Ιδιαίτερα υψηλά νούμερα κατέγραψε η τουριστική κίνηση στο νησί μας - Πόσους επισκέπτες υποδέχθηκε φέτος η Ρόδος

Ιδιαίτερα υψηλά νούμερα κατέγραψε η τουριστική κίνηση στο νησί μας - Πόσους επισκέπτες υποδέχθηκε φέτος η Ρόδος

Ιδιαίτερα υψηλά νούμερα κατέγραψε η τουριστική κίνηση στο νησί μας - Πόσους επισκέπτες υποδέχθηκε φέτος η Ρόδος

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2054 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα υψηλά νούμερα κατέγραψε η τουριστική κίνηση στη Ρόδο φέτος, καθώς όχι μόνο οι επιδόσεις του προορισμού διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα αλλά ξεπέρασαν κατά πολύ και τα περσινά δεδομένα που ήταν τα καλύτερα όλων των εποχών.

Μετά και τα στοιχεία της κίνησης του Οκτωβρίου, ο απολογισμός της φετινής τουριστικής περιόδου είναι ιδιαίτερα θετικός και αυτό γιατί, όπως προκύπτει, μας επισκέφθηκαν 72.000 περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι καταγράφοντας μία μικρή αύξηση.

Απομένει βέβαια και ο απολογισμός του Νοεμβρίου για τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του κατά τις οποίες έχουμε ακόμα έναν μικρό αριθμό τουριστών ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή για τη σεζόν του 2023.

Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε συνταξιούχους τουρίστες από χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο ενός προγράμματος χειμερινού τουρισμού που υλοποιεί στο νησί το πρακτορείο Travel Exchange σε συνεργασία με αυστριακό όμιλο και τουριστικό πρακτορείο στην Τουρκία καθώς οι επισκέπτες μας θα κάνουν διακοπές και στη γείτονα χώρα.

Ο δεύτερος γύρος του προγράμματος θα ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ οι τουρίστες μας θα είναι συνταξιούχοι από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβία και Ολλανδία και θα ανέλθουν σε περίπου 30.000, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις.

Αναλυτικά το οχτάμηνο

Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα λοιπόν κινήθηκε και το οχτάμηνο της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο, το οποίο ξεπέρασε τα δεδομένα της περσινής χρονιάς και κατέγραψε και μία μικρή αύξηση. Έτσι λοιπόν, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις, ότι το 2023 θα μας αποχαιρετίσει με αφίξεις τουριστών που θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, από τη μέρα που άνοιξε η τουριστική σεζόν του 2023 στο νησί μας μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα, ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο συνολικά 2.620.047 επισκέπτες.

Πρόκειται για στοιχεία που κατέγραψε η Fraport Greece από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο για το αεροδρόμιο «Διαγόρας» και τα οποία αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα στοιχεία της κίνησης για το έτος 2022, την καλύτερη τουριστική σεζόν για τον προορισμό μας, δείχνουν ότι υπάρχει μία αύξηση σε ποσοστό 2,75%.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς προκύπτει, ότι επισκέφθηκαν τη Ρόδο το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο συνολικά 2.548.027 τουρίστες, αναδεικνύοντας ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, το 2023 ως την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών με περισσότερους 72.020 τουρίστες.

Πιο συγκεκριμένα η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο εξελίσσεται μέχρι τώρα ως εξής:

- Μάρτιος: 10.850 τουρίστες

- Απρίλιος: 144.303 τουρίστες

- Μάιος: 325.681 τουρίστες

- Ιούνιος: 451.644 τουρίστες

- Ιούλιος: 481.057 τουρίστες

- Αύγουστος: 509.344 τουρίστες

- Σεπτέμβριος: 436.591 τουρίστες

- Οκτώβριος : 260.577 τουρίστες

Την περσινή χρονιά η κίνηση το αντίστοιχο διάστημα είχε ως εξής:

- Μάρτιος: 3.876 τουρίστες

- Απρίλιος: 111.057 τουρίστες

- Μάιος : 298.134 τουρίστες

- Ιούνιος: 432.063 τουρίστες

- Ιούλιος: 542.361 τουρίστες

- Αύγουστος: 508.475 τουρίστες

- Σεπτέμβριος: 409.683 τουρίστες

- Οκτώβριος: 242.378 τουρίστες

Αποδειγμένα λοιπόν, το 2023 ήταν μία χρονιά άκρως ικανοποιητική με επιδόσεις που ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη εκτίμηση παρά τα όσα δυσάρεστα σημειώθηκαν με τη μεγάλη φωτιά η οποία έβαλε… φρένο στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου φέτος στο νησί μας.

Ο προορισμός ανέκαμψε σταδιακά και μετά από 20 μέρες άρχισαν όλα να κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, αφήνοντας πίσω τις δυσάρεστες εικόνες και καταστάσεις εκείνων των 10 ημερών.

Τα καταλύματα άρχισαν να λειτουργούν και πάλι, εκτός από τρία μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές κι έπρεπε να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις, όμως κι αυτά πλέον μπήκαν δυναμικά στην αγορά για τις διακοπές του 2024.

Όσο για την επόμενη τουριστική περίοδο, οι αεροπορικές θέσεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με φέτος, σχεδόν από όλες τις χώρες με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία απ’ όπου θα υπάρχει αύξηση τουλάχιστον 10%, ενώ και από τη Γερμανία τα πράγματα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με φέτος.

Ο προορισμός μας λαμβάνει αισιόδοξα μηνύματα για το 2024 ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ερχόμενη τουριστική περίοδος θα ανοίξει στο νησί μας, εκτός απροόπτου, γύρω στις 25 Μαρτίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν το καθολικό Πάσχα.

70.000 επιπλέον θέσεις για την τουριστική περίοδο 2024-Ανάμεσα στους προορισμούς η Ρόδος και η Κως

Την ίδια στιγμή, η Jet2.com και η Jet2holidays προσθέτουν σχεδόν 70.000 θέσεις σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024, από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία σειρά από προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και επτά ελληνικοί, όπως αναφέρει το «Χρήμα και Τουρισμός».

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο, «η επιπλέον χωρητικότητα καλύπτει την ηπειρωτική Ισπανία, τα Κανάρια Νησιά, τις Βαλεαρίδες, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Κροατία και την Ελλάδα από οκτώ αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι νέες πτήσεις προστέθηκαν μεταξύ τέλους Σεπτεμβρίου και αρχών Νοεμβρίου από τα αεροδρόμια Belfast International, Birmingham, East Midlands, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Leeds Bradford, Μάντσεστερ και Newcastle.

Στους προορισμούς περιλαμβάνονται και επτά ελληνικοί: το Ηράκλειο, η Καλαμάτα, η Ρόδος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κως.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους προορισμούς, αυτοί είναι: το Λανζαρότε, το Ντουμπρόβνικ, η Φουερτεβεντούρα, η Ίμπιζα, η Κόστα ντε Αλμερία, η Γκραν Κανάρια, η Μινόρκα, η Πάλμα, το Ρέους, η Τενερίφη, η Σμύρνη, η Μάλαγα, το Αλικάντε, η Αττάλεια, το Νταλαμάν, το Φάρο και η Χιρόνα».

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου