Να θωρακιστεί άμεσα με αντιπλημμυρικά έργα η Σορωνή ζητά ο Σύλλογος Περιβάλλοντος του χωριού

Να θωρακιστεί άμεσα με αντιπλημμυρικά έργα η Σορωνή ζητά ο Σύλλογος Περιβάλλοντος του χωριού

Να θωρακιστεί άμεσα με αντιπλημμυρικά έργα η Σορωνή ζητά ο Σύλλογος Περιβάλλοντος του χωριού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2073 ΦΟΡΕΣ

Την ουσιαστική θωράκιση της Σορωνής αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από το ενδεχόμενο ισχυρής κακοκαιρίας που είναι πιθανό να επιφέρει πλημμυρικά φαινόμενα ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος του χωριού, με επιστολή – ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου κος Κώστας Θωμάτος και η γενική Γραμματέας κα Αρμονία Διακολαμπριανού.

Στην επιστολή τους, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής με το παρόν δελτίο τύπου αποφασίζει να κοινοποιήσει τις κινήσεις του έως τώρα στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής της Σορωνής, καθώς παρά τις συνεχείς προσπάθειες για πρόληψη των προβλημάτων δεν έχει προχωρήσει το ζήτημα από καμιά από τις αρμόδιες αρχές.

Οι αιτήσεις μας στις υπηρεσίες και τους αρμόδιους έχουν ξεκινήσει από 31/8/2023, με πρώτα αιτήματα ως συντήρηση και πρόληψη 1. Καθαριότητα φρεατίων και 2. Καθαριότητα ρεμάτων.

Μέχρι και σήμερα (πάνω από δύο μήνες μετά) τα φρεάτια παραμένουν ακαθάριστα, το αίτημα δεν προωθήθηκε καν από τους αρμόδιους στην ΔΕΥΑΡ, και πάλι εμείς προχωρήσαμε σε αίτημα στην ΔΕΥΑΡ την 4/11.

Για το ζήτημα των ρεμάτων, στο σύνολο του νησιού είχε δοθεί εργολαβία, η οποία έμεινε όμως σε επιφανειακή καθαριότητα ό,τι φαινόταν στην κεντρική επαρχιακή οδό, και από εκεί και πέρα ακόμα και στις συναντήσεις μας και επικοινωνίες, υπήρξε αποποίηση ευθυνών ή ακόμα χειρότερα ξεκάθαρη μη πρόθεση να μπει σε προτεραιότητα το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα ταλανίζουν την περιοχή καιρό, και ιδιαίτερα μετά την φωτιά του Απριλίου του 2022 που επηρέασε σοβαρά τη λεκάνη απορροής νοτιοανατολικά του οικισμού.

Μεσα από μεγάλη αλληλογραφία με τις υπηρεσίες, βρέθηκε ακόμα και έγγραφο - μελέτη καταγραφής σημείων που παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα και προτάσεις για τη λύση τους, για τα οποία δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα παρότι Περιφέρεια και Δήμος είχαν γνώση!

Αναλυτικά όλα έχουν φτάσει στους αρμόδιους, όλοι είναι ενήμεροι και κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν γνώριζε. Έχουμε πλέον στη διάθεση μας απαντήσεις, αλλά και την έλλειψη απαντήσεων, εξίσου σημαντική!

Επισυνάπτεται απόσπασμα χάρτη με τα σημεία για τα οποία ήδη οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν με την προαναφερομενη μελέτη, αλλά και με τα σημαντικά σημεία που υποδειξαμε στις Τεχνικές Υπηρεσίες για προώθηση των αιτημάτων μας για την μέγιστη προστασία του οικισμού.

Ευθύνη για τη συνεννόηση, για τον συντονισμό των υπηρεσιών είτε Δήμου, είτε Περιφέρειας, έχει ο κρατικός μηχανισμός και πρέπει να την αναλάβουν όλοι, δεν θα ανεχτουμε να γίνουμε μπαλάκι κανενός για τα μάτια του κόσμου.

Αιτηθήκαμε να ενταχθούμε στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, Δήμου και Περιφέρειας πράγμα που δεν φαίνεται από πουθενά να υλοποιείται!

Ευθύνη για όσα και σήμερα βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, και για όσα θα γίνουν.

Καλούμε τους νυν εκλεγμένους, τις σχετικές υπηρεσίες, και τους από 1/1/2024, εκ των οποίων κάποιοι είναι ήδη σε δημοτικές θέσεις, να λάβουν άμεσα μέτρα και να τοποθετηθούν για το τι συμβαίνει.

Με εκτίμηση,

για το Δ.Σ. του «Συλλόγου Περιβάλλοντος Σορωνής»

 

Ο πρόεδρος, Η γεν. γραμματέας,

Κωνσταντίνος Θωμάτος Αρμονία Διακολαμπριανού

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη