Κ. Χατζηδάκης: Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση των παραλιών

Κ. Χατζηδάκης: Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί  για την ενοικίαση των παραλιών

Κ. Χατζηδάκης: Ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση των παραλιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 961 ΦΟΡΕΣ

Τη διαδικασία διεξαγωγής αναλαμβάνει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου

Στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές» προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Σημαντικότερη αλλαγή σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση των παραλιών είναι, ότι πλέον οι διαγωνισμοί δεν θα γίνονται από τους κατά τόπους δήμους, αλλά ψηφιακά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει μία τάξη στον τρόπο ενοικίασης-χρήσης των παραλιών αλλά εξασφαλίζεται και η πλήρης διαφάνεια της όλης διαδικασίας.

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιούμε drones και άλλα μέσα για να επιβλέπουμε την τήρηση της νομιμότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο θα έχει την ευθύνη για τους διαγωνισμούς, ενώ τα έσοδα για τη χώρα θα είναι σημαντικά πιο πολλά.

Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που έχει συμβάσεις πλαισίου θα μπορούν νομικά και τεχνικά οι κτηματικές να υποστηρίζονται σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών και παράλληλα θα υπάρχουν εσωτερικές μετακινήσεις ώστε να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τους ελέγχους.

Τα πρόστιμα που θα βεβαιώνονται στους παραβάτες θα φαίνονται αμέσως στο σύστημα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος τους, ο γενικός κανόνας είναι ότι θα είναι τα τετραπλάσιο της αξίας της αρχικής σύμβασης, ενώ σε περίπτωση καταπάτησης που δεν υπάρχει δηλαδή καμία σύμβαση, θα σφραγίζεται ο χώρος αμέσως. Στη συνέχεια θα βεβαιώνεται και σε αυτήν την περίπτωση πρόστιμο που θα καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, το προηγούμενο σύστημα δεν λειτούργησε στην πράξη. Ο χαρακτήρας της παρέμβασης που πραγματοποιείται τώρα δεν είναι προσανατολισμένος στην αύξηση των εσόδων.

Σκοπός είναι να μπει μία τάξη στις παραθαλάσσιες περιοχές και να εισαχθεί μία νέα λογική στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Γι’ αυτόν τον ρόλο καθιερώνουμε τον θεσμό της «απάτητης» παραλίας.

Θεωρούμε, ότι προστατεύοντας το περιβάλλον και θέτοντας κανόνες, ενισχύουμε το τουριστικό προϊόν και κατ’ επέκταση την οικονομική μας θέση ως κράτος.

Οι «απάτητες παραλίες» στέλνουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμα που θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου