Τι αναφέρει η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η παράταξη του Αντ. Καμπουράκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Τι αναφέρει η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η παράταξη του Αντ. Καμπουράκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Τι αναφέρει η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η παράταξη του Αντ. Καμπουράκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1829 ΦΟΡΕΣ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε χθες η παράταξη τού κ. Αντώνη Καμπουράκη, ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση τού Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου 2ο Τμήμα (διαδικασία εκλογικών διαφορών), αναφορικά με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 στο νησί μας.

Η αίτηση αναίρεσης κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου από τους νομικούς της παράταξης κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Λάμπρο Πάσχο και Δημήτρη Βερβέρη και περιλαμβάνει τα σφάλματα που έχει εντοπίσει η πλευρά του κ. Καμπουράκη αναφορικά με την πρωτόδικη απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», αφορά περίπου 180 ψηφοδέλτια που είχε εντοπίσει η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» και αναφέρονταν και στην ένσταση που είχε υποβάλει στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου 2ο Τμήμα (διαδικασία εκλογικών διαφορών).

Πιο αναλυτικά, στην αναίρεση περιλαμβάνονται:
• Τα ψηφοδέλτια που η παράταξη του κ. Καμπουράκη είχε προσβάλει με την ένσταση της αλλά στην αιτιολογία της απόφασής του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου δεν αναφέρονται (δηλαδή δεν έχουν λάβει απάντηση από το δικαστήριο).
• Τα ψηφοδέλτια για τα οποία υπάρχει αντιφατική αιτιολογία.
• Τα ψηφοδέλτια για τα οποία υπάρχει αντίθετη νομολογία του ΣτΕ.


Η προθεσμία για την κατάθεση της αίτησης αναίρεσης λήγει αύριο όμως μετά από αυτή την εξέλιξη, ο φάκελος της υπόθεσης θα μεταβιβαστεί άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και θα κληθεί να την εξετάσει και να λάβει απόφαση. Επίσης, στο ΣτΕ θα σταλεί και όλο το εκλογικό υλικό που έως τώρα φυλάσσεται στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το χρονικό διάστημα προσδιορισμού και έκδοσης απόφασης από το ΣτΕ είναι δύο μήνες από την ημέρα που το συγκεκριμένο δικαστήριο θα παραλάβει την αναίρεση.


Όπως είναι γνωστό, η προσφυγή στο ΣτΕ ήταν αναμενόμενη μετά και την απόρριψη στις 14 Φεβρουαρίου 2024 από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου-2ο Τμήμα (διαδικασία εκλογικών διαφορών), ως αβάσιμη, της ένστασης που είχε καταθέσει η παράταξη τού κ. Αντώνη Καμπουράκη κατά του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023, και ως εκ τούτου το δικαστήριο απέρριψε και την αντένσταση που είχε καταθέσει η παράταξη του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη.

Η απόφαση
Όλα τα θέματα που έχουν τεθεί από τους νομικούς της παράταξης τού κ. Καμπουράκη στην ένσταση που είχαν καταθέσει, αναλύονται και «απαντώνται» στην πολυσέλιδη (71 σελίδες) απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου-2ο Τμήμα (διαδικασία εκλογικών διαφορών).


Ωστόσο, το σκεπτικό της απόφασης καταλήγει, αναφέροντας τα εξής:
«Επειδή, σύμφωνα με όσα έγιναν παραπάνω δεκτά, ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ο συνδυασμός του ενιστάμενου πρέπει να μεταβληθεί εν μέρει και να διαμορφωθεί σε είκοσι τρεις χιλιάδες εννιακόσια έξι (23.906) ψηφοδέλτια.
Περαιτέρω, κατά τα διαληφθέντα στις προηγούμενες σκέψεις επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα τετρακοσίων ενενήντα ενός (491) ψηφοδελτίων των καθ’ ων η ένσταση συνδυασμών εκ του συνολικού αριθμού των πεντακοσίων πενήντα οκτώ (558) ψηφοδελτίων και όχι πεντακοσίων εβδομήντα τριών (573), όπως εσφαλμένα υπολαμβάνει ο ενιστάμενος, που προσβάλλονται με την υπό κρίση ένσταση.
Επιπλέον, ο ενιστάμενος αλυσιτελώς επιδιώκει την αφαίρεση έξι συνολικά ψηφοδελτίων από τον συνδυασμό του αντενιστάμενου-δεύτερου καθ’ ου η ένσταση, λόγω εσφαλμένης μεταφοράς αυτών από το Βιβλίο Διαλογής ψήφων στο Πρακτικό 2, στα 263 και 359 εκλογικά τμήματα, καθώς ενδεχόμενη αποδοχή του εν λόγω ισχυρισμού δεν θα επέφερε οποιαδήποτε αλλαγή στον ένδικο πίνακα αποτελεσμάτων.


Εξάλλου, τα υπολειπόμενα (558 – 491=) εξήντα επτά (67) ψηφοδέλτια των καθ’ων η ένσταση συνδυασμών, των οποίων η εγκυρότητα προσβάλλεται με την ένσταση, ακόμη και αν αφαιρούνταν τελικώς από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων, όπως αυτά αναγράφηκαν στον πίνακα αποτελεσμάτων της προσβαλλόμενης απόφασης, σε περίπτωση ευδοκίμησης των σχετικών λόγων ένστασης, αυτά θα διαμορφώνονταν στον αριθμό των πενήντα πέντε χιλιάδων επτακοσίων έξι (55.705) έγκυρων ψηφοδελτίων (55.722+50-67).


Ενόψει τούτων, το Δικαστήριο κρίνει ότι η εκλογική δύναμη του συνδυασμού του ενιστάμενου, ανερχόμενη σε 23.906 ψήφους, σε συνάρτηση με τα τελικώς κριθέντα ως έγκυρα ψηφοδέλτια (55.705) δε δύναται να ανατρέψει ή να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε να μεταβάλει τη σειρά κατάταξης των ως άνω συνδυασμών, δεδομένου ότι υπολείπεται του ποσοστού του άρθρου 24 του ν. 4801/2021 (43% + 1 ψήφος), λαμβάνοντας ποσοστό 42,91%.

Συνεπώς, τυγχάνουν απορριπτέοι ως αλυσιτελώς προβαλλόμενοι οι σχετικοί με τα ανωτέρω 67 ψηφοδέλτια προβαλλόμενοι λόγοι (βλ. ΣτΕ 3623/2015, 124/2008, 2332/2004 και πρβλ. ΑΕΔ 14/2021, 36/2008).
40. Επειδή, κατ’ ακολουθίαν, η υπό κρίση ένσταση πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη.

Εκ του λόγου αυτού, καθίσταται αλυσιτελής η εξέταση των αναφερόμενων στη δεύτερη σκέψη της παρούσας λόγων της κρινόμενης αντενστάσεως, η οποία, κατά τα προαναφερόμενα, δεν μπορεί να εξετασθεί ως αυτοτελής ένσταση, δεδομένου ότι ασκήθηκε μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση ένστασης, και πρέπει και αυτή να απορριφθεί, διότι, ακόμα και αν γίνονταν δεκτοί οι λόγοι αυτοί, δεν θα άλλαζε η σειρά κατάταξης των δύο συνδυασμών(πρβλ. ΑΕΔ 12/2017, 20/2013, 15/2011, 15/2009, ΣτΕ 1071/2008, 89/2004).


Εξάλλου, πρέπει να καταπέσει το καταβληθέν παράβολο υπέρ του Δημοσίου και να επιστραφεί, κατ’ εκτίμηση των περιστάσεων, στον αντενιστάμενο το καταβληθέν παράβολο (άρθρο 277 παρ. 10 εδ. α΄ Κ.Δ.Δ.). Τέλος, πρέπει να καταδικαστεί ο ενιστάμενος –καθ' ου η αντένσταση στα δικαστικά έξοδα του δεύτερου καθ' ου η ένσταση και αντενιστάμενου, ποσού 288,00 ευρώ αντίστοιχα (άρθρο 275 παρ. 1, 3, 4 και 6 Κ.Δ.Δ.)».

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών