Φλας στο παρελθόν, 1964: Εγένοντο εις την ύπαιθρον λιτανείαι και δεήσεις διά να πέσουν βροχαί λόγω της παρατηρηθείσης ανομβρίας

Φλας στο παρελθόν, 1964: Εγένοντο εις την ύπαιθρον λιτανείαι και δεήσεις διά να πέσουν βροχαί λόγω της παρατηρηθείσης ανομβρίας

Φλας στο παρελθόν, 1964: Εγένοντο εις την ύπαιθρον λιτανείαι και δεήσεις διά να πέσουν βροχαί λόγω της παρατηρηθείσης ανομβρίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 281 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 1964
Αριθ. Φύλλου 3843

Λόγω της παρατηρηθείσης ανομβρίας
Εγένοντο εις την ύπαιθρον λιτανείαι και δεήσεις διά να πέσουν βροχαί
Ανησυχούν οι κάτοικοι της υπαίθρου Ρόδου διότι μέχρι τούδε δεν εσημειώθησαν αξιόλογοι βροχαί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζωνται προβλήματα εις τας καλλιεργείας.

Αναφέρεται χαρακτηριστικώς ότι μέχρι στιγμής δεν εφύτρωσαν τα σπαρέντα σιτηρά εις πλείστας περιοχάς της νήσου Ρόδου, διότι αι βροχαί ήταν ελάχισται και εσημειώθησαν κατά τας αρχάς του χειμώνος ενώ από μηνός και πλέον δεν εσημειώθησαν βροχαί.

Εις ωρισμένας κοινότητας εγένοντο λιτανείαι με σκοπόν την δέησιν διά βροχήν.
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργίαν αναφέρουν ότι από δεκάδων ετών δεν εσημειώθη τοιαύτη ανομβρία ως η εφετεινή δεν γνωρίζουν δέ που να αποδώσουν το γεγονός.

Επίσης παράπονα διατυπώνουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ιδίως εις τας μικράς νήσους, ευρίσκουν καθημερινώς πρόβατα και κατσίκια νεκρά, συνεπεία του ψύχους, της ξηρασίας και της ελλείψεως ύδατος.

Ευτυχώς, διά της χθεσινής βροχής, θα εκλείψουν κάπως τα παράπονα των γεωργών και κτηνοτρόφων.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΙΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΟΓΑ
ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΝΕΑΙ ΖΗΜΙΑΙ
Οι γεωπόνοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων κ.κ. Τσόκαλης και Παπανικολάου επεσκέφθησαν και χθες κοινότητας της Ρόδου, όπου προέβησαν εις εκτίμησιν των ζημιών των προκληθεισών εκ του παγετού εις ένα έκαστον των παραγωγών.
Οι γεωπόνοι του ΟΓΑ εις τας περιοδείας των συνοδεύονται υπό εκπροσώπων της Ε.Γ.Σ.Δ. και της Διευθύνσεως Γεωργίας.

Εν των μεταξύ πληροφορίαι εκ της υπαίθρου αναφέρουν ότι και νέας ζημίας υπέστησαν τα κηπευτικά και τα εσπεριδοειδή εκ της επικρατούσης εισέτι κακοκαιρίας και των σφοδρών νοτίων ανέμων, ενώ η συνεχιζόμενη ανομβρία επιδρά καταστροφικώς επί των πάσης φύσεως καλλιεργειών.

ΗΣΚΗΘΗ ΔΙΩΞΙΣ ΚΑΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ Ε. ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΣ ΡΟΔΟΝ
Ως πληροφορούμεθα ησκήθη δίωξις βάσει του εκλογικού νόμου, κατά των υπευθύνων της Νεολαίας της Ε.Κ. της Ρόδου, εν σχέσει προς την εξόρμησιν - διαδήλωσιν που επραγματοποίησαν προ ημερών.

ΕΦΟΡΤΩΘΗΣΑΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΥΚΩΝ ΔΙ’ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜ/ΠΟΙΗΣΙΝ
Υπό της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών εφορτώθησαν προχθές επί του μότορσιπ «Μαριγώ» περί τους 225 τόννοι σύκων συγκεντρώσεως 1963 με προορισμόν την Ελευσίνα δι’ οινοπνευματοποίησιν.

Λόγω της επικρατούσης σφοδράς κακοκαιρίας και θαλασσοταραχής το μότορσιπ δεν ηδυνήθη να αποπλεύση εισέτι εκ Ρόδου.
Δέον να σημειωθή ότι επί του αυτού μότορσιπ θα φορτωθούν και 75 τόννοι σύκων εκ Κω με τον αυτόν προορισμόν.

ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΙ ΨΗΦΟΔΟΧΟΙ ΕΙΣ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Εις το Κρατικόν ξυλουργείον κατεσκευάσθησαν και παρεδόθησαν εις την Νομαρχίαν 16 ψηφοδόχα κιβώτια (κάλπαι) προοριζόμενα διά τα νεοϊδρυθέντα ισάριθμα εκλογικά τμήματα εν τη περιφερεία Δωδεκανήσου.

Χθες απεστάλησαν εις τον Δήμον Ρόδου 7 νέαι κάλπαι 1 εις την Κοινότητα Αρχαγγέλου και ετέρα εις την Κοινότητα Αφάντου. Η προώθησις των ψηφοδόχων κιβωτίων διά τα υπόλοιπα νεοϊδρυθέντα τμήματα ήτοι Μανδρικού (Έμπωνας) 2 Κω, 3 Καλύμνου και 1 Λέρου θα συνεχισθή κατ’ αυτάς.

Διαβάστε ακόμη

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον τα ανεπίσημα εγκαίνια της πινακοθήκης

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...