«Σχέδιο διαφυγής» για το καλοκαίρι και μακροπρόθεσμος συνολικός επανασχεδιασμός οι προτεραιότητες που θέτει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Σ. Βαγιανός

«Σχέδιο διαφυγής» για το καλοκαίρι και μακροπρόθεσμος συνολικός επανασχεδιασμός οι προτεραιότητες που θέτει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Σ. Βαγιανός

«Σχέδιο διαφυγής» για το καλοκαίρι και μακροπρόθεσμος συνολικός επανασχεδιασμός οι προτεραιότητες που θέτει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Σ. Βαγιανός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1617 ΦΟΡΕΣ

Η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε να μην αντιμετωπίσει το νησί σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν και παράλληλα ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη διασφάλιση της υδροδότησης του νησιού με επάρκεια και ποιότητα νερού, είναι πρωταρχικοί στόχοι που θέτει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, όπως τους ανέλυσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο πρόεδρός της, κ. Σωτήρης Βαγιανός.

Καταρχάς, είπε, ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν θέσει σε υψηλή προτεραιότητα.

Πρόκειται για προβλήματα που ήταν καταγεγραμμένα από πέρυσι, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, και είχαν να κάνουν με την επάρκεια του νερού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Βαγιανό, αυτή τη στιγμή, η ΔΕΥΑΡ εκτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο που θα λύσει τα ζητήματα της υδροδότησης στην περιοχή των Πεύκων και της Λίνδου αλλά θα βελτιώσει κατά πολύ και την ποιότητα νερού στην περιοχή αυτή. Σε δεύτερη φάση, επισκευάζουν δεξαμενές στο Κιοτάρι, που είχαν καεί πέρυσι στις φωτιές.
Παράλληλα, προσπαθούν να αποκαταστήσουν προβλήματα και σε πιο μικρούς οικισμούς, όπως στην Κρητηνία, αξιοποιώντας τις νέες γεωτρήσεις -περιμένουν τις εγκρίσεις ηλεκτροδότησης για τέτοιες δύσβατες περιοχές.

Ακόμη, προετοιμάζονται για τις ημέρες του Πάσχα, όπου πολλοί θα βρεθούν στα χωριά, αποκαθιστώντας τις βλάβες, καθώς και στις παραλιακές περιοχές μιας και ήδη έχει ξεκινήσει η σεζόν. «Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Θέλω να πω, ότι λειτουργούμε όμως, έχουμε βρει πατήματα και λειτουργούμε, με ασφάλεια, με ταχύτητα, στο μέτρο του δυνατού, είμαστε υποστελεχωμένοι, το έχουμε ξαναπεί, έχουμε συνεργάτες, εργολαβίες που μας βοηθούν σε όλα αυτά», είπε ο κ. Βαγιανός και σημείωσε, ότι το καλό είναι ότι η ΔΕΥΑΡ συνεργάζεται με ντόπιους εργολάβους που γνωρίζουν τα προβλήματα και υπερβαίνουν τις συμβάσεις τους για να τα επιλύσουν.

Ενημέρωσε στη συνέχεια, ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των ΔΕΥΑ, στο οποίο ως γνωστόν εξελέγη πρόσφατα, συζητήθηκε το μείζον θέμα του νομοσχεδίου για τη συνένωση των ΔΕΥΑ και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ έχουν καταθέσει πρόταση που θα βάλει τις ΔΕΥΑ σε μία άλλη λογική, ώστε να εκτιμηθεί το έργο τους.

Στους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του, ο νέος πρόεδρος της Επιχείρησης έχει δώσει βάρος στην εισπρακτική πολιτική και τα ανείσπρακτα που προέρχονται από την αρχή του Καλλικρατικού δήμου ακόμη. Ειδικό βάρος έχει ρίξει στις κλοπές, τη διαχείριση των παράνομων συνδέσεων, είτε ύδρευσης είτε αποχέτευσης ενώ εφιστά την προσοχή, ότι πρόσφατα οι ποινές έχουν γίνει πιο αυστηρές. Έτσι, για την κλοπή νερού, από χίλια ευρώ έχει πάει στα 5000 ευρώ, όπως και για τις παράνομες συνδέσεις αποχέτευσης ενώ αυτοί που έχουν συνδέσει αποχέτευση στα δίκτυα των όμβριων θα πληρώνουν δέκα χιλιάδες ευρώ, διότι είναι περιβαλλοντικά ανήθικο, όπως είπε. Για να μπορέσουν να εκτελέσουν το έργο τους-συνέχισε ο κ. Βαγιανός-θα πρέπει να είναι ισχυροί, να έχουν κανόνες και να μην γίνονται διακρίσεις εις βάρος των νοικοκυριών ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν στο απυρόβλητο. Όπως είπε, σκοπός δικός του και του δημάρχου είναι να υλοποιήσουν τα έργα που σχεδιάζουν για την πενταετία, που να είναι εμβληματικά, όπως η συνολική διαχείριση των υδάτων και η ψηφιακή αναβάθμιση με στόχο η ΔΕΥΑΡ να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες στη χώρα. Αν τα καταφέρουν, σκοπός τους είναι η τιμολογιακή πολιτική ν’ αλλάξει και να έχουμε το φθηνότερο νερό στην Ελλάδα.

Αναφορά έκανε και στην προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΥΑΡ, τον δήμο Ρόδου και την περιφέρεια, η οποία εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του φράγματος του Γαδουρά. Σύμφωνα με τον κ. Βαγιανό, όμως, αυτή η σύμβαση είναι δυσβάσταχτη για τη ΔΕΥΑΡ και θα δυσκολευτεί πολύ να την εξυπηρετήσει. Έτσι, σε συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, του υποσχέθηκε, ότι θα βρει πόρους ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί αυτή η σύμβαση και να μην αναγκαστούν από κοινού να προβούν σε αυξήσεις στην τιμή του νερού. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο περιφερειάρχης θα καταφέρει να βρει τους πόρους και από την πλευρά τους θα διασφαλίσουν ότι θα πληρώνεται η περιφέρεια στην ώρα της και να μην αναγκαστούν να αυξήσουν την τιμή του νερού, εξαιτίας της έλλειψης των υποδομών από τη ΔΕΥΑΡ. Παράλληλα δεν έχουν προβεί σε κινήσεις, όπως να κλείσουν γεωτρήσεις για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας για να αντισταθμίσουν το κόστος του νερού που αντλεί η ΔΕΥΑΡ από το φράγμα. Στόχος, λοιπόν, είναι το μηδενικό κόστος άντλησης του νερού από το φράγμα του Γαδουρά.

Σημειώνεται ότι, για το φράγμα, υπήρχε ένα χρέος που βεβαιώθηκε στην Εφορία τον Δεκέμβριο του 2020 και αφορά στις οφειλές της ΔΕΥΑΡ μέχρι τον Μάιο του 2023, το οποίο ανέρχεται στα 3,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Βαγιανό, αυτό το εξυπηρετεί η Επιχείρηση και δεν χρωστάει αυτή τη στιγμή αλλά αν δεν τους βοηθήσει η περιφέρεια, θα αναγκαστούν να αυξήσουντην τιμή του νερού. «Το φράγμα το έχουμε ανάγκη, την περιφέρεια την έχουμε ανάγκη, δουλεύουμε παρέα», είπε.
Η δόση στην Εφορία ανέρχεται στα 90 χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Η ΔΕΥΑΡ πλήρωνε με την παλιά προγραμματική σύμβαση 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο και με τη νέα, γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό έχει τριπλασιαστεί εξαιτίας των ανατιμήσεων με τον ανάδοχο που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

Το θέμα της διαχείρισης των υδάτων θα αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα στον πλανήτη τα επόμενα δέκα-δεκαπέντε χρόνια, καθώς τα φαινόμενα λειψυδρίας είναι καθημερινά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βαγιανός.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η ΔΕΥΑΡ έχει αναθέσει την εκπόνηση μίας συνολικής μελέτης για να καταρτίσουν ένα masterplan ύδρευσης, το οποίο θα περιλαμβάνει και μία πρότυπη μονάδα αφαλάτωσης, η οποία θα μας εξυπηρετήσει και θα μας δώσει την ασφάλεια στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

Όπως είπε, το φράγμα της Απολακκιάς είναι για την άρδευση και είναι άδειο, του Σκολωνίτη επίσης για την άρδευση και αυτό είναι άδειο ενώ οι γεωτρήσεις δεν δίνουν όταν δεν βρέχει.

«Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την υδροδότηση του φετινού καλοκαιριού και να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο διαφυγής για την ορθή διαχείριση των υδάτων για του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό περνάει μόνο μέσα από διαδικασίες συνολικού σχεδιασμού νέων δικτύων έτσι ώστε να μειώσουμε τις απώλειές μας», είπε, στη συνέχεια και ανέφερε, μάλιστα, ότι αυτές κυμαίνονται γύρω στο 55%, δηλαδή χάνουμε το μισό και παραπάνω νερό που αντλείται από τις γεωτρήσεις, είτε από παράνομες επισυνδέσεις, είτε λόγω των απαρχαιωμένων δικτύων, είτε από κακή διαχείριση και αυτό είναι καταγεγραμμένο. Και μόνο από αυτό η ΔΕΥΑΡ χάνει έσοδα άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βαγιανός, δεν παρέλειψε ακόμη να πει, ότι αυτό που αντιμετώπισε το πρώτο τρίμηνο είναι η έλλειψη της αξιοπιστίας της Επιχείρησης την οποία προσπαθούν να ανακτήσουν προσφέροντας υπηρεσίες.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι δεν γίνεται η Λίνδος να μην έχει επάρκεια και καλό νερό και απαρχαιωμένα δίκτυα ενώ διαβεβαίωσε ότι, με τη βοήθεια και της περιφέρειας, του χρόνου θα είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα ενώ φέτος θα κάνουν ό,τι μπορούν.

Στόχος τους, λοιπόν, είναι να σχεδιάσουν ένα πλάνο για τα επόμενα σαράντα χρόνια που θα εξασφαλίσει την υδροδότηση του νησιού.

«...Γιατί έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες και δεν νοείται μία επιχείρηση, η οποία έχει έναν τεράστιο προϋπολογισμό, μία τεράστια δυναμική, να είναι έρμαιο πολιτικών που όλα αυτά τα χρόνια την έφεραν σ’ αυτό το σημείο», όπως είπε και συμπλήρωσε:

«Παλεύουμε καθημερινά να βάλουμε τη ΔΕΥΑΡ απλά στον ίσιο δρόμο, να εξασφαλίσει την καθημερινότητά της και τις ανάγκες του νησιού και να μπορέσουμε ν’ ασχοληθούμε με την αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα επίπεδα», είπε.

Τέλος, η ΔΕΥΑΡ έχει ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης ενώ τρέχει και άτοκη ρύθμιση με διαγραφή προσαυξήσεων, καθ’ όλα νόμιμη και χωρίς προκαταβολή, «για ν’ αρχίσουμε να χτίζουμε μία συνέπεια», όπως είπε και διαβεβαίωσε: «Δεν είμαστε εδώ για να στραγγαλίσουμε κανέναν».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου