισχυρή βροχόπτωση που γρήγορα μετατράπηκε σε καταιγίδα. Το αποτέλεσμα ήταν οι δρόμοι από το Παραδείσι έως και την πόλη της Ρόδου να μετατραπούν σε ποτάμια και οι διερχόμενοι οδηγοί να ακινητοποιηθούν στο δρόμο (ειδικά περιμετρικά του αεροδρομίου της Ρόδου για περισσότερο από δύο ώρες.


Ενυδρείο έγινε το... αεροδρόμιο
Εντός της ζώνης κυκλοφορίας του αεροδρομίου, η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δύσκολη, αφού τα νερά που είχαν συσσωρευτεί δεν επέτρεπαν στους επαγγελματίες, τους επιβάτες και τους επισκέπτες στον αερολιμένα «Διαγόρας» να προσεγγίσουν με αποτέλεσμα να υπάρχει ένταση, ταλαιπωρία και εκνευρισμός για εκατοντάδες διερχόμενους οδηγούς, επαγγελματίες και βέβαια τουρίστες και κατοίκους του νησιού μας, που βρέθηκαν στην περιοχή.

 


Αυτό όμως που εξευτέλισε για ακόμα μια φορά το νησί της Ρόδου, ήταν ότι «έβρεξε» και στο εσωτερικό του αεροδρομίου Διαγόρας, με τα ταβάνια να τρέχουν νερό όσο η βροχή διαρκούσε και τους... γνωστούς κουβάδες να επιστρατεύονται για ακόμα μια φορά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πρωτίστως την ταλαιπωρία εκατοντάδων επιβατών που εκείνη την ώρα έρχονταν ή αναχωρούσαν από τη Ρόδο, αλλά και δεκάδων εργαζομένων εντός του αερολιμένα (προσωπικού και καταστημάτων) που έτρεχαν και δεν έφταναν για να αντιμετωπίσουν το... χρόνιο αυτό φαινόμενο.

Εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια και παρά τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που έχουν ληφθεί είτε από τον κρατικό τότε αερολιμένα, είτε σήμερα από την Frarport που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία αλλά και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το... χρώμα των κουβάδων που κάθε φορά επιστρατεύονται προκειμένου να περιορίσουν τα νερά εντός των αιθουσών και των διαδρόμων του αερολιμένα.

Έτρεχαν με... τα μαγιό οι τουρίστες μέσα στη βροχή
Το μπουρίνι που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί μας, προκάλεσε επίσης και σοβαρότατα προβλήματα σε μια σειρά από τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης με εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρο σχεδόν το νησί μας. Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίστηκαν σε κεντρικούς δρόμους στην πόλη της Ρόδου, στο οδικό δίκτυο Ρόδου-Λίνδου και Ρόδου-Καμείρου, αλλά κυρίως στον δρόμο έξω από το αεροδρόμιο, ο οποίος μετετράπη σε ποτάμι με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πρβλήματα στη μετακίνηση των οδηγών από το σημείο εκείνο.

Πολλές υπαίθριες τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα, επίσης, αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της βροχόπτωσης σε Ρόδο, Λίνδο, Φαληράκι, Ιαλυσό αλλά και άλλες περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν σχεδόν να διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι να σταματήσει η βροχή.


Οι παραλίες άδειασαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ενώ οι τουρίστες έτρεχαν άρον άρον μέσα στη βροχή για να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους ή οπουδήποτε που να μη βρέχονται.

Διαβάστε ακόμη

Στην Πάτμο ο Γιώργος Νικητιάδης για την Ακολουθία του Νιπτήρος

Μ. Χατζηάμαλλος: Απαιτείται διάλογος και μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Στις «εσχατιές» του ανατολικού Αιγαίου ο Δένδιας: Πρωτομαγιά στα ακριτικά φυλάκια σε Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο

Δράση προσφοράς και επίσκεψη καταρτιζομένων στο Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου

Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια οι διαδικασίες για την παραχώρηση στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου των δύο διαμερισμάτων στην Αθήνα

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τα αιτήματα των εργαζομένων στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου

Τα σωματεία του νησιού τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά