Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3629 ΦΟΡΕΣ

«Ο κ. Καμπουράκης έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της ψήφου των Ροδιτών» αναφέρει ο κ. Καλοπήτας

Τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζει εσφαλμένη την απόφαση τού Δικαστηρίου για την ακύρωση της ανακήρυξής του ως δημοτικού συμβούλου, αναλύει σήμερα στη συνέντευξή του στη «Ροδιακή» ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Βάιος Καλοπήτας. Παράλληλα ο κ. Καλοπήτας, αναφέρεται στη στήριξη που έλαβε από τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη και όλα τα μέλη της παράταξης, δηλώνει διπλά υπερήφανος που αποφάσισε να συμπράξει μαζί τους προεκλογικά και επαναλαμβάνει πως ο κ. Καμπουράκης κρύβεται πίσω από την ένσταση, αρνούμενος να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Κύριε Καλοπήτα, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη απόφαση τού Δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε η ανακήρυξή σας ως δημοτικού συμβούλου. Στη γραπτή σας δήλωση κάνετε λόγο για εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου. Πώς το τεκμηριώνετε αυτό;

Αρχικά, να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, διότι έχουν ακουστεί και ειπωθεί πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πράγματι, όπως έχω ξαναπεί, κατά την άποψή μου έγινε εσφαλμένη εφαρμογή και ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας και γι’ αυτό άλλωστε προσφεύγουμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία εσφαλμένα κρίθηκε και αποφασίστηκε η απομάκρυνσή μου από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.


Όταν έλαβα την τελική μου απόφαση να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, αποχώρησα από την εταιρεία που συμμετείχα ώστε να μην συντρέχει κανένα κώλυμα εκλογιμότητας ή ασυμβίβαστου. Συνεπώς, κατά τη δήλωση της υποψηφιότητάς μου, δεν συμμετείχα με οποιοδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε εταιρεία, γεγονός που δεν έλαβε υπόψη της η απόφαση του Πρωτοδικείου, γι’ αυτό και κατέληξε στην εσφαλμένη κρίση της.

Ωστόσο, ο νόμος με τον οποίον ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο δεν είναι σαφής;
Όχι, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν προβλέπεται κάποιο περιθώριο. Το σύνολο της νομολογίας του ΣτΕ κρίνει πως, κρίσιμος χρόνος για τους υποψηφίους είναι η στιγμή της ανακήρυξής τους. Κι εγώ τη στιγμή εκείνη δεν είχα καμία σύμβαση με τον δήμο Ρόδου, δεν είχα καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία ούτε οποιαδήποτε σχέση με τον δήμο Ρόδου!


Η απόφαση αυτή εκτός από αρνητική για εμένα, δεν στηρίζεται ούτε στην κοινή λογική και θα σας εξηγήσω γιατί. Αρχικά, θεώρησε εσφαλμένα, ότι κατά την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων ήμουν εταίρος και διαχειριστής εταιρείας ενώ δεν ήμουν.

Έπειτα, και ως προς την ερμηνεία του νόμου, πώς είναι δυνατόν οι βουλευτές να παραιτούνται οκτώ μέρες μετά την εκλογή τους από τυχόν ασυμβίβαστα, και οι δημοτικοί σύμβουλοι αντίστοιχα σχεδόν έναν χρόνο πριν;
Πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περίπτωση μετόχων/εταίρων και διαχειριστών είναι πως κρίσιμος χρόνος για την εξέταση των κωλυμάτων είναι ο χρόνος ανακήρυξης της υποψηφιότητας, κατά τον οποίο ο υποψήφιος δεν πρέπει να έχει τη συγκεκριμένη ιδιότητα που καθιδρύει κώλυμα. Άλλωστε, να σας υπενθυμίσω, ότι για τον κρίσιμο χρόνο υπάρχουν δεδικασμένα και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, όπως η περίπτωση του κυρίου Στέφανου Δράκου ο οποίος κρίθηκε με τον προηγούμενο νόμο με πιο αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Ενώ δηλαδή στον προηγούμενο νόμο προβλέπονταν αυστηρότεροι όροι, όπως συμμετοχή στην εταιρεία με ποσοστό μέχρι 5%, ενώ ο σημερινός νόμος προβλέπει ποσοστό έως 35%, να μην έχει υπογραφεί σύμβαση με τον δήμο καθόλη την τετραετία, ενώ τώρα περιορίζεται στο τελευταίο έτος μόνο, κι ενώ η περίπτωσή του ήταν ακριβώς η ίδια με τη δική μου, ο τότε ο Πρωτοδίκης απεφάνθη πως δεν συντρέχουν κωλύματα στην περίπτωσή του, διότι και ο συνάδελφος είχε αποχωρήσει πριν την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του! Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν εδώ ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά! Σε ό,τι αφορά στη δική μου περίπτωση, προφανώς και δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου ιδιότητα και απασχόληση ως μηχανικού, και το λέω αυτό, γιατί όλο αυτό το διάστημα ακούστηκαν πάρα πολλά.


Προσωπικά, στάθμισα προσεκτικά όλα τα δεδομένα και επέλεξα να ασκήσω το συνταγματικό μου δικαίωμα τού εκλέγεσθαι, με μεγάλο προσωπικό και επαγγελματικό κόστος. Γιατί θέλω με τις όποιες γνώσεις και την εμπειρία μου, να βοηθήσω να πάμε το νησί μας μπροστά. Θέλω να δω τον τόπο που εργάζομαι και που μεγαλώνω το παιδί μου, να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του. Και, αυτό είπα και προεκλογικά και οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους και με ανέδειξαν ως πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφούσας παράταξης, με 1.951 ψήφους.

Στην ανακοίνωσή σας, δηλώσατε υπερήφανος για τη σύμπραξή σας με την παράταξη του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη.
Βεβαίως και είμαι υπερήφανος, και μετά τη στήριξη στο πρόσωπό μου σύσσωμης της παράταξης με πρώτο τον δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη, είμαι διπλά υπερήφανος. Και το λέω αυτό διότι, αυτή η ομοψυχία και αυτή η αλληλεγγύη είναι που κάνει τη διαφορά σε αυτή την παράταξη. Γιατί εμείς λειτουργούμε σαν «ένα». Γι΄αυτό και δηλώνω υπερήφανος για την επιλογή που έκανα μαζί με τους συνεργάτες μου τον Αύγουστο του 2023, να συμπράξουμε με τον Αλέξανδρο Κολιάδη, ώστε να προχωρήσει η Ρόδος μπροστά.

Και θα προχωρήσει. Είμαι περήφανος για τον δήμαρχό μας αλλά και για όλα τα μέλη αυτής της παράταξης, που δίνουν καθημερινό αγώνα πάνω στα αποκαΐδια που άφησε η δημοτική αρχή του κυρίου Καμπουράκη, η παράταξη του οποίου και βρίσκεται πίσω από την ένσταση που κατατέθηκε εναντίον μου.

Αυτό πώς το συμπεραίνετε;
Η ένσταση εις βάρος μου κατατέθηκε από μία κάτοικο Ιαλυσού χωρίς ειδικό έννομο συμφέρον, την οποία δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Η ίδια ήταν υποψήφια στις δημοτικές εκλογές και από όσο έμαθα έλαβε μόνο μία ψήφο! Προσκόμισε δημόσια έγγραφα τα οποία αφενός δεν είχαν καμία νομιμοποίηση από κάποια Αρχή αλλά ούτε και η ίδια είχε πρόσβαση σε αυτά. Προφανώς λοιπόν, ο κύριος Καμπουράκης λειτουργεί δια αντιπροσώπων. Από τις ανακοινώσεις του, αυτό που κρατάω είναι πως αναγνωρίζει την καθοριστική μου συμβολή στη μεγαλοπρεπή εκλογική ήττα του, την οποία μέχρι σήμερα δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της ψήφου των Ροδιτών, για να μπορεί να αιτιολογήσει την ήττα που υπέστη στις εκλογές. Και επειδή βλέπω να διαρρέεται τεχνηέντως το σενάριο της επανάληψης των δημοτικών εκλογών από την πλευρά του κ. Καμπουράκη, θα ήθελα αφενός να ξεκαθαρίσω ότι δεν υφίσταται τέτοιο σενάριο παρά μόνο στη φαντασία του. Αλλά αλήθεια, με αυτή τη συντριπτική διαφορά και την πανωλεθρία που υπέστησαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, πιστεύουν ότι ακόμα κι αν επαναλαμβάνονταν οι εκλογές θα μπορούσαν να κερδίσουν;


Εγώ αυτό που λαμβάνω από τον κόσμο, είναι πως μάλλον η διαφορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη, τους δημοτικούς συμβούλους και τα μέλη της παράταξής μας, τους συνεργάτες μου για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και πάνω απ΄όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μου που επικοινώνησαν μαζί μου.
Μπορεί προσωρινά να έχω βρεθεί εκτός των εδράνων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά θα συνεχίσω να προσφέρω αυτά που μπορώ στον τόπο μου, γιατί η καρέκλα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός κι αυτό το αποδεικνύει η πορεία μου και η στάση μου όλο αυτό διάστημα. Κι αυτό είναι που δεν μπορούν να διαχειριστούν, διότι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους ενώ εμείς παλεύουμε για το νησί μας.

Διαβάστε ακόμη

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό