Εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι του νησιού

Εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι του νησιού

Εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2010 ΦΟΡΕΣ

Σε περίπου 2.000 ανέρχονται τα αιγοπρόβατα που έχασαν κατά τη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου, οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας, αριθμός που αποτυπώνει την έκταση της καταστροφής που σημειώθηκε εκείνες τις μέρες στη Ρόδο.

Αυτό καταγράφηκε στις δηλώσεις των κτηνοτρόφων του νησιού μας που έγιναν τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί κτηνοτρόφοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές στις περιουσίες τους καθώς έχασαν πάνω από τα μισά ζώα τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάηκαν εντελώς οι εγκαταστάσεις τους αλλά και οι ζωοτροφές τους και γι’ αυτό το λόγο η περιφέρεια προχώρησε στην αγορά ζωοτροφών με τις οποίες τους προμήθευσε.

Παράλληλα θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί τη Ρόδο κλιμάκιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να διεξάγει σεμινάρια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των εκτάσεων γης των κοπαδιών και των ζωοτροφών την επόμενη μέρα της φωτιάς.

Μάλιστα ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε ανοιχτή γραμμή με τον οργανισμό και ειδικότερα με τον πρόεδρό του καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν καθώς και με τους υπηρεσιακούς του παράγοντες, ώστε να οργανωθεί η επίσκεψη του κλιμακίου στη Ρόδο και να ξεκινήσει η ενημέρωση και εκπαίδευση αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η συνάντηση του κ. Ζαννετίδη με μέλη της διοίκησης του συλλόγου των κτηνοτρόφων της περιοχής μας και ειδικότερα με τον πρόεδρο Γιώργο Ανδριανό και τον αντιπρόεδρο Βασίλη Ανδριά κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα των πληγέντων κτηνοτρόφων από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Με την ευκαιρία θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου κάηκαν και περίπου 50.000 ελαιόδεντρα, αριθμός τεράστιος για τα δεδομένα του νησιού μας, κάτι που σημαίνει ότι χωρίς αυτά η φετινή ελαιοκομική περίοδος θα είναι φτωχή για τη Ρόδο. Μάλιστα κάποια από τα δέντρα που κάηκαν ήταν υπεραιωνόβια όπως για παράδειγμα αυτά που βρίσκονταν στην περιοχή «Λαμπρά» του Ασκληπειού, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά πριν προλάβει η περιφέρεια να εντάξει την προστασία και την ανάδειξή των ελαιοδέντρων αυτών στο πρόγραμμα Leader όπως σχεδίαζε.

Σημειώνεται ότι αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα.

Οι επιμέρους τομείς που δραστηριοποιείται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι:
• Η προώθηση της καινοτομίας, η διενέργεια έρευνας, η διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

• Η παροχή αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,

• Η προστασία της προέλευσης και ταυτότητας, οι έλεγχοι της νόμιμης χρήσης όρων, συμβόλων και ενδείξεων στα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητάς τους,

• Η εφαρμογή των ορθών πρακτικών στη γεωργία, και

• Ο ενδελεχής έλεγχος του κυκλώματος προέλευση, παραγωγή, ποιότητα και διακίνηση για το γάλα και το κρέας στη χώρα.

Παράλληλα, βασική αποστολή του Οργανισμού είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον σχεδιασμό και την υποστήριξη της εφαρμογής της πολιτικής του στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και στη διαμόρφωση θέσεων στα θέματα που εξετάζονται στο Συμβούλιο και στα λοιπά αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη

Διακοπή υδροδότησης από τη ΔΕΥΑΡ στους οφειλέτες

Πλούσιο πολιτικό τετραήμερο είχε ο Γ.Νικητιάδης

Γιώργος Χατζημάρκος: «Είμαστε σε μια άνιση μάχη με τους κάθε είδους εμπρηστές»

Διπλή γιορτή σήμερα στον Μονόλιθο: Τιμήθηκε και φέτος η ιστορική και πατριωτική δράση των ηρώων - κατοίκων της Μονολίθου και ο Πολιούχος του χωριού

Εύσημα από τον Β. Κικίλια για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στη Ρόδο!

10 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου

Έρχεται μπλόκο σε ανασφάλιστα Ι.Χ και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Αντιπυρική περίοδος: Εννέα μέτρα για τη δασοπυρόσβεση