Γεωπάρκο Νισύρου: Συγχαρητήρια επιστολή από το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων για την ένταξή του στα Γεωπάρκα της UNESCO

Γεωπάρκο Νισύρου: Συγχαρητήρια επιστολή από το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων για την ένταξή του στα Γεωπάρκα της UNESCO

Γεωπάρκο Νισύρου: Συγχαρητήρια επιστολή από το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων για την ένταξή του στα Γεωπάρκα της UNESCO

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6584 ΦΟΡΕΣ

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων προς τον δήμο Νισυρίων, καθώς η ένταξη του γεωπάρκου της Νισύρου στον Κατάλογο Γεωπάρκων της Unesco, όπως αναφέρει ο δήμος πρόκειται να γίνει σύντομα πραγματικότητα μιας και απομένουν λίγες μόνο τυπικές διαδικασίες ώστε το γεωπάρκο επιτέλους να αναγνωριστεί παγκοσμίως. 

Το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, ειδικότερα, απευθυνόμενο προς τον δήμο Νισυρίων αναφέρει:

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Στις 25 Μαΐου 2023 ανακοινώθηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCΟ για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υποψήφιων προς ένταξη περιοχών στο πρόγραμμα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης για την περιοχή της Νισύρου ήταν ιδιαίτερα θετικό καθώς η απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου καθορίζει ότι απομένουν ελάχιστες τεχνικές προϋποθέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σχετική διαδικασία, χωρίς να απαιτείται νέα επιτόπια επίσκεψη.

Με την απόφαση αυτή αναγνωρίστηκε η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε προκειμένου να παρουσιάσει η Νίσυρος μια ισχυρή υποψηφιότητα, λόγω της διεθνούς αξίας της γεωλογικής κληρονομιάς, των ιδιαίτερων τοπίων και της ισχυρής πολιτιστικής ταυτότητας που συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς και των μεγάλων δυνατοτήτων για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και τη βιώσιμης ανάπτυξης σε μια ακριτική περιοχή της Ευρώπης.

Οι επιμέρους αδυναμίες που αναγνώρισαν οι αξιολογητές και αφορούν σε βελτίωση υποδομών και της αποτελεσματικότητας του φορέα διαχείρισης, οδήγησαν σε κατευθυντήριες συστάσεις που αποτελούν πάγια πρακτική του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων προκειμένου να στηρίζει τις νέες και ελπιδοφόρες υποψηφιότητες, μεταφέροντάς τους μέρος της τεχνογνωσίας και των καλών πρακτικών που υπάρχουν.

Τις ίδιες συστάσεις έχουν δεχθεί και υφιστάμενα Παγκόσμια Γεωπάρκα κατά την διαδικασία της επαναξιολόγησής τους, λαμβάνοντας αντίστοιχα περίοδο δύο ετών για την εφαρμογή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πολύ σημαντικές υποψηφιότητες από μεγάλες χώρες απορρίφθηκαν φέτος λόγω αδυναμιών που δεν μπορούσαν να καλυφθούν στο στάδιο αυτό και απαιτείται νέα αξιολόγηση.

Να τονίσουμε ότι από τις 26 νέες υποψηφιότητες, 5 απορρίφθηκαν εξ’ αρχής (προερχόμενες από Τουρκία, Κορέα, Ιταλία, Ισπανία και Μεξικό) και τρείς, ανάμεσα στις οποίες και η Νίσυρος, έλαβαν συστάσεις για βελτιώσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αντίστοιχα, από τα 43 Παγκόσμια Γεωπάρκα που επαναξιολογήθηκαν, 4 έλαβαν συστάσεις για βελτιώσεις στα επόμενα δύο χρόνια.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς η απόφαση αυτή για την υποψηφιότητα της Νίσυρου αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της τοπικής κοινωνίας που στήριξε το εγχείρημα που υποβλήθηκε οργανωμένα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την UNESCO.

Να σημειώσουμε τέλος ότι φέτος είχαμε τη χαρά να ανακοινωθεί η ένταξη της περιοχής της Λαυρεωτικής στο Πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, μετά από δύο υποψηφιότητες που είχε καταθέσει και μετά από πολύ πιο απαιτητικές συστάσεις για τη βελτίωση των υποδομών και άλλες διαχειριστικές αδυναμίες που και αυτή εμφάνιζε.

Ως Φόρουμ των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, που περιλαμβάνει οκτώ ελληνικές περιοχές αναγνωρισμένες από την UNESCO, είμαστε σίγουροι ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα συμπεριληφθεί και η Νίσυρος στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε για τη συνεχή υποστήριξη της προσπάθειας ένταξης της Νισύρου στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και ότι είμαστε δίπλα σας και στη διάθεσή σας για κάθε υποστήριξη που τυχόν χρειαστείτε, ώστε το συντομότερο να έχουμε τη χαρά να γιορτάσουμε την ένταξή σας στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Δήμος Νισύρου: 76 χρόνια μετά, οι Παλαιστίνιοι ζουν ξανά δεύτερη Νάκμπα

Εντοπίστηκαν 44 αλλοδαποί στη Νίσυρο νωρίς το πρωί

Διανομή κατσικιών για το Πάσχα από τον δήμο της Νισύρου

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ζωντανή μετάδοση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Νίσυρο

Ο δήμαρχος Νισύρου στις Βρυξέλλες σε συνάντηση του δικτύου "Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης - Building Europe with local councilors BELC"

Αναβίωσε στη Νίσυρο το έθιμο της «Καλαντήρας»

Παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια Ηρακλείου της Κρήτης και συνελήφθη ο 63χρονος από τη Νίσυρο που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και αποπλάνηση παιδιών