Ρόδος: Οδηγός για ψηφοφόρους- Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε στην πόλη και στα χωριά της Ρόδου

Ρόδος: Οδηγός για ψηφοφόρους- Πόσους σταυρούς μπορούμε να  βάλουμε στην πόλη και στα χωριά της Ρόδου

Ρόδος: Οδηγός για ψηφοφόρους- Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε στην πόλη και στα χωριά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4834 ΦΟΡΕΣ

Θα υπάρχουν 43 ξεχωριστά ψηφοδέλτια για κάθε παράταξη για όλο το νησί

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς οι ψηφοφόροι, τόσο στην πόλη της Ρόδου όσο και στα χωριά μας, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όταν βρεθούν ενώπιον της κάλπης αύριο 8 Οκτωβρίου, δημοσιεύει σήμερα η «Ροδιακή».

Οι σταυροί προτίμησης που θα μπορούν να βάζουν οι ψηφοφόροι (ανώτερος αριθμός) καθορίζεται σύμφωνα με την σχετική απόφαση βάσει του αριθμού των κατοίκων που έχει η κάθε κοινότητα, σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους συμβούλους της δημοτικής κοινότητας (σε κάθε χωριό) ενώ για το δημοτικό συμβούλιο η λίστα των υποψηφίων που θα περιλαμβάνεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαία (με αλφαβητική σειρά) κι εκεί για όλους τους ψηφοφόρους του νησιού μας ο αριθμός των σταυρών θα μπορεί να φθάνει έως και τους 4 σταυρούς.

Στις μικρές κοινότητες της Ρόδου
Αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με την Εγκύκλιο του υπουργείου καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων.

Σύμφωνα και με τη βοήθεια του έγκριτου νομικού του νησιού μας, κου Δημήτρη Σαλαμαστράκη, οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας.

Ειδικότερα τα χωριά (κάτω των 200 κατοίκων) όπου οι ψηφοφόροι θα μπορούν να βάζουν έως 4 σταυρούς για τους δημοτικούς συμβούλους και έναν σταυρό για τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας είναι τα εξής:

- Μονόλιθος
- Σιάννα
- Πλατάνια

- Αρνίθα
- Ίστριος
- Λαχανιά

- Μεσαναγρός
- Προφύλια

Στα χωριά μας από 201 έως 2.000 κατοίκους
Ειδικότερα στα χωριά (από 201 κατοίκους έως 2.000) οι ψηφοφόροι θα μπορούν να βάζουν έως 4 σταυρούς για τους δημοτικούς συμβούλους και έως δύο σταυρούς για τους συμβούλους της δημοτικής κοινότητας.

Σε αυτά τα χωριά μας (δημοτικές κοινότητες), πρόεδρος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος, από την παράταξη που πλειοψήφισε στο χωριό, ανεξαρτήτως αν η παράταξη αυτή ανήκει ή όχι στον εκλεγμένο δήμαρχο.

Τα χωριά αυτά (έως 4 σταυρούς για το δημοτικό συμβούλιο και 2 σταυρούς στους συμβούλους της δημοτικής κοινότητας) είναι τα εξής:
- Μαλώνα με 2.060 κατοίκους
- Μάσσαρι με 1.031 κατοίκους
- Έμπωνας με 1.167 κατοίκους

- Άγιος Ισίδωρος με 277 κατοίκους
- Κρητηνία με 388 κατοίκους
-Αρχίπολη με 649 κατοίκους

-Ψίνθος με 729 κατοίκους
- Σορωνή με 1.265 κατοίκους
- Απόλλωνα με 680 κατοίκους

- Διμυλιά – Ελεούσα με 472 κατοίκους
- Καλαβάρδα με 514 κατοίκους
- Σάλακος με 508 κατοίκους

- Φάνες με 859 κατοίκους
- Λάρδος με 1888 κατοίκους
- Λίνδος με 1.096 κατοίκους

- Κάλαθος με 533 κατοίκους
- Λάερμα με 365 κατοίκους
- Πυλώνα με 614 κατοίκους

- Απολακκιά με 409 κατοίκους
- Ασκληπειό με 765 κατοίκους
- Βάτι με 333 κατοίκους

- Γεννάδι με 1224 κατοίκους
- Κατταβιά με 323 κατοίκους
- Μαριτσά με 1841 κατοίκους

- Δαματριά με 573 κατοίκους
- Θεολόγος με 809 κατοίκους.

Στις δημοτικές κοινότητες από 2.001 κατοίκους και πάνω
Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου και πρόεδρος θα εκλέγεται ο σύμβουλος που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών, από την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου, ανεξαρτήτως αν οι υπόλοιποι συνδυασμοί ή υποψήφιοι από αυτούς λάβουν μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Ο αριθμός των σταυρών για τους δημοτικούς συμβούλους θα είναι έως 4 ενώ για τους υποψήφιους συμβούλους της δημοτικής κοινότητας έως 2.

Οι Δημοτικές κοινότητες αυτές είναι οι εξής:
- Πόλη Ρόδου με 56.440 κατοίκους
- Ιαλυσός με 12.717 κατοίκους
- Κρεμαστή με 5.597 κατοίκους

- Παστίδα με 3.645 κατοίκους
- Παραδείσι με 2.623 κατοίκους
- Κοσκινού με 4.948 κατοίκους

- Καλυθιές με 4.739 κατοίκους
- Αφάντου με 7.292 κατοίκους
- Αρχάγγελος με 5.695 κατοίκους

Ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου σε αυτές τις δημοτικές κοινότητες θα λάβει τα 3/5 των εδρών ενώ αντίστοιχα τα υπόλοιπα 2/5 θα κατανέμονται αναλογικά στους επιλαχόντες συνδυασμούς.

Σημειώνεται τέλος ότι, επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο (2) πρώτων συνδυασμών.

Επίσης επανέρχεται η πενταετής θητεία των Αυτοδιοικητικών Αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θ’ αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας