Ένα μοναδικό ταξίδι εθίμων, μουσικής και χορού από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο από το Λύκειο Ελληνίδων

Ένα μοναδικό ταξίδι εθίμων, μουσικής και χορού από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο από το Λύκειο Ελληνίδων

Ένα μοναδικό ταξίδι εθίμων, μουσικής και χορού από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο από το Λύκειο Ελληνίδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1510 ΦΟΡΕΣ

Ένα μοναδικό ταξίδι εθίμων, μουσικής και χορού από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο, παρουσίασε, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου, το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθήνα», μέσα από την εκδήλωση «το Δωδεκαήμερο από τη Ρόδο στον Έβρο», την οποία διοργάνωσε σε συνεργασία με την περιφέρεια και με την υποστήριξη του ΔΟΠΑΡ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο ετήσιο αφιέρωμα «Μαράσια-μία πολυπολιτισμική αγκαλιά» και αποτελεί προάγγελο των δράσεων που θα πραγματοποιήσει το Λύκειο Ελληνίδων τη νέα χρονιά για τα Μαράσια, τις ροδίτικες συνοικίες.

Στο ασφυκτικά γεμάτο Δημοτικό Θέατρο, την περασμένη Κυριακή, παρουσιάστηκαν σκηνές από έθιμα, τραγούδια και χορούς από πολλά παραλιακά μέρη της χώρας που εκτείνονται από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο!

Μάλιστα, την εκδήλωση στήριξε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέου Χειμωνιού «Τα Ζαλουφιώτικα», ο οποίος και παραχώρησε τις φορεσιές για το έθιμο «Μπαμπούσιαρος».

Υπήρξαν κι άλλοι όμως που συνέβαλαν αφιλοκερδώς για την πραγματοποίησή της, όπως ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Χρήστος Καντερίσκος, ο οποίος είπε τραγούδια της Πάτμου, η ραδιοφωνική παραγωγός κα Χαρά Καραθανάση η οποία έκανε την αφήγηση, ο χοροδοδιδάσκαλος Θοδωρής Ανδρουλάκης ο οποίος παραχώρησε φορεσιές της Θράκης, η κα Δήμητρα Πατάπη που είναι χοροδιδάσκαλος ενήλικων και παιδικών τμημάτων, η οποία μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη και τη βοήθεια των Σοφία Πάχου, Άννας Μαρίας Ζέλιου και Ειρήνης Κουρσάρη έφτιαξαν το σενάριο, η «Μικρασιάτικη Ορχήστρα Μανουσάκια» για τη μουσική και το τραγούδι, ο Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου, ο κ. Γιώργος Ταυρίδης που παίζει γκάιντα, και πολλοί άλλοι.

Τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν ήταν από πολλά νησιά μας (Νίσυρος, Πάτμος, Λέρος, Ρόδος, Κως) και χωριά της Ρόδου (Αρχάγγελος, Απόλλωνα) και βέβαια από περιοχές όπως η Ικαρία, η Χίος, μέχρι η Δυτική Θράκη και ο Έβρος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου, κα Φαίδρα Σπανού, η Ρόδος, λόγω της πολυπολιτισμικότητάς της, πάντα ήταν μία «αγκαλιά» όχι μόνο για τους Ευρωπαίους που μετοίκησαν εδώ αλλά λόγω του εμπορίου και της ανάπτυξής της για τους εσωτερικούς μετανάστες, οπότε οι επιρροές της είναι πολλές κι αυτό επιχείρησαν να αποτυπώσουν με αυτή την εκδήλωση.

Σημειώνεται ότι στην είσοδο υπήρχε μπαζάρ του Λυκείου Ελληνίδων, όπως κάνει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, με χειροποίητα γλυκά του τόπου μας αλλά και Χριστουγεννιάτικες κατασκευές που φτιάχνουν τα μέλη του.

 

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας