ΡΟΔΙΑΚΑ: Το άγριο έγκλημα με τις φωτιές της Ρόδου τελέσθηκε. Περιμένουμε και την τιμωρία των υπεύθυνων

ΡΟΔΙΑΚΑ: Το άγριο έγκλημα  με τις φωτιές της Ρόδου τελέσθηκε. Περιμένουμε και την τιμωρία των υπεύθυνων

ΡΟΔΙΑΚΑ: Το άγριο έγκλημα με τις φωτιές της Ρόδου τελέσθηκε. Περιμένουμε και την τιμωρία των υπεύθυνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5560 ΦΟΡΕΣ

Δώδεκα μέρες μετά κι αφού η σκόνη, ο καπνός και τα πύρινα μέτωπα έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν, ήρθε η ώρα του επιβεβλημένου απολογισμού, του νέου σχεδιασμού και βέβαια καταλογισμού των ευθυνών για το άγριο έγκλημα σε βάρος της Ρόδου. Σε βάρος μας.


Αυτό που προέχει τώρα, είναι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και το τελευταίο κάρβουνο που καπνίζει ακόμα στα δάση μας. Και  να ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, αλλά και των παραλείψεων που έγιναν είτε στον σχεδιασμό, είτε στο πεδίο της μάχης.

Αν αυτό δε γίνει σωστά, τότε είμαστε καταδικασμένοι ως λαός, ως νησί, να το ξαναζήσουμε. Όπως το έχουμε ξαναζήσει, δεκάδες φορές τα τελευταία 50 χρόνια.
Κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι, το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους από αυτή την κατάσταση. Με εκείνους που θα μειωθεί το εισόδημά τους κι εκεί που περίμεναν να εργαστούν 4 ή 5 μήνες τώρα θα βρεθούν άνεργοι.

Οι αποφάσεις, ελπίζουμε να είναι άμεσες, καθαρές και ξεκάθαρες . Το ίδιο να γίνει και με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Με τα καταστήματα που έκλεισαν. Και βέβαια, με τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε όσους τα σπίτια και οι περιουσίες (κτήματα, χωράφια) υπέστησαν ζημιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50.000 ελαιόδεντρα που έγιναν στάχτη.


Από χθες το πρωί επίσης, θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει  οι εργασίες και οι μελέτες για να διασφαλιστούν οι περιοχές αυτές, από τα πλημμυρικά φαινόμενα με τα οποία σε λίγους μήνες θα βρεθούν αντιμέτωπες. Γιατί δυστυχώς, το νερό είναι πολύ πιο ύπουλο και επικίνδυνο από τη φωτιά.

Ρίξτε σήμερα στις τελευταίες εστίες της φωτιάς όλους τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει διαχρονικά:Από την κυβέρνηση, την περιφέρεια, τους δήμους, από τις... πολιτικές προστασίες, από την Πυροσβεστική, από τα Δασαρχεία, από τον Στρατό, την ΕΛΑΣ και πάει λέγοντας.

Δημιουργήστε νέα σχέδια, εφαρμόστε καινοτόμες και σύγχρονες μεθόδους και κάντε επιτέλους ρεαλιστική εφαρμογή αυτών στην πράξη. Όχι στα χαρτιά. Αξιοποιήστε την τρομακτική αυτή δύναμη των νέων ανθρώπων και εθελοντών. Εκείνων που στάθηκαν λεβέντικα μπροστά στις φωτιές και την τρόμαξαν. Την καθήλωσαν. Την αποτελείωσαν παλεύοντας μερόνυχτα με το θεριό. Εκείνο που λύγισε μπρος τους.

Των εθελοντριών, των εθελοντών, που άφησαν τα σπίτια και τις δουλειές τους και έσπευσαν στις δομές που λειτούργησαν έκτακτα. Τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες που άνοιξαν τα σπίτια τους και τις αγκαλιές τους, για τους τουρίστες μας. Χωρίς αυτούς η Ρόδος μας και η χώρα μας θα εξευτελίζονταν διεθνώς.

Είναι χρέος των τοπικών μας αρχών, φορέων, κοινοτήτων και συλλόγων να τους εντοπίσουν έναν προς ένα και μία προς μία. Να τους αγκαλιάσουν. Να σκύψουν, να γονατίσουν άπαντες μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής τους. Να τους πουν μόνο δύο λέξεις και μετά να σωπάσουν: Συγγνώμη και Ευχαριστώ. Τίποτε περισσότερο δεν χωράει. Ούτε ένα κιχ.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο