Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι  στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3227 ΦΟΡΕΣ

Τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά του στην ανάδειξη και διαφύλαξη του στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Μελεκούνι Ρόδου», απένειμε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ», ο μη κερδοσκοπικός φορέας BEELOSOPHY.

Στον σύλλογο απονεμήθηκε το «Βραβείο Αριστείας» στο πλαίσιο της δράσης “SWEETEN YOUR HERITAGE”, η οποία έχει στόχο ν’ αναδείξει και να διαφυλάξει το Μελεκούνι Ρόδου.

Όραμα του οργανισμού είναι η δράση αυτή να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας και να συμβάλει στην προοπτική της ένταξης του Μελεκουνιού στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η δράση “Sweeten Your Heritage” υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε σχετική επιστολή που στάλθηκε στον σύλλογο αναφέρονται τα εξής:

«Έχουμε την ευχαρίστηση να σας απονείμουμε τιμητικό βραβείο της BEELOSOPHY για τη συνεισφορά σας στην ανάδειξη και διαφύλαξη του στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Μελεκούνι Ρόδου».

Ευελπιστούμε να έχουμε την ευκαιρία προσεχώς να σας απονείμουμε το βραβείο και σε φυσική μορφή στη Ρόδο, μαζί με την περαιτέρω καταγραφή της πολιτιστικής διαδρομής του Μελεκουνιού.

Το παρόν βραβείο χορηγείται στους βασικούς φορείς της κοινότητας του Μελεκουνιού στο πλαίσιο της δράσης “SWEETEN YOUR HERITAGE”, η οποία έχει στόχο ν’ αναδείξει και να διαφυλάξει το Μελεκούνι Ρόδου.

Τη δράση υλοποιεί ο ενταγμένος στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού μη κερδοσκοπικός φορέας BEELOSOPHY, με την έγκριση και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα βραβεία αυτά νοούνται ως αναγνώριση του έργου των βραβευθέντων φορέων και των ανθρώπων τους, αλλά και ευρύτερα, όλων των κατοίκων, οντοτήτων και φορέων της Ρόδου που συνέβαλαν στην ανάδειξη και διαφύλαξη του Μελεκουνιού».
Το Μελεκούνι Ρόδου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Η δράση «”Sweeten Your Heritage” (SYH) έχει στόχο ν’ αναδείξει και να διαφυλάξει το Μελεκούνι Ρόδου και τη συναφή εθιμική πρακτική που συνδέεται με τη συλλογική μνήμη και τις διατροφικές πρακτικές των Ροδίων και με τη διαμόρφωση και διάδοση των τοπικών διατροφικών συνηθειών, αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής.

Συμπληρωματικά, η δράση SYH αναδεικνύει το μέλι (βασικό συστατικό του Μελεκουνιού) και προωθεί την κατανάλωση του γλυκίσματος Μελεκούνι Ρόδου ως ένα αυθεντικό τοπικό παραδοσιακό προϊόν χωρίς ζάχαρη που περιέχει την ελληνικής προέλευσης υπερτροφή μέλι.

Η σημαντικότητα της διαφύλαξης της αυθεντικής ελληνικής διατροφής, αλλά και της επικοινωνίας της έθνικ ταυτότητας του Μελεκουνιού κρίνεται σκόπιμη, τόσο για την προάσπιση της άυλης κληρονομιάς της Ελλάδας, όσο και για την προσέλκυση καλής ποιότητας Τουρισμού.

Ως επιμέρους στόχοι τίθενται η ανάδειξη και διαφύλαξη της μεσογειακής διατροφής ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο ευρύ κοινό, η προώθηση της υγιεινής διατροφής χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, η ενημέρωση για τη διατροφική αξία του μελιού και την υγιεινή διατροφή.

Στο πλαίσιο της δράσης, σχεδιάστηκαν δύο νέες συνταγές με πρωταγωνιστή το Μελεκούνι από τον διάσημο και βραβευμένο Pastry Chef Ευάγγελο Χασιώτη και υλοποιήθηκαν λοιπές δραστηριότητες, τόσο εξ αποστάσεως, όσο και δράσεις πεδίου.

Ειδικότερα:
• σχεδιάστηκε logo για τη δράση,

• παρασκευάστηκαν και διανεμήθηκαν δωρεάν μπάρες πολιτισμού με τις νέες συνταγές,

• πραγματοποιήθηκαν workshops γευσιγνωσίας και δοκιμής των μπαρών,

• παρήχθη ακατέργαστο μέλι από το καταφύγιο μελισσών της BEELOSOPHY, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή των μπαρών,

• σχεδιάστηκε ετικέτα για τις μπάρες πολιτισμού στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και επιλέχθηκε συσκευασία (κουτί),

• οργανώθηκε εκδήλωση όπου έγινε δημόσια παρουσίαση της δράσης και των γλυκισμάτων (κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα Αττικής, 3/12/2023),

• παρήχθη φυλλάδιο της δράσης στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και λοιπό υλικό προβολής,

• παρήχθη βίντεο παρουσίασης των μπαρών και της διαδικασίας παρασκευής τους στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους ,

• παρήχθη φωτογραφικό υλικό,

• έγιναν αναρτήσεις σε social media,

• συντάχθηκαν Δελτία Τύπου,

• δημιουργήθηκε υποσελίδα στον ιστοχώρο της BEELOSOPHY αποκλειστικά για τη δράση,

• η δράση φιλοξενήθηκε με αφιερώματα σε περιοδικά και στον Τύπο,

• θεσμικοί εκπρόσωποι και επιστήμονες αναφέρθηκαν σχετικώς με σημειώματά τους,

• έγινε βράβευση των φορέων της Κοινότητας του Μελεκουνιού που βρίσκεται σε εξέλιξη,

• διενεργήθηκε καταγραφή της ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής του Μελεκουνιού. Συγκεντρώθηκε υλικό από τους φορείς της Κοινότητας του Μελεκουνιού και θεσμικούς φορείς και εκδόθηκε συλλεκτικό λεύκωμα (δίγλωσση έκδοση σε Ελληνικά και Αγγλικά),
• η δράση έτυχε ευρείας προβολής και διάχυσης, μέσω ενός στοχευμένου σχεδίου διάδοσης των αποτελεσμάτων, που ενέπλεξε πρεσβευτές της BEELOSOPHY και λοιπούς φορείς, συλλογικότητες, δίκτυα και προσωπικότητες και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πρόεδρος της BEELOSOPHY
Η πρόεδρος της BEELOSOPHY κα Έλενα Στυλιανοπούλου αναφέρει σχετικά:
«Τόσο το μέλι, όσο και το σουσάμι, ήταν βασικά στοιχεία της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων.

Το Μελεκούνι, το οποίο χάνεται στο βάθος των αιώνων, ήταν το παραδοσιακό γλύκισμα σε γάμους, βαπτίσεις κι άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει την ονομασία “ίντριον”, που σήμαινε πλακούντας με μέλι και σουσάμι, το οποίο έτρωγαν οι Έλληνες, για να μπορούν να έχουν αντοχή στις κακουχίες του πολέμου. Στον Ηρόδοτο (484 – 426 π.Χ.) αναφέρεται ένα είδος, η «σησαμίς», παρόμοιο με το Μελεκούνι.

Το Μελεκούνι Ρόδου είναι εγγεγραμμένο στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της δράσης “SWEETEN YOUR HERITAGE”, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO 2003), ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, ο βραβευμένος Pastry Chef Ευάγγελος Χασιώτης δημιούργησε δύο νέες μπάρες μελιού με πρωταγωνιστή το Μελεκούνι (granola & βρώμη), με σκοπό ν’ αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε την αξία του.

Τα συστατικά στη συνταγή μας είναι σουσάμι, φρεσκοκαβουρδισμένο αμύγδαλο, ακατέργαστο μέλι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, ξύσμα πορτοκαλιού και granola ή βρώμη.

Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στον φορέα του στοιχείου Μελεκούνι, που είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκινιατών «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» και οι κάτοικοι και φορείς πολιτισμού της κοινότητας Κοσκινού κι άλλων περιοχών του νησιού της Ρόδου, οι οποίοι δημιούργησαν, διατηρούν και παραχωρούν την κληρονομιά του Μελεκουνιού στις μελλοντικές γενιές.

Στη BEELOSOPHY υποστηρίζουμε την ανάδειξη της σημασίας και τη διαφύλαξη της κληρονομιάς της κοινωνίας των Μελισσών και της Μελισσοκομίας, για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου

Σημαντική δράση στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος

Κατανυκτική η εκδήλωση στον Ευαγγελισμό, με τους ιεροψάλτες και την Παραδοσιακή Χορωδία

Αναβίωσε στη Νίσυρο το έθιμο της «Καλαντήρας»