Γ. Παπαβασιλείου: Η σεζόν στη Ρόδο θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς

Γ. Παπαβασιλείου: Η σεζόν στη Ρόδο  θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς

Γ. Παπαβασιλείου: Η σεζόν στη Ρόδο θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2468 ΦΟΡΕΣ

Η αύξηση των αφίξεων θα κυμανθεί γύρω στο 15%-20%, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

Με τους καλύτερους οιωνούς αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο η σεζόν του 2024, παρά τις διεθνείς συγκυρίες και το πρόβλημα με το προσωπικό, για το οποίο ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ), κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, δήλωσε ότι επιθυμία τους είναι να σταματήσουν αυτό «το χρηματιστήριο του προσωπικού».

Στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμεσα η νέα Διοίκηση της ΕΞΡ αναφέρθηκε χθες, ο ίδιος, σε δηλώσεις του. Καταρχάς, αυτή η εποχή είναι περίοδος προετοιμασίας για το άνοιγμα της σεζόν τον Απρίλιο και από την επικοινωνία που έχουν με τους tour-operators και τους συνεργάτες τους, προκύπτει ότι, από τη Βόρεια Ευρώπη τουλάχιστον, έχουμε πολύ θετικά μηνύματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΡ, η αύξηση των αφίξεων θα κυμανθεί γύρω στο 15%-20%. Και είπε ο κ. Παπαβασιλείου: «Βέβαια, όπως ξέρετε, εμείς, αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, όσον αφορά τουλάχιστον στον Νοέμβριο, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε κάποια στιγμή στη δωδεκάμηνη λειτουργία του νησιού, το οποίο είναι στόχος και επιθυμία όλων».

Όπως είπε, αυτό που συνέβη πέρυσι και πρόπερσι, που η σεζόν παρατάθηκε μέχρι τις 10-15 Νοεμβρίου, τους βοήθησε πάρα πολύ, διότι γέμισε ο Οκτώβριος και τελικά με αυτόν τον βηματισμό θα πάμε, θα επεκτείνεται, δηλαδή, η σεζόν κατά δέκα ημέρες κάθε χρόνο για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να φθάσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο, που είναι πολύ καλός μήνας για εμάς, από άποψη καιρού.

Η έναρξη της σεζόν
Τέλη Μαρτίου, γύρω στις 25, ξεκινούν και τα τσάρτερ, με την Αγγλία να μας κάνει το «ποδαρικό» της σεζόν ενώ ακολουθούν η Γερμανία και οι Βόρειες χώρες.

Αναφορικά με το Ισραήλ, όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου, σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο και, ως εκ τούτου, τα πρώτα μηνύματα που έχουν είναι, ότι θα υπάρξει κάποια μείωση, η οποία ελπίζουν να τελειώσει γρήγορα και να μπορέσουν να μας επισκεφθούν.

Μέχρι στιγμής, αυτά που έχουν ακυρωθεί είναι τα πρώτα γκρουπ που είχαν κλείσει για τον Απρίλιο και αυτή είναι η πρώτη ένδειξη της μείωσης που θα έχουμε από αυτή την αγορά. Και είπε ο πρόεδρος επ’ αυτού:

«Εμείς θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε και να καλύψουμε το κενό αυτό από τις άλλες αγορές της Βόρειας Ευρώπης. Και μία καινούργια αγορά, η οποία ανοίγεται και είναι μία καλή ευκαιρία για εμάς, είναι η τούρκικη αγορά, η οποία είναι μία πολύ μεγάλη αγορά και πολύ κοντά σ’ εμάς. Οπότε, θεωρητικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα σοβαρό κομμάτι από αυτή την αγορά, να καλύψει έστω και τη ζημιά από το Ισραήλ».

Συγκεκριμένα, θα προσπαθήσουν ν’ ανοίξουν τρεις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το νησί μας, μία από το Μπόντρουμ, μία από το Μαρμαρίς και μία από τη Φετιγιέ. Έχουν μιλήσει ήδη με τους πλοιοκτήτες και θα προσπαθήσουν να φέρουν πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη απευθείας με Ρόδο, κάτι που αν το πετύχουν θα είναι μία πολύ καλή εξέλιξη.

Προβληματισμός για την ακρίβεια και το προσωπικό
Αυτό που τους απασχολεί πολύ έντονα, όμως, αυτή την εποχή είναι η ακρίβεια η οποία μας έχει βρει, καθώς τα κοστολόγια των ξενοδοχείων έχουν ανέβει πάρα πολύ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΡ, πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους και να αντιμετωπίσουν το κόστος, το οποίο έχει ανέβει πάρα πολύ και τους φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση.

Όπως εξήγησε, τα εισιτήρια δεν έχουν ανέβει τόσο πολύ γιατί οι αεροπορικές εταιρείες έχουν κλείσει τα πετρέλαια και τα καύσιμά τους χρόνια πριν και έχουν σχετικά σταθερές τιμές. Για τους ίδιους, όμως, έχουν ανέβει τα τρόφιμα και η μισθοδοσία, κοστολόγια τα οποία πρέπει να μεταφερθούν στον πελάτη.

Προσεχώς θα συναντηθούν και με το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Και είπε ο κ. Παπαβασιλείου: «Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο, έχουμε καλές σχέσεις, θέλουμε εργασιακή ειρήνη, έχουμε μία τοπική σύμβαση η οποία ισχύει, την οποία εφαρμόζουμε όλοι και ελπίζουμε να την εφαρμόζουμε και στο μέλλον.

Κάποιες αλλαγές ενδεχομένως να γίνουν προς όφελος των εργαζομένων και διευκόλυνση των επιχειρήσεών μας, ίσως να τροποποιήσουμε κάποιο άρθρο που υπάρχει».

Όπως εξήγησε, σε ένα άρθρο που έχουν επιμείνει είναι, ότι δεν μπορεί ένας εργαζόμενος ν’ αποφασίσει ν’ αλλάξει εργασία σήμερα και να φεύγει αύριο. Αντίθετα, θα πρέπει να δίνει ένα χρονικό περιθώριο στο ξενοδοχείο, μιας εβδομάδας, δέκα ημερών, ότι θέλει να αποχωρήσει και από εκεί και πέρα το ξενοδοχείο να την αντικαταστήσει.

Πρόκειται για ένα θέμα βέβαια, το οποίο σχετίζεται με την έλλειψη προσωπικού τα τελευταία χρόνια. Είπε επ’ αυτού ο πρόεδρος: «Εμείς θέλουμε να σταματήσουμε αυτό το “χρηματιστήριο” του προσωπικού.

Δηλαδή, δίνει κάποιος 50 ευρώ παραπάνω και αλλάζουν εργασία, αφήνοντας το παλιό ξενοδοχείο στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να υπάρχει μία ειλικρινής σχέση μεταξύ εργαζόμενου και επιχείρησης, ούτως ώστε να μπορεί να πάει μπροστά ο Τουρισμός. Αυτό δεν είναι καλό για τον Τουρισμό γενικά. Δεν είναι μόνο για το ξενοδοχείο, το οποίο επηρεάζεται. Επηρεάζεται και ο πελάτης, επηρεάζονται όλοι».

Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να φέρουν προσωπικό και από την υπόλοιπη Ελλάδα, δίνοντάς τους καλύτερους χώρους διαβίωσης, με μεγαλύτερα δωμάτια και ανέσεις.

Επίσης, μπορούν να έρθουν από την Ευρώπη, έχουν ανοίξει κάποιες θέσεις από την Αποκεντρωμένη, ωστόσο είναι κυρίως από Πακιστάν, Αίγυπτο και Φιλιππίνες, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, είναι εργάτες κυρίως, και δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση που έχει το νησί.

Έτσι, η πηγή απ’ όπου θα πάρουν τους περισσότερους εργαζόμενους θα είναι η χώρα μας. Μάλιστα, προγραμματίζουν και road trips κατά τα οποία θα κάνουν συναντήσεις με ομάδες εργαζομένων.

Τέλος, η Ρόδος θα συμμετέχει στις εκθέσεις μαζί με τους φορείς, δήμο και περιφέρεια, και περιμένουν από τον δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, να ορίσει με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει ο ΠΡΟΤΟΥΡ ή με ποιον τρόπο θέλει να διαφημίσει τον δήμο και από την πλευρά τους θα είναι αρωγοί και θα βοηθήσουν όσο μπορούν για να το πετύχουμε αυτό.
Τώρα προετοιμάζονται για την έκθεση-βαρόμετρο του Βερολίνου.

Όσο για τις σχέσεις με δήμο και περιφέρεια, ο κ. Παπαβασιλείου τις χαρακτήρισε «τέλειες, καλύτερες δεν γίνεται» αφού με τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ήταν μαζί στο Επιμελητήριο ενώ γνωρίζει τον κ. Κολιάδη εδώ και πολλά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας