Να μην προχωρήσουν κατεδαφίσεις στα Στεγνά ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο πρόεδρος Αρχαγγέλου

Να μην προχωρήσουν κατεδαφίσεις στα Στεγνά  ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο πρόεδρος Αρχαγγέλου

Να μην προχωρήσουν κατεδαφίσεις στα Στεγνά ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο πρόεδρος Αρχαγγέλου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1437 ΦΟΡΕΣ

Να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες κατεδαφίσεων στην περιοχή των Στεγνών Αρχαγγέλου, ζητά με ανοιχτή επιστολή που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της κοινότητας Αρχαγγέλου κος Νικόλαος Διμέλης.

Ο ίδιος, κοινοποιεί την επιστολή του στην αποκεντρωμένη διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, στον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας, στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Γιάννη Παππά, στον περιφερειάρχη, στον δήμαρχο Ρόδου και στους βουλευτές Δωδεκανήσου.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων:
«Παρακαλώ να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα πρακάτω επιχειρήματα σχετικά με την αναστολή των κατεδαφίσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυθαίρετα δεν υπάρχουν μόνο στα Στεγνά,ας σταματήσει η στοχοποίηση της περιοχής, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας.
Ζητώ την αναστολή των κατεδαφίσεων!»

Ο πρόεδρος του Αρχαγγέλου επίσης, παραθέτει όλα τα σχεδιαγράμματα των κτηματολογικών μερίδων της περιοχής των Στεγνών.

Σημειώνει ότι εκτός από αυτά, υπάρχουν και αμφισβητούμενα σταθερά σημεία στην περιοχή, τα οποία όμως είναι αναγκαία για να κατανοήσει και να αναλύσει σωστά κανείς τι πραγματικά συμβαίνει.

Επισημαίνει επίσης ότι η καταγραφή έχει γίνει από τους Ιταλούς κατακτητές το 1920 όπου άρχισε η ίδρυση και λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου και όχι στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία απαιτεί πρωτίστως τη χάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας όπου στην ανωτέρω περιοχή δεν έχει υλοποιηθεί.

Εκτός των ανωτέρω, πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά την ίδρυση του Κτηματολογίου, έχουν προκύψει και αρκετά σφάλματα στην καταγραφή των ακινήτων, εξαιτίας των μεθόδων αποτύπωσης και του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε.

Κατά τη λειτουργία των Κτηματολογίου – σημειώνει ο κος Διμέλης- πολλές ιδιοκτησίες της Ρόδου είτε έμειναν εκτός κτηματογράφησης, είτε αποδόθηκαν αυθαίρετα στο Ιταλικό Δημόσιο, είτε δεν παραχωρήθηκαν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους , λόγω σκοπιμότητας και συμφερόντων των κατακτητών, πράγμα που ισχύει και στην περίπτωση των Στενών.

Τα ακίνητα αυτά για τα οποία έχουν σταλεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, πέρα των παραπάνω επισημάνσεων, υφίστανται εδώ και χρόνια έχουν ηλεκτροδοτηθεί και υδροδοτηθεί από το κράτος, δηλώνονται στο Ε9 των ιδιοκτητών και πληρώνονται οι αναλογούντες φόροι για τον καθένα.

Το βασικότερο δε, είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, αποτελούν είτε πρώτες κατοικίες, είτε επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται και από τις οποίες επιβιώνουν αρκετοί συνδημότες μας.

Είναι λοιπόν απαράδεκτο, το ίδιο το κράτος το οποίο νομιμοποίησε τις ιδιοκτησίες αυτές, με δικές του ενέργειες, να ζητά τώρα την κατεδάφισή τους, χωρίς προηγουμένως να έχει φροντίσει η περιοχή των Στεγνών να γίνει ένας νόμιμος παραθεριστικός οικισμός με πολεοδομικό σχέδιο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν από κοινοτάρχες και δημάρχους της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αποκεντρωμένης διοίκησης – καταλήγει η επιστολή του κου Διμέλη, έχουν εκδοθεί 219 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, στα οποία περιλαμβάνονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αρκετά δημόσια εμβληματικά κτήρια (Πηγές Καλλιθέας).

Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιες αρμοδιότητες εξυπηρετεί η έναρξη κατεδάφισης των αυθαιρέτων από την περιοχή των Στενών όπου το καθεστώς το οποίο σχετίζεται με τον αιγιαλό είναι ασαφές και τα κτίσματα τα οποία είναι προς κατεδάφιση αποτελούν συνολικώς κατοικίες και μικρές ατομικές επιχειρήσεις και δεν αρχίζουν από τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν καταπατήσει αιγιαλό αφού γι’ αυτές έχει γίνει χάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία;»

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»