Ικανοποιημένοι οι έμποροι της Ρόδου για την κίνηση την περίοδο των γιορτών

Ικανοποιημένοι οι έμποροι της Ρόδου για την κίνηση την περίοδο των γιορτών

Ικανοποιημένοι οι έμποροι της Ρόδου για την κίνηση την περίοδο των γιορτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 977 ΦΟΡΕΣ

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των εμπόρων της Ρόδου για την αγοραστική κίνηση την περίοδο των εορτών, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις χειμερινές εκπτώσεις που μόλις ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου (ΕΣΡ), κ. Κώστα Σπανό.

Σε δηλώσεις του χθες, καταρχάς, κάνοντας έναν απολογισμό της εορταστικής περιόδου, είπε, ότι αυτό που προκύπτει είναι ότι η καλύτερη περίοδος ήταν αυτή των Χριστουγέννων.

Και δήλωσε: «Τα μαγαζιά όντως δούλεψαν, υπήρχε αρκετός κόσμος στην αγορά, δεν έκανε μόνο βόλτες, όπως συνηθίζει να κάνει τις προηγούμενες περιόδους, αλλά υπήρχε και αρκετά μεγάλη αγοραστική κίνηση, ειδικά τις τρεις τελευταίες ημέρες (σ.σ. στις 22, 23 και 24 του μήνα), όπου εκεί ήταν και το ζενίθ της αγοραστικής κίνησης στην αγορά μας».

Από εκεί και πέρα, υπήρξε κάποια αυξημένη κίνηση την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, η οποία όμως δεν συγκρίνεται με την περίοδο των Χριστουγέννων. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αγορών και είναι ευχαριστημένοι από την κίνηση που υπήρχε.

Σημείωσε ωστόσο, η αγορά καλό θα ήταν να κινείται περισσότερες ημέρες από αυτές των σύντομων χρονικών διαστημάτων που κινείται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, κίνηση υπήρχε σε όλα τα καταστήματα, βέβαια με αιχμή του δόρατος τις μεγάλες πολυεθνικές για ακόμα μία φορά, όπως υπήρξαν και πάρα πολλές διαδικτυακές πωλήσεις-κάτι που φάνηκε και τις επόμενες ημέρες από τις ουρές στα καταστήματα ταχυμεταφορών, οπότε μοιράστηκε η πίτα.

«Σε γενικές γραμμές, πάντως, μπορούμε να πούμε, ότι κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο, τουλάχιστον από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και θα ευχηθούμε το 2024 να έχουμε περισσότερες τέτοιες περιόδους», είπε.

Για τις εκπτώσεις
Τα πρώτα στοιχεία για τις εκπτώσεις δεν είναι και πάρα πολύ καλά, σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι που θεωρείται λογικό αφού ακόμη και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου δεν υπάρχει κάποια σημαντική κίνηση στην αγορά.

Και είπε: «Η αγορά της Ρόδου είναι ίσως μία από τις πιο προβλέψιμες αγορές, οι οποίες υπάρχουν. Δηλαδή, κινείται σε συγκεκριμένους ρυθμούς, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους: το καλοκαίρι που έχουμε την τουριστική σεζόν και η αγορά βασίζεται πάνω στον εισερχόμενο τουρισμό, τους επισκέπτες μας, οι οποίοι κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης.

Και από εκεί και πέρα, Πάσχα και Χριστούγεννα όπου έχουμε αυξήσεις στις πωλήσεις. Όλη η άλλη περίοδος κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα διότι και χρήματα δεν υπάρχουν-οι περισσότεροι οι οποίοι ασχολούνται με τον Τουρισμό είναι άνεργοι, οι επιχειρήσεις είναι απασχολημένες ειδικά μετά την εορταστική περίοδο, στο ν’ αρχίσουν να προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν και η ρευστότητα πηγαίνει προς αυτές τις κατευθύνσεις και όχι προς ανάγκες καταναλωτικές».

Ο κόσμος εστιάζει περίπου στις τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, όπου υπάρχει μία πίεση στην αγορά και προσδοκούν καλύτερες τιμές.

Θέλησε να πει ακόμη, ότι οι μεγάλες εκπτωτικές περίοδοι δεν βοηθούν τα μικρά καταστήματα, κάτι που έχει αποδειχθεί και θεωρούν για τις δύο Κυριακές, ότι δεν εξυπηρετούν σε κάτι τουλάχιστον τη δική μας αγορά με τους ρυθμούς που κινείται, γι’ αυτό και πολλά καταστήματα, ακόμη, και στο κέντρο δεν άνοιξαν την περασμένη Κυριακή, κάτι που δείχνει ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία.

Αναφορικά με την ακρίβεια, είπε, ότι υπάρχει μία έντονη δυσαρέσκεια στην αγορά και ειδικά για τις τιμές στα σουπερμάρκετ αλλά δυστυχώς αυτή θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό, αφού οι παράγοντες που δημιουργούν την ακρίβεια είναι πολλοί και περίπλοκοι.

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι, ότι η αγορά μας είναι εξαιρετικά μικρή και ολιγοπωλιακή και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έπρεπε να σκύψει πάνω από το θέμα και να ενισχυθεί ο θεσμός της με περισσότερους ελέγχους κ.λπ.

Σχετικά, τέλος, με την επιστολή που απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα, είπε, ότι πρόκειται για ένα αίτημα που αφορά στην εξάμηνη παράταση της παράτασης που είχε δοθεί για την πληρωμή των υποχρεώσεων που είχαν δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Όπως εξήγησε ο γραμματέας του ΕΣΡ, η περίοδος λήγει στις 31 Ιανουαρίου και οι περισσότερες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον χειμώνα είναι κλειστές, οπότε θεώρησαν, ότι δεν είναι μία πολύ καλή περίοδος για να ζητείται η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Εκείνο που ζητούν, λοιπόν, είναι, η αποπληρωμή να γίνει περίπου στο μέσο της σεζόν, που είναι η καλύτερη οικονομική περίοδος του νησιού και θα είναι καλύτερα και για το κράτος αλλά και για τους επιχειρηματίες.

Για τις συναντήσεις τους, μετεκλογικά, υπήρξε μία πρόσκληση του ΕΣΡ στο νέον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη. Είχαν κάνει συνάντηση γνωριμίας, του κατέθεσαν επιστολή με 13 σημεία που θέλουν να δουν βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του και έκαναν μία γενικότερη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε αυτό να συμβεί.

Όπως είπε ο κ. Σπανός, πάγια τακτική του ΕΣΡ είναι να συνεργάζεται με όλους. Μάλιστα, συμφώνησαν μέσα στις επόμενες ημέρες να συναντηθούν, επειδή η σεζόν είναι κοντά.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας