Χρήστος Μιχαλάκης: Έχουμε ακυρώσεις για Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Χρήστος Μιχαλάκης: Έχουμε ακυρώσεις για Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Χρήστος Μιχαλάκης: Έχουμε ακυρώσεις για Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 19152 ΦΟΡΕΣ

Ακυρώσεις σε κρατήσεις για διακοπές στη Ρόδο τόσο τον Αύγουστο όσο και το Σεπτέμβριο καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, οι οποίες θα πολλαπλασιάζονται όσο διαρκεί η φωτιά που κατακαίει το νησί μας.

Οι αρνητικές εικόνες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και η είδηση ότι η Ρόδος φλέγεται για 9η μέρα, δε βοηθούν καθόλου στο να αντιστραφεί το κλίμα και όπως είναι φυσικό μετά το σταμάτημα των πτήσεων και τις αναχωρήσεις όσων ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους το νησί άρχισε να αδειάζει.


Αυτό φαίνεται τόσο από το αεροδρόμιο που έχει μικρή κίνηση όσο και από τη Μεσαιωνική Πόλη αλλά και τα υπόλοιπα αξιοθέατα ενώ δεκάδες ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα εταιρειών μεταφέρονται από τη Ρόδο σε άλλες περιοχές ελλείψει πελατών ενώ άρχισαν να αναχωρούν από το νησί μας και άτομα που εργάζονταν σε ξενοδοχεία.

Τι συμβαίνει με τις ακυρώσεις
Οι ακυρώσεις για διακοπές στη Ρόδο ήταν αναμενόμενες μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα της φωτιάς, καθώς το μέτωπο μαίνεται και ο επηρεασμός της κοινής γνώμης ήταν αναπόφευκτος.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος δήλωσε στη «Ροδιακή» ότι από όλες τις χώρες έχουμε ακυρώσεις και αφορούν κυρίως ξενοδοχεία στα νότια του νησιού και στις περιοχές απ’ όπου πέρασε η φωτιά ή ξενοδοχεία τα οποία απειλεί υπάρχουν όμως ακυρώσεις και για κάποια ξενοδοχεία στο υπόλοιπο νησί.


«Υπάρχουν ακυρώσεις και για Αύγουστο και για Σεπτέμβριο γιατί ακόμα και ν’ ανοίξουν τα ξενοδοχεία στη νότια Ρόδο δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει ο πελάτης τις διακοπές του. Μάλιστα πολλοί λένε ότι δε θα ήθελαν να επισκεφτούν ένα νησί που έχει υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή και κάνουν χρήση της εναλλακτικής λύσης που τους δίνεται να πάνε αλλού διακοπές» δήλωσε.


Πάντως όπως υπογράμμισε όλα τα ξενοδοχεία στη Ρόδο εκτός από τρία σε λίγες μέρες θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι. Τα τρία που υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές θα μπορέσουν να ξαναβάλουν κόσμο ίσως στο τέλος Αυγούστου, καθώς δεν υπάρχει ολοσχερής καταστροφή.

Έγιναν ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο και σε εξωτερικές υποδομές π.χ. σε βιολογικούς, σε γήπεδα, πισίνες, παιδικές χαρές, κ.λπ. Υπάρχουν όμως και πολλά ξενοδοχεία που δεν είχαν κάποιες επιπτώσεις από τη φωτιά .


«Δεν έχουμε ζημιές που δεν διορθώνονται όμως το πρόβλημα είναι πλέον επικοινωνιακό. Γιατί η φωτιά ακόμα καίει και αυτό δεν είναι καλό. Εύχομαι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί σύντομα. Ο τουρισμός έχει γρήγορα αντανακλαστικά, έχει γίνει μία ζημιά μέσα στην καρδιά της σεζόν. Είναι οικονομικό το θέμα αλλά αυτό διορθώνεται όσο μεγάλο κι αν είναι» είπε επίσης ο κ. Μιχαλάκης που επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι πέφτουν σταδιακά οι πληρότητες των ξενοδοχείων και στο βόρειο τρίγωνο κάτι που θα οδηγήσει σε προσφορές όταν ανοίξουν και τα άλλα ξενοδοχεία.


«Πάντως όσο φλέγεται το νησί δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε. Πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα και να παραμείνουμε ένα διάστημα ήρεμοι και σίγουροι ότι η φωτιά δε θα πάει αλλού για να επανέλθουμε σιγά-σιγά» κατέληξε. Το συμπέρασμα που βγαίνει λοιπόν είναι ότι ο Αύγουστος δε θα είναι πλέον ένας καλός μήνας όπως και ο Ιούλιος που δε θα κλείσει ικανοποιητικά.

Πανικός για την εκκένωση
Και ενώ σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση για την ανταπόκριση των ντόπιων και των εθελοντών στην προσπάθεια διάσωσης των τουριστών, καταγράφονται και παράπονα για το γεγονός ότι η εκκένωση έγινε εν μέσω πανικού. Κρατάμε βέβαια το ότι έπρεπε να φύγουν από το ξενοδοχεία τους μερικές χιλιάδες τουρίστες και το ότι ευτυχώς δεν είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις παρότι η εκκένωση έγινε μέσα σε πανικό.


Αυτή η κατάσταση προκάλεσε αντιδράσεις και παράπονα για τις πρώτες εκκενώσεις αφού έπρεπε να είχαν γίνει οργανωμένα και συντεταγμένα.
Όμως τα αντανακλαστικά όλων λειτούργησαν και βοήθησαν να μην υπάρχουν εγκλωβισμοί και να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Επίσης έπρεπε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μετακινηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια προς τις προσωρινές δομές φιλοξενίας με κομμένο το νησί στη μέση χωρίς πρόσβαση με βάρκες, με φορτηγά, ταξί, λεωφορεία και ό,τι μέσο ήταν διαθέσιμο και παράλληλα να βρεθεί χώρος να μείνουν.

Αυτό μπορεί να μην ήταν το καλύτερο και φυσικά αυτό που θέλαμε. Πάντως ευτυχώς υπήρξαν μόνο κάποιοι μικροτραυματισμοί και περιστατικά με εγκαύματα αλλά και αναπνευστικά προβλήματα, και όχι ανθρώπινα θύματα.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές