Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1067 ΦΟΡΕΣ

Την τελευταία πεζοπορία της για τον μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιήσει η Ομάδα Πεζοπορίας Ρόδου (ΟΠΕΡ) την ερχόμενη Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον κ. Πανταζή Χούλη, μαθηματικό, συλλέκτη και δημιουργό γρίφων.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα Πεζοπορίας Ρόδου αναφορικά με τα τοπία και τη διαδρομή, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής:
«Στα αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνονται ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Σαραντάπηχος, που θεωρείται ότι αποτελεί τμήμα ακρόπολης της αρχαϊκής εποχής, το Ερημόκαστρο κοντά στη θάλασσα με χαλάσματα αρχαϊκού τείχους, και τα μοναστήρια του Προφήτη Ηλία και του Προφήτη Άμως.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού περίπου το 1850 με 1855 και βρίσκεται σε υψόμετρο 512 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέροντας μοναδική πανοραμική θέα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Προφήτης Ηλίας, του οποίου το μοναστήρι ήταν στην κορυφή του βουνού, τσακώθηκε με τον Άμως και έριξε βράχο για να καταστρέψει το μοναστήρι του. Ο Άμως όμως σταμάτησε τον βράχο τρυπώντας τον, και λέγεται ότι αυτός ο βράχος διασώζεται στην πίσω πλευρά της μονής. Η παράδοση λέει, ότι περνούσαν μέσα από αυτόν τον βράχο τα μικρά παιδιά για να ψηλώσουν. Η θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Φαληράκι είναι μοναδική και σου “κόβει” την ανάσα.

Από το μοναστήρι, μπορείς να δεις όλο το Φαληράκι, την Καλλιθέα, καθώς και τους πανέμορφους κόλπους του Άντονι Κουίν και του Λαδικού που είναι ακριβώς από κάτω. Στα δεξιά διακρίνεται το θαυματουργό μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας.
Στην επιστροφή μας θα συναντήσουμε ένα πανέμορφο, πολύ παλιό σπήλαιο για το οποίο δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία.

Στο σπήλαιο αυτό μπορεί κανείς να δει την παλαιότητά του από τη δομή και τη σύσταση του πετρώματος, τη γεωμετρία των ρωγμών που παρουσιάζει, το ανάγλυφο της περιοχής, τις υδρολογικές συνθήκες και πολλά άλλα στοιχεία μικρότερης σημασίας. Είναι προσβάσιμο και μπορούν να το θαυμάσουν μικροί και μεγάλοι.

Φτάνοντας στο μοναστήρι του Προφήτη Άμως, το οποίο και θα επισκεφθούμε, θα δούμε ότι ο ναΐσκος είναι κτισμένος πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5ου-6ου μ.Χ. αιώνα) και φέρει σπαράγματα τοιχογραφιών των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Το μοναστηριακό συγκρότημα με τον ναό και το περίβλημα χτίστηκε το 1838.

Σε όλη τη διαδρομή, θα έχουμε φιλοξενούμενο στην παρέα μας τον «Άρχοντα των Γρίφων» κ. Πανταζή Χούλη από το Καστελλόριζο, ο οποίος θα μας παρουσιάσει στο καφέ-εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα από το μοναστήρι του Προφήτη Άμως, τα παιχνίδια γρίφων που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και τα οποία μπορούν να θαυμάσουν μικροί και μεγάλοι.

Ο κ. Πανταζής Χούλης έχει δημιουργήσει επίσης το Μουσείο Γρίφων στο Καστελλόριζο, το οποίο είναι και το μοναδικό στον κόσμο. Κάθε χρόνο, αρχές Οκτωβρίου, λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ των Γρίφων, όπου συμμετέχουν επιστήμονες και μαθηματικά μυαλά από όλον τον κόσμο. Μέσα από τα παιχνίδια γρίφων, ο κ. Χούλης έχει καταφέρει να ενεργοποιεί τη νόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο ίδιος από κοντά. Την Κυριακή λοιπόν, 28/04/24, στις 10:15, θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί, παρέα με τον «Άρχοντα των Γρίφων», κ. Πανταζή Χούλη, από το πάρκινγκ του Γογγάκη, στην οδό Ρόδου Λίνδου, με προορισμό τον Προφήτη Άμως στο Φαληράκι για μια αξέχαστη εμπειρία που συνδυάζει την πεζοπορία στη φύση αλλά και τη μάθηση και τη γνώση.

Για όσους δεν θα λάβουν μέρος στην πεζοπορία, μπορούν να έρθουν απευθείας στον Προφήτη Άμως στο Φαληράκι μεταξύ 1:00 και 1:30, όπου θα γίνει η παρουσίαση του κ. Πανταζή Χούλη.

1. Δεύτερο σημείο συνάντησης για την πεζοπορία μας: 10:45 στον Προφήτη Άμως στο Φαληράκι.
2. Καθώς οι θέσεις θα είναι περιορισμένες, παρακαλώ δηλώστε εγκαίρως τη συμμετοχή σας!
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη σελίδα «ΟΜΑΔΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΡΟΔΟΥ (ΟΠΕΡ)» στο Facebook.  https://fb.me/e/1t5sGN5kn

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Το Τάγμα των Ιπποτών αναβιώνει στη Ρόδο

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου

Σημαντική δράση στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος