Κάηκαν 179.560 στρέμματα μέχρι τώρα στο νησί μας σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας "ΥΛΗ"

Κάηκαν 179.560 στρέμματα  μέχρι τώρα στο νησί μας σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας "ΥΛΗ"

Κάηκαν 179.560 στρέμματα μέχρι τώρα στο νησί μας σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας "ΥΛΗ"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3041 ΦΟΡΕΣ

Η εταιρεία ΥΛΗ - Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της εταιρικής της ευθύνης, δημοσιοποίησε χάρτες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ρόδο μέχρι το πρωί της Τρίτης 25 Ιουλίου 2023, καθώς επίσης και για την πυρκαγιά στον Πλατανιστό της Καρυστίας στην Εύβοια, που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 23/7/2023.

Η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι χθες το πρωί (Τρίτη 25/7), ήταν 179.560 στρ. τα οποία αντιστοιχούν στο 13% της έκτασης του νησιού της Ρόδου.
Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 8.215 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρ, βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη μέρα ήταν 35.530 στρέμματα.


Συνολικά μέχρι το πρωί της Τρίτης 25/7/2023 είχαν καεί 21.965 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης.


Τα μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα και η τύχη του δάσους, των πολιτών και των υποδομών είναι οικτρή. Δε φαίνεται να ελέγχεται κανένα μέτωπο. Στη φωτιά βοηθάει κα η Δασική Υπηρεσία κρατώντας το μέτωπο προς Ασκληπειό. Η φωτιά έφτασε στο Γεννάδι, στην θάλασσα. Πέρασε την κοίτη του ποταμού Ασκληπινός που έχει πλάτος 120 μέτρα. Τα μέτωπα προς Μαλώνα, Μάσσαρη και 7 πηγές (αξιοθέατο του νησιού) είναι ενεργά. Από την πυρκαγιά έχουν καεί πολλά πλατώνια (Dama dama).
Η εικόνα είναι του EFFIS, από όπου έγινε μεταφορά της σε χάρτη της ΑΝΑΒΑΣΗΣ.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ
Σε περίπου 140.000 στρέμματα ανέρχεται η καμένη έκταση στη Ρόδο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, καθώς είναι νωρίς ακόμα για να αποτυπωθεί σε όλη της την έκταση η ζημιά που προκλήθηκε στο νησί μας από τη φωτιά.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακή» από κύκλους της διεύθυνσης δασών, σήμερα και με τη φωτιά να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν είναι σε θέση κανένας να εκτιμήσει πόση είναι η καμένη έκταση γιατί οι εικόνες που λαμβάνονται από τους δορυφόρους και οι οποίοι μετρούν θερμότητα δε δίνουν τα ακριβή νούμερα.


Πρέπει, όπως τόνισαν, να σβήσει η φωτιά και να πέσει η θερμοκρασία ώστε να μπορέσει να γίνει μία επεξεργασία των εικόνων που θα μας οδηγήσει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Το μέτωπο όπως υπογράμμισαν είναι ακόμα θερμό και τα δεδομένα που υπάρχουν παραπληροφορούν τα δορυφορικά συστήματα.



Οι αντιπυρικές ζώνες
Σε ό,τι αφορά τις αντιπυρικές ζώνες η διεύθυνση δασών φαίνεται να υποστηρίζει ότι δεν αρνήθηκε ποτέ τη διάνοιξή τους τονίζοντας ότι και η ίδια η υπηρεσία το εφαρμόζει καθώς είναι ένας τρόπος κατάσβεσης της φωτιάς παρά το ότι έχει εγκαταλειφθεί.

Και αυτό γιατί πρόκειται για φαρδιές ζώνες που αφήνουν πληγές στα δάση και δεν είναι πάντα αποτελεσματικές καθώς η πυρκαγιά τελικά τις περνά. Η σύγχρονη θεωρία υποστηρίζει πλέον ότι είναι καλύτερα οι δασικοί δρόμοι να είναι συντηρημένοι και να υπάρχει πρόσβαση, ώστε να μπορούν οι δυνάμεις να πλησιάζουν και να επιχειρούν.

Σχόλιο Ν. Θεοδωρίδη
Αναφορικά με το θέμα διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών ο Νίκος Θεοδωρίδης που διετέλεσε προϊστάμενος της διεύθυνσης δασών σε σχόλιό του αναφέρει τα εξής:
1. Η διάνοιξη αυτή αποτελεί μέθοδο κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών με αφαίρεση της καύσιμης ύλης, διδάσκεται στις Δασικές σχολές και εφαρμόζεται ευρέως κατά την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.


2. Η Δασική Υπηρεσία όχι μόνο δεν απαγορεύει αυτή τη «μέθοδο κατάσβεσης» δασικής πυρκαγιάς αλλά όπου μπορεί την ενισχύει και με έμπειρο προσωπικό να βοηθήσει στη διάνοιξη. Έτσι:


-Την Παρασκευή 21/7/2023 έμπειρο προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, συνέδραμε και με μηχάνημα καθαρίστηκε η δασική βλάστηση στη ζώνη του Προφήτη Ηλία και συγκράτησαν την πυρκαγιά για να μην επεκταθεί πέρα από τις κατασκηνώσεις του Πρ. Ηλία.


-Το Σάββατο 22/7/2023 με μηχάνημα διαπλάτυναν τρεις παράλληλους δασικούς δρόμους αφαιρώντας τη δασική βλάστηση και δημιουργώντας τρεις παράλληλες ζώνες κατάσβεσης κατά μήκος του δρόμου Απολλώνων προς Στεφανιές και συγκράτησαν το μέτωπο προς Πρ. Ηλία και χωριό Απόλλωνα.


-Τη Δευτέρα 24/7/2023 αφού περίμεναν τρεις περίπου ώρες (11:30-14:30) μηχάνημα, εμφανίστηκε τελικά ένας φορτωτής με τον οποίο στον δρόμο Μονής Θάρρι - Απολλώνων διάνοιξαν και καθάρισαν, μαζί με εθελοντές, ζώνη καταφέρνοντας να συγκρατήσουν και να εξασφαλίσουν το μέτωπο σε μήκος 1000 μέτρων περίπου.

Μηχανικοί για τα κτίρια και μηχανήματα για την ηλεκτροδότηση
Επίσης σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ξεκίνησαν χτες οι αυτοψίες των πραγματογνωμόνων μηχανικών για την αποτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει σε κτήρια η φωτιά στη Ρόδο, ώστε να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Χτες το πρωί έγινε στην έδρα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σύσκεψη για την κατανομή των περιοχών ευθύνης ανάμεσα στα συνεργεία.


Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί. Στόχος είναι να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στον κύριο κορμό μεταφοράς ρεύματος έως το βράδυ της Τετάρτης και στις διακλαδώσεις έως το βράδυ της Πέμπτης.

 


Για τον λόγο αυτό έδεσε χτες στο λιμάνι της Ακαντιάς το αρματαγωγό «Ρόδος» ( L177) του πολεμικού μας ναυτικού μεταφέροντας διάφορα μηχανήματα έργου και εξοπλισμό για την εκτέλεση των εργασιών.


Έμφαση δίνεται σε παραθαλάσσιους οικισμούς και τουριστικά θέρετρα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου σε πολλές περιπτώσεις πλησίασαν οι φλόγες τις προηγούμενες μέρες, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της κυρίας ηλεκτροπαραγωγού μονάδας. Για παράδειγμα, γύρω από το Κιοτάρι η φωτιά έπληξε σε πολλά σημεία την κύρια γραμμή ψηλής τάσης και έχουν πέσει ή καταστραφεί περίπου 60 στύλοι. Συνολικά, με βάση τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, έχουν καταστραφεί περισσότεροι από 110 στύλοι και τρεις υποσταθμοί.


Ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης ενισχύοντας την παλιά μονάδα που διαθέτει στο βόρειο τμήμα τη Ρόδου με τέσσερα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη. Αποτέλεσμα ήταν να καλυφθεί μεγάλο μέρος της ζήτησης και να γίνονται μόνο εκ περιτροπής τοπικές διακοπές ρεύματος, διάρκειας μίας ώρας, με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους. Μάλιστα, οι εκ περιτροπής διακοπές έχουν λήξει από χτες το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμη

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: 32 στα 85 εστιατόρια που βραβεύθηκαν βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε η Συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του τοπικού ΠΑΣΟΚ

Στη Ρόδο το Σάββατο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αυτιάς

Ξεκίνησε τα δρομολόγιά του το «Πρέβελης» μέχρι τις 7 Ιουνίου

Πανεπιστημονική- Αρμονία Διακολαμπριανού: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής παράταξης στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών τάχθηκε ο δήμαρχος Αλεξ. Κολιάδης

Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ρόδο

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας