Xαρούλα Γιασιράνη: Πρέπει να γίνεται γρήγορα η καταγραφή των μεταναστών στο νησί μας

Xαρούλα Γιασιράνη: Πρέπει να γίνεται γρήγορα  η καταγραφή των μεταναστών στο νησί μας

Xαρούλα Γιασιράνη: Πρέπει να γίνεται γρήγορα η καταγραφή των μεταναστών στο νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1617 ΦΟΡΕΣ

«Όσο πιο γρήγορα γίνεται η καταγραφή των ανθρώπων αυτών κι όσο πιο σύντομα γίνεται η μετακίνησή τους σε ανάλογους χώρους τόσο πιο γρήγορα θα λυθεί το πρόβλημα» δήλωσε χτες η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας κα Χαρούλα Γιασιράνη αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο εξαιτίας της συσσώρευσης εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών.

Μάλιστα, η κα Γιασιράνη ερωτηθείσα χτες από τους δημοσιογράφους περί του ζητήματος, ήταν κατηγορηματική στην πιθανή δημιουργία προσωρινής δομής για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, λέγοντας ότι στα Δωδεκάνησα έχουμε δύο κέντρα υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης αυτών των ανθρώπων. Επομένως δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ακόμα ένα, εκφράζοντας το ερώτημα γιατί θα πρέπει τα Δωδεκάνησα να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος, ενώ σε άλλες περιφέρειες υπάρχει μόνο ένα κέντρο σε κάθε νομό!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αντιπεριφερειάρχης, που έζησε από κοντά το γεγονότα στο λιμάνι της Ρόδου την περασμένη Κυριακή, έκανε λόγο για ντροπιαστικές εικόνες, δηλώνοντας συγκεκριμένα τα εξής:


«Την Κυριακή το πρωί δέχτηκα τηλέφωνο από επιβάτες που θα ταξίδευαν με το Blue Star Chios, πληροφορούμενη πως επικρατεί μία πολύ κακή εικόνα στο λιμάνι και ότι οι μετανάστες δεν επιτρέπουν τον απόπλου του πλοίου. Βρέθηκα στο λιμάνι και οι εικόνες ήταν ντροπιαστικές για όλους. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται μέρες στη Ρόδο, χωρίς καταγραφή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες είχαν πηδήξει από τα κάγκελα με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση.


Η εικόνα ήταν απόλυτα ντροπιαστική για το νησί και για την πόλη και για εμάς τους ίδιους. Αυτό ήταν πρωτόγνωρο, πρωτοφανές Δεν το είχαμε ξαναδεί, ούτε το 2015, όταν είχαμε τις μεγάλες ροές και τη μεγάλη διακίνηση. Η κατάσταση ήταν τραγική, το πλήθος που πήδηξε από τα κάγκελα για να εμποδίσει το πλοίο να φύγει ήταν ηλικίας από 15 έως 35 ετών και οι περισσότεροι άνδρες. Ελάχιστες ήταν γυναίκες και παιδιά και λιγότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.


Αναγκάστηκα να ενημερώσω εκείνη την ώρα και τον περιφερειάρχη και όσους έπρεπε κι έπειτα από 2 ώρες ένα πλήθος με ένστολους (λιμενικούς και αστυνομικούς) βρέθηκαν στο λιμάνι ώστε να βάλουν σε τάξη όλη αυτή την κατάσταση. Τότε μπήκε τάξη, και μετά από 4 ώρες έφυγε το πλοίο. Πήρε και 39 μετανάστες που είχαν καταγραφεί και είχαν εισιτήρια στα χέρια τους για να οδηγηθούν σε κέντρο στη Μαλακάσα. Αν όλοι είχαν φροντίσει να γίνει αυτή η δουλειά νωρίτερα δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη».


Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι σήμερα ή αύριο θα βρίσκεται στο νησί μας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδης για να ασχοληθεί με το θέμα ενώ καθώς και πως ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς προχώρησε σε ενέργειες για τη θωράκιση του νησιού.


«Νομίζω ότι, όσο συντομότερα γίνονται οι διαδικασίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπως Λιμενικό και Αστυνομία, τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα. Απαράδεκτη εικόνα σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης, με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι προφανώς δεν έχουν καταγραφεί.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, ο κ. Καιρίδης δεσμεύτηκε, ότι σήμερα ή αύριο θα βρεθεί στη Ρόδο για να εξεταστεί διεξοδικά η αντιμετώπιση όλης αυτής της κρίσης. Από την άλλη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς με τις δικές του ενέργειες στέλνει σκάφη και πτητικά μέσα για να εποπτεύεται καλύτερα το νησί της Ρόδου, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την κατάσταση.


Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι καθώς είμαι σίγουρη ότι αυτή η κατάσταση θα έχει διάρκεια. Είναι κατάσταση που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε διότι χωρίς συνεργασία από όλους τους φορείς διαχείριση δεν μπορεί να γίνει.


Επαναλαμβάνω, όπως το έχει πει και ο περιφερειάρχης και όλοι οι αυτοδιοικητικοί, πως οι περιφέρειες και οι δήμοι δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ωστόσο, όπως και το 2015 έτσι και τώρα, ο περιφερειάρχης έδωσε τη χείρα βοηθείας ώστε να επιλυθεί το θέμα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για το νησί, τους κατοίκους και τον πολιτισμό μας.


Εμείς, το μεταναστευτικό το αντιμετωπίζουμε από το 2015. Τότε το διαχειριστήκαμε χωρίς αρμοδιότητα με ανθρωπιά και σεβασμό στους ανθρώπους που ξεριζώνονται, ωστόσο δεν μπορεί τα νησιά να γίνονται ξέφραγο αμπέλι και να έχουμε τέτοιες εικόνες», δήλωσε η κα Γιασιράνη και πρόσθεσε:


«Όσο πιο γρήγορα γίνεται η καταγραφή των ανθρώπων αυτών και όσο πιο σύντομα γίνεται η μετακίνησή τους σε ανάλογους χώρους, τόσο πιο γρήγορα θα λυθεί το πρόβλημα. Στα Δωδεκάνησα έχουμε δύο κέντρα υποδοχής καταγραφής και ταυτοποίησης αυτών των ανθρώπων. Γιατί θα έπρεπε να δημιουργηθεί ακόμα ένα; Δεν διανοείται κανείς να κάνει τέτοιο κέντρο στη Ρόδο… γιατί θα πρέπει τα Δωδεκάνησα να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος ενώ σε άλλες περιφέρειες υπάρχει μόνο ένα κέντρο σε κάθε νομό; Δεν υπάρχει καμία βάση συζήτησης γι΄αυτό.


Ευθέως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από πλευράς κυβέρνησης. Παρ΄ όλα αυτά το θέμα πρέπει να λυθεί και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να γίνει. Έμπρακτα η περιφέρεια έδειξε, ότι έχει τη διάθεση και τη βούληση να βάλει πλάτη στο ζήτημα. Γι’ αυτό προσπάθησε να στήσει τα αντίσκηνα στο λιμάνι, ώστε να εγκατασταθούν προσωρινά οι άνθρωποι αυτοί μέχρι να καταγραφούν.
Ωστόσο και σ’ αυτό βρήκε εμπόδιο, καθώς ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος με εισαγγελική απόφαση».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας