Φ. Ζαννετίδης: Υπερχειλισμένο από νερό το Φράγμα Γαδουρά, αποκαρδιωτική η εικόνα στο Φράγμα της Απολακκιάς

Φ. Ζαννετίδης: Υπερχειλισμένο από νερό το Φράγμα Γαδουρά, αποκαρδιωτική  η εικόνα στο Φράγμα της Απολακκιάς

Φ. Ζαννετίδης: Υπερχειλισμένο από νερό το Φράγμα Γαδουρά, αποκαρδιωτική η εικόνα στο Φράγμα της Απολακκιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1491 ΦΟΡΕΣ

Στην Αθήνα βρίσκεται ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, Σταύρο Κελέτση, για θέματα που απασχολούν τους αλιείς και τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσία και του βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνου Κόνσολα.

Μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο κ. Ζαννετίδης τόνισε ότι, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή (σ.σ. 3.04.2024) συνάντηση για το αίτημα ως προς τις αποζημιώσεις στα αλιευτικά εργαλεία που καταστρέφονται από τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκες κ.λπ.), ώστε να καταβάλλεται μία ετήσια αποζημίωση για την αντικατάστασή τους και για το θέμα με τους ξενικούς εισβολείς στις θάλασσές μας και κυρίως για τον λαγοκέφαλο, που έχει αυξηθεί δραματικά στην περιοχή μας στα αλιεύματα των ψαράδων, λόγω της κλιματικής κρίσης και κάνει μεγάλες ζημιές στα άλλα ψάρια.

«Ξεκινάμε με τα κριτήρια της επαγγελματικότητας των αλιέων. Το υπουργείο ψάχνει τρόπο να το αντιμετωπίσει και είναι κοντά στη λύση, ώστε να παίρνουν αποζημίωση για τα εργαλεία τους που παθαίνουν ζημιές.

Ο υπουργός τα έκανε αποδεκτά τα αιτήματά μας, αρκεί να έχουν και αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννετίδης. «Να προστατεύουμε τον επαγγελματία ψαρά και να καταγραφούν και οι ερασιτέχνες αλιείς. Το υπουργείο ψάχνει λύσεις, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συμβαδίζουμε με τις αποφάσεις της Ε.Ε.», σημείωσε επιπροσθέτως ο αντιπεριφερειάρχης.

«Συχνά πυκνά έχουμε και το πρόβλημα με την παράνομη αλιεία από τους Τούρκους αλιείς που παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και δεν έχουν τους ίδιους περιορισμούς με μας, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι συμπατριώτες μας, αλιείς», υπογράμμισε ο κ. Ζαννετίδης.
Το σύνολο των αλιευτικών σκαφών ανέρχονται σε 1.900.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαννετίδης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε θέματα κτηνοτροφίας ενόψει και της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης του Πάσχα, που «ζητάμε να μπορούμε να αναθέτουμε μέρος της δουλειάς- λόγω της έλλειψης του προσωπικού των κτηνιάτρων -σε ιδιώτες κτηνιάτρους, προκειμένου να εξυπηρετείται η αγορά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες και να μη χρειάζεται να κινητοποιούμε το Λ.Σ. για να μετακινούμε τους κτηνίατρους».

Το θέμα της ανομβρίας
Για το θέμα της ανομβρίας, ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι, το Φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αντιθέτως στο Φράγμα της Απολακκιάς, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, αφού τα αποθέματα ανέρχονται στο 1/4 της χωρητικότητας:

«Μας απασχολεί διαχρονικά τα τελευταία χρόνια. Οι βροχές στα νησιά έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ και αυτό φαίνεται σε μεγάλο βαθμό. Στη Ρόδο παρατηρείται να βρέχει περισσότερο στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Στη νοτιοανατολική πλευρά, οι βροχές είναι πολύ λιγότερες.
Το Φράγμα του Γαδουρά στη Ρόδο δεν έχει κανένα πρόβλημα, καθώς το νερό έχει υπερχειλίσει.

Αντίθετα, στη ΝΑ πλευρά του νησιού, οι βροχές είναι πολύ λιγότερες και αυτό φαίνεται από το Φράγμα της Απολακκιάς. Υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, το νερό να είναι στο 1/4 της συνολικής χωρητικότητας.

Στις Κυκλάδες, υπάρχουν νησιά που έχει βρέξει 2-3 φορές τον χειμώνα και δεν προλαβαίνει η γη να απορροφήσει το νερό και φεύγει στη θάλασσα, γιατί οι βροχές είναι πολύ δυνατές.

Σαν ΠΝΑΙ προετοιμαζόμαστε και με προτάσεις που θα υποβάλουμε στο υπουργείο με το που θα ανοίξει το μέτρο και τα Φράγματα να συντηρήσουμε, τις λιμνοδεξαμενές που υπάρχουν στα νησιά και δεν λειτουργούν, είναι άδειες.

Αυτό που ετοιμάζουμε σαν ΠΝΑΙ και με τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη, γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα στη Ρόδο για τον σκοπό αυτό, προκειμένου να δούμε σε ποιό στάδιο είμαστε, για να υποβληθούν οι προτάσεις σε ειδικό πρόγραμμα, από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και που το υπουργείο θα διαθέσει γι’ αυτό τον σκοπό.

Πηγή: Real Voice

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας