«Πόλεμος» στην άσφαλτο των νησιών μας: 11 νεκροί και 400 τραυματίες σε 180 μέρες

«Πόλεμος» στην άσφαλτο των νησιών μας: 11 νεκροί και 400 τραυματίες σε 180 μέρες

«Πόλεμος» στην άσφαλτο των νησιών μας: 11 νεκροί και 400 τραυματίες σε 180 μέρες

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1597 ΦΟΡΕΣ

«Εφιαλτικά» είναι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου

Προβληματισμό, θλίψη και ανατριχίλα προκαλούν για ακόμη μία φορά τα στοιχεία από τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα που καταγράφονται στη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, αλλά και υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η κατάσταση βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά αλλά και ανησυχητικά επίπεδα από κάθε άποψη σε ό,τι αφορά τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα: 6 νεκροί και 307 τραυματίες είναι ο απολογισμός σε ό,τι αφορά μόνο το νησί της Ρόδου ενώ σε άλλους 5 νεκρούς και 120 επιπλέον τραυματίες διαμορφώνεται ο θλιβερός απολογισμός για ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο.

Συνολικά, οι νεκροί στην άσφαλτο φθάνουν τους 11 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 420!

Ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων πάντως, είναι ανυπολόγιστος, αφού τα στοιχεία δεν αφορούν τα τροχαία ατυχήματα υλικών ζημιών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους εταιρειών οδικής βοήθειας από τη Ρόδο αλλά και έμπειρους ασφαλιστές, ο αριθμός των τροχαίων μόνο στα Δωδεκάνησα, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 1.500 για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Επίσης, ο αριθμός των τραυματιών που αναφέρονται στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, αντιστοιχεί σε εκείνους που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας, και όχι άλλους που ενδεχομένως να μεταφέρθηκαν με άλλα μέσα από μόνοι τους για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Τροχαία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και εταιρείες οδικής βοήθειας, τρέχουν και δε... φθάνουν μέρα και νύχτα για να προλάβουν τα χειρότερα. Η κατάσταση μοιάζει και είναι απελπιστική!

Πίσω από τους παραπάνω αριθμούς, υπάρχει ανείπωτος πόνος, θλίψη και δυστυχία εκατοντάδων οικογενειών, οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων τα τελευταία χρόνια, αλλά και ακλόνητο στοιχείο προς κάθε αρμόδιο φορέα και αρχή, ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του ακήρυχτου αυτού πολέμου στην άσφαλτο.

Επιβάλλεται η άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων
Τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα στην περιοχή μας, όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος αυξάνονται από το μήνα Απρίλιο (σχεδόν διπλασιάζονται) μέχρι και το τέλος της τουριστικής σεζόν. Κι αυτό επειδή τα οχήματα και ο κυκλοφοριακός φόρτος στους δρόμους της Ρόδου, αυξάνεται κατακόρυφα, όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας.

Ο ανεπίσημος χάρτης των τροχαίων για τη Ρόδο τεκμηριώνει απόλυτα τα παραπάνω:

• Ιανουάριος, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ 31 τραυματίες από τροχαία

• Φεβρουάριος: 24 άτομα

• Μάρτιος: 40 άτομα

• Απρίλιος: 45 άτομα

• Μάιος: 80 άτομα και

• Ιούνιος: 87 άτομα.

Το σύνολο για το α’ εξάμηνο του 2023 αντιστοιχεί σε 307 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα μόνο για τη Ρόδο. Που σημαίνει δηλαδή με ανεπίσημους υπολογισμούς ότι ο αριθμός των τραυματιών που μετέβησαν στο νοσοκομείο της Ρόδου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες είναι πολύ μεγαλύτερος.

Έτσι «γονατίζει» και επιφορτίζεται το σύστημα υγείας
Εάν επιχειρήσει κανείς να ερμηνεύσει και να αναλύσει όλα τα δεδομένα και τις σοβαρές επιπτώσεις, που προκαλούνται από την διατήρηση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους δρόμους των νησιών μας, τότε η κατάσταση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό:

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία μας, τα κέντρα υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές μας, οι αναισθησιολόγοι, καθώς επίσης και η ΜΕΘ του νοσοκομείου της Ρόδου, αγκομαχούν κάθε μέρα, να ανταποκριθούν στις έκτακτες καταστάσεων των τροχαίων ατυχημάτων.

Κι εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, αν καταφέρναμε με συντονισμό υπηρεσιών και φορέων, να μειώσουμε το ποσοστό του πόνου, της θλίψης και των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο των νησιών μας, τότε αντίστοιχα το όφελος και το κέρδος για όλη την κοινωνία αλλά και το ίδιο το κράτος θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό.

Ο ανατριχιαστικός χάρτης των τροχαίων δυστυχημάτων στα νησιά μας
Μόνο από την αρχή του χρόνου, έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους των νησιών μας, 11 συνολικά άνθρωποι, ενώ το σύνολο των τραυματιών που διακομίστηκε από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Δωδεκανήσου, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 400!

Αναλυτικά:

• Στις 8 Ιανουαρίου 2023, στην Κάλυμνο, έχασε τη ζωή του ένας νεαρός 17 ετών. Το δίκυκλο που οδηγούσε βγήκε εκτός δρόμου και προσέκρουσε σε σταθερό αντικείμενο στην περιοχή της Ανάληψης, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

• Στις 22 Ιανουαρίου 2023, σε διπλό θανατηφόρο τροχαίο στην Κω, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα ηλικίας 25 και 40 ετών αντίστοιχα.

• Στις 19 Φεβρουαρίου 2023, έχασε τη ζωή του στη Ρόδου – Λίνδου ένας νεαρός μόλις 21 ετών.

• Στις 3 Μαρτίου 2023 στο νησί της Κω επίσης, έχασε τη ζωή του 40χρονος διανομέας.

• Στις 14 Μαρτίου 2023, έχασε τη ζωή της στη Ρόδο (ανάμεσα σε Κρεμαστή και Ιαλυσό) 20χρονη κοπέλα, η οποία επέβαινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 21χρονος νεαρός.

• Στις 4 Μαΐου 2023, έχασε τη ζωή του στη Ρόδο (4ο χιλιόμετρο αεροδρομίου – Τσαΐρι) 58χρονος οδηγός Ι.Χ. επαγγελματικού αυτοκινήτου.

• Στις 19 Μαΐου 2023, ένας 33χρονος Βέλγος τουρίστας, κινούμενος επί της επαρχιακής οδού Τσαΐρι αεροδρόμιο, έχασε τη ζωή του όταν το τετράτροχο όχημα που οδηγούσε συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να τυλιχθούν και τα δύο στις φλόγες.

• Στις 9 Ιουνίου 2023, ένας 62χρονος Ροδίτης, έχασε τη ζωή του όταν το δίκυκλο που οδηγούσε ανετράπη κοντά στα Μαριτσά.

• Στις 16 Ιουνίου 2023 ένας 42χρονος με καταγωγή από τη Σύμη, έχασε τη ζωή του στη Ρόδο όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο οχήματα.

• Στις 27 Ιουνίου 2023 ένας 28χρονος νεαρός, στην Κάρπαθο, έχασε τη ζωή του όταν η δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε βγήκε εκτός δρόμου και προσέκρουσε σε τοιχίο.

Διαβάστε ακόμη

Την Κυριακή ανοίγει τις πόρτες της η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Μεσαιωνική Πόλη

Με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη συναντήθηκε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά

Χρ. Καραγιάννη: «Ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας διάλεξε η TUI ή θέλουμε να πείσουμε τους άλλους ότι μας διάλεξε η TUI ή αυτή η συνεργασία ήταν προδιαγεγραμμένη …»

Αν. Σπανός: Διχαστική ρητορική και αντιδημοκρατική αντίληψη και συμπεριφορά από τη δημοτική αρχή

Τα Λαζαράκια της Κρεμαστής έψαλαν τα κάλαντα! (βίντεο)

Στη Ρόδο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για επίσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα

Έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης οποιασδήποτε χρήσης πυρός

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας