Στον πταισματοδίκη Ρόδου κατέθεσαν σήμερα το πρωί για το θέμα της ΔΕΥΑΡ ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρης Βαγιανός

Στον πταισματοδίκη Ρόδου κατέθεσαν σήμερα το πρωί για το θέμα της ΔΕΥΑΡ ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ  κ. Σωτήρης Βαγιανός

Στον πταισματοδίκη Ρόδου κατέθεσαν σήμερα το πρωί για το θέμα της ΔΕΥΑΡ ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρης Βαγιανός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1467 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διανεργείται για τα θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία και την οικονομική διαχείρηση της ΔΕΥΑΡ, ο δήμαρχος Ρόδου κος Αλ. Κολιάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κος Σωτήρης Βαγιανός, κατέθεσαν σήμερα το πρωί όλα τα στοιχεία, στον πταισματοδίκη Ρόδου.

Νωρίς το πρωί ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ επισκέφθησαν τα δικατήρια της Ρόδου, έπειτα από κλήση που έλαβαν, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διέταξε η Εισαγγελέας Ρόδου, πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι αναλυτικές δηλώσεις για το θέμα, έκανε μιλώντας στη "Ρ" αμέσως μετά το πέρας της κατάθεσής του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κος Σωτήρης Βαγιανός, θα δημοσιευθούν στην αυριανή έντυπη έκδοση της "Ρ".

H έρευνα που διέταξε η Εισαγγελέας Ρόδου

Στο εισαγγελικό «στόχαστρο» έχουν κλειδωθεί από το τέλος Ιανουαρίου όλα όσα έχουν καταγγελθεί από τη νέα δημοτική αρχή για τη ΔΕΥΑΡ και τα οποία θα διερευνηθούν σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει ατασθαλίες και σε ποιο μέγεθος.

Στο πλαίσιο λοιπόν της δικαστικής έρευνας θα ελεγχθούν αποφάσεις, ρυθμίσεις, εντάλματα, επιταγές που έχουν ληφθεί ή έχουν δοθεί από και προς τη ΔΕΥΑΡ αλλά και κάθε άλλο στοιχείο που αφορά την υπόθεση. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα όπως της απιστίας, παράβασης καθήκοντος κ.ά. και από ποιους.

Για την καλύτερη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν τόσο μέλη της νυν δημοτικής αρχής όσο και της προηγούμενης και κυρίως άμεσα εμπλεκόμενοι με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (μέλη Διοικητικού Συμβουλίου κ.ά.).

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, μετά και την επίσκεψη στην αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στις 19 Ιανουαρίου 2024 το μεσημέρι του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά και του προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρη Βαγιανού, αλλά και τα όσα περιέγραψαν οι ίδιοι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 22 Ιανουαρίου 2024

Η επίσκεψη στην κα Εισαγγελέα Έναν ογκώδη φάκελο, ο οποίος περιείχε αποφάσεις, ρυθμίσεις, εντάλματα και φωτοτυπίες επιταγών και διάφορα άλλα έγγραφα, έθεσε υπόψη της Εισαγγελέως υπηρεσίας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κος Σωτήρης Βαγιανός, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αλέξανδρο Κολιάδη και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά, επισκέφθηκαν στις 19 Ιανουαρίου το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου για τον σκοπό αυτό, καταγγέλλοντας έτσι παρατυπίες από την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, είχαν μιλήσει ευθέως για παράτυπες αποφάσεις σε βάρος της ίδιας της Επιχείρησης αλλά και του συνόλου των δημοτών του νησιού μας καθώς από τους ελέγχους προέκυψε «άνοιγμα» πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από διάφορες ρυθμίσεις που έγιναν με μεγάλους οφειλέτες και επιχειρηματίες, τις οποίες η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ χαρακτηρίζει απαράδεκτες.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει, μιλώντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης της Εισαγγελέως, ο δήμαρχος Ρόδου κος Κολιάδης, τα όσα εντοπίστηκαν σε πρώτη φάση από τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες του, συνιστούν και επιβάλλουν ενημέρωση της Εισαγγελίας Ρόδου. «Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ έχει να κάνει με ένα πολιτικό ζήτημα πλέον.

Δεν είναι μόνο το οικονομικό, δεν είναι μόνο το θέμα της ΔΕΥΑΡ, είναι το γενικό σύνολο αυτή τη στιγμή, στο οποίο βρίσκεται ο δήμος της Ρόδου. Δεν μιλάμε μόνο για τα οικονομικά, μιλάμε για την όλη διαχείριση» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ρόδου.

Η συνέντευξη Τύπου και οι καταγγελίες Εικόνα «εξαθλίωσης» για την άλλοτε κραταιά ΔΕΥΑΡ, περιέγραψαν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της νέας δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αλέξανδρο Κολιάδη να ξεκαθαρίζει, ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου αλλά «να έρθουν όλα στο φως» και τον νέο πρόεδρό της, κ. Σωτήρη Βαγιανό να κάνει λόγο για «πιθανό σκάνδαλο».

Ειδικότερα, όπως είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, από τις 2 Ιανουαρίου που ξεκίνησε να παραλάβει τη διοίκηση, τα πρώτα δεδομένα που έλαβε ήταν αποκαρδιωτικά, αφού η Επιχείρηση φαίνεται να έχει 25 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΗ, περιφέρεια και προμηθευτές, με ταμειακά διαθέσιμα μόλις 49 χιλιάδων ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Σε μία Επιχείρηση λοιπόν που τα λειτουργικά της έξοδα είναι 20 εκατ. ευρώ χωρίς να κάνει κανένα έργο, που βεβαιώνει προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 23 εκατ. ευρώ και καταφέρνει να εισπράξει τα 18 εκατ. ευρώ, είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Βαγιανός. Ακόμη, στο ισοζύγιό της εμφανίζονται και μετακυλίονται 63 εκατ. ευρώ ανείσπρακτα για τα οποία εξετάζουν στην παρούσα φάση το πραγματικό νούμερο που μπορεί να εισπραχθεί.

Ο ίδιος, περιέγραψε, ακόμη, μία Δημοτική Επιχείρηση, η οποία σήμερα είναι χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και με χρέη 9 εκατ. ευρώ στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό! Μαζί με τους συνεργάτες του, με μία πρώτη εκτίμηση των δεδομένων, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η Επιχείρηση, αναλογικά με το νερό που αντλεί, συνυπολογίζοντας τις απώλειες που υπάρχουν, θα έπρεπε να βεβαιώνει γύρω στα 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από το διπλάσιο. Στο μικροσκόπιο οι διαγραφές οφειλών

Μετά από τα παραπάνω, λοιπόν, ξεκίνησαν την έρευνα για να δουν τι συμβαίνει και υπάρχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις. Αρχικά, αφού εντόπισαν έναν μεγάλο αριθμό συνδέσεων οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί, παράνομες συνδέσεις, ακόμη και περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες τους και προφανώς προκύπτουν απώλειες από εκεί, βρήκαν, ότι το μεγάλο αντικείμενο ελέγχου είναι οι διαγραφές οφειλών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει ο πρόεδρος από την Υπηρεσία, προκύπτουν διαγραφές οφειλών την τελευταία τετραετία πάνω από 14 εκατ. ευρώ, που έχουν γίνει μέσω αποφάσεων, διακανονισμών κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι, ότι κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος έχουν πραγματοποιηθεί διαγραφές 3.711.733 ευρώ. Στη συνέχεια, ζήτησαν τον έλεγχο των διακανονισμένων οφειλών, μιας και το ποσό που έχει διακανονιστεί, σύμφωνα με την υπηρεσία εσόδων, ανέρχεται περί τα 20 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οφειλές 20 εκατ. ευρώ είναι σε διακανονισμό σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. το 2021 και τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022.

Αυτός ορίζει, ότι μία οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε εκατό μηνιαίες διαγράφοντας όλες τις προσαυξήσεις και σε περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης μπορεί να λάβει και μία έκπτωση του 50% της οφειλής του. Αρχικά, είδαν ότι οι σχετικές γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) αλλά και οι γνωμοδοτήσεις των νομικών της Επιχείρησης, λένε, ότι απαγορεύεται η διαγραφή κεφαλαίου, κάτι που τους διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος των ΔΕΥΑ της χώρας αλλά θεώρησαν ότι η ανάγκη για εισπράξεις των οφειλομένων μπορεί να ανάγκασε τη Διοίκηση να πάρει μία τέτοια απόφαση που μπορεί να είναι παράτυπη-πάντως δεν στάθηκαν εκεί, όπως είπε.

Έτσι, από τους διακανονισμούς που έγιναν, διαγράφηκαν προσαυξήσεις και κυρίως οφειλές ενός ποσού που υπερβαίνει σήμερα τα 8,5 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται ο υπολογισμός του γιατί ερευνούν περαιτέρω δεδομένα.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Βαγιανός είπε, ότι στην οικονομική τους έρευνα σχετικά με τους διακανονισμούς, εντόπισαν κάτι που τους έκανε τρομερή εντύπωση, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ασύλληπτο»: όπως είπε για παράδειγμα (σ.σ. τυχαία είναι τα νούμερα) ένας μεγαλοοφειλέτης που χρωστάει 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΥΑΡ προσέρχεται και ζητάει να κάνει διακανονισμό για να πληρώσει εφάπαξ και όχι να υπαχθεί στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τον κ. Βαγιανό, διαγράφουν 200 χιλιάδες ευρώ προσαυξήσεις και το 50% της οφειλής και μένει ένα ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ.

Τότε, εκείνος δίνει μία επιταγή για το 2028-2029 και αυτή θεωρείται εφάπαξ καταβολή και διαγράφεται ένα τεράστιο ποσό. Σε άλλη περίπτωση, έρχεται οφειλέτης που ζητάει την εφάπαξ καταβολή του ποσού του, προβαίνει η Υπηρεσία στις διαγραφές που προβλέπει ο διακανονισμός και επειδή δεν υπάρχουν ούτε επιταγές, συντάσσεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του προέδρου και του πελάτη, το οποίο ορίζει τον διακανονισμό της οφειλής που προκύπτει μετά την έκπτωση.

Όπως εξήγησε, ένα ιδιωτικό συμφωνητικό θεωρείται εφάπαξ καταβολή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, από τη συγκεκριμένη πολιτική και μόνο, διεγράφησαν 3 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν εισπράχτηκε από την Επιχείρηση, εφάπαξ το ποσό που προέκυπτε από τη διαγραφή. «Δεν γίνεται, λοιπόν, να θεωρούνται μεταχρονολογημένες εισπράξεις και τέτοιες περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας