Οι επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία των ματιών - Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία των ματιών - Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία των ματιών - Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1523 ΦΟΡΕΣ

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε διασπώνται σε γλυκόζη, γνωστή και ως "ζάχαρη", και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλό, δίνει σήμα στο πάγκρεας να απελευθερώσει ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του σακχάρου στα κύτταρά σας για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια όπου είτε το πάγκρεάς σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1) είτε όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει (διαβήτης τύπου 2). Και οι δύο τύποι σημαίνουν ότι υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματός σας, με αποτέλεσμα τη διάσπαση των αιμοφόρων αγγείων σε ολόκληρο το σώμα σας, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νεφροπάθεια.

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Με την πάροδο του χρόνου, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σε ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς σας, του φωτοευαίσθητου ιστού στο πίσω μέρος του ματιού. Η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή αίματος από τα αγγεία σας και τελικά σε οίδημα στον αμφιβληστροειδή και θολή όραση. Η παρατεταμένη διόγκωση οδηγεί σε ουλές και απώλεια της όρασης. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία από τις κύριες αιτίες εξασθένησης της όρασης και τύφλωσης σε ενήλικες εργάσιμης ηλικίας.

Η γλυκοζυλιωμένη (HbA1c) σας

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια κυκλοφορούν μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας για να παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του σώματός σας. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και γίνεται αυτό που ονομάζεται "γλυκοποιημένη", ή επικαλυμμένη με γλυκόζη (ζάχαρη), στην κυκλοφορία του αίματός σας. Δεδομένου ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν κατά μέσο όρο 3 μήνες, η εξέταση αιμοσφαιρίνης A1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, HbA1c ή A1c) μετρά το μέσο ποσό ελέγχου του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ζωής του αιμοσφαιρίου.

Η διατήρηση της αιμοσφαιρίνης Α1c στο εύρος του 7% ή χαμηλότερα έχει συνδεθεί με λιγότερες επιπλοκές με τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα σας. Ο έλεγχος της A1c σας έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων, ακόμη και θανάτου.

Η αρτηριακή σας πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη διαχείριση του διαβήτη σας. Έχει αποδειχθεί ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και απώλειας όρασης.

Η άσκησή σας

Ένας τρόπος ζωής που προωθεί την άσκηση, την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και τη μείωση του στρες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πρόγνωση του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και κάνουν καθιστική ζωή έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Η αερόβια άσκηση, η προπόνηση αντίστασης και οι ασκήσεις ευλυγισίας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο και την αντίσταση στην ινσουλίνη, εκτός από τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας στον διαβήτη τύπου 2. Οι συστάσεις άσκησης θα πρέπει να προσαρμόζονται ειδικά στη φυσική ικανότητα και τη γενική υγεία κάθε ασθενούς.

Η διατροφή σας

Πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε και πίνουμε είναι υδατάνθρακες, γνωστοί και ως "υδατάνθρακες". Κατά τη διάρκεια της πέψης, το σώμα μας μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες "κακοί" για εσάς. Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων: οι απλοί και οι σύνθετοι. Οι απλοί υδατάνθρακες μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρα και σας δίνουν μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, αλλά και μια γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας και μια απελευθέρωση ινσουλίνης, που οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Μερικά παραδείγματα απλών υδατανθράκων είναι η καραμέλα, η ζάχαρη, η σόδα, τα μπισκότα, τα δημητριακά πρωινού, το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί.

Από την άλλη πλευρά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες χωνεύονται πιο αργά και απελευθερώνουν σταδιακά γλυκόζη και ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματός μας. Παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων είναι τα φασόλια και οι φακές, τα αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες και τα τρόφιμα ολικής άλεσης, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι και το πλιγούρι βρόμης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το επίπεδο ωριμότητας, η περιεκτικότητα σε λίπος και η συνολική επεξεργασία των τροφίμων επηρεάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη, ίσως να θέλετε να συνεργαστείτε με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον διατροφολόγο σας για να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο για εσάς.

Η διαχείριση του διαβήτη πρέπει να έχει μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη συνεργασία με τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας, καθώς και τη διατροφή και την άσκηση. Λόγω της χρόνιας φύσης αυτής της πάθησης, οι καθημερινές προσπάθειες για τη φροντίδα του εαυτού σας θα συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη επιπλοκών όπως η νεφρική νόσος και η απώλεια όρασης.

Πηγή: webmd.com

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις