Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο με φόντο την έκπτωση των δύο συμβούλων

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο με φόντο την έκπτωση των δύο συμβούλων

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο με φόντο την έκπτωση των δύο συμβούλων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1465 ΦΟΡΕΣ

Καταγγελίες από στελέχη της δημοτικής αρχής για απλήρωτους εργολάβους

«Μπαρουτιασμένη» ήταν η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, όπως αναμενόταν άλλωστε, με φόντο τις εκπτώσεις των δύο δημοτικών συμβούλων τις προηγούμενες ημέρες, με την παράταξη της πλειοψηφίας και αυτή της μείζονος μειοψηφίας να μεταφέρουν το τεταμένο κλίμα της προεκλογικής περιόδου στην αίθουσα.

Στις πέντε και πλέον ώρες που διήρκεσε η συνεδρίαση (σ.σ. και η έκτακτη για την επικύρωση της απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής για τις Ευρωεκλογές), γίναμε μάρτυρες πρωτοφανούς έντασης σ’ αυτό το δ.σ., διαξιφισμών και αντεγκλήσεων, με «βαριές» κουβέντες να εκτοξεύονται εκατέρωθεν και συμβούλους να αποχωρούν από τη συνεδρίαση εις ένδειξιν διαμαρτυρίας ενώ αποκορύφωμα ήταν όταν, με προτροπή του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποχώρησαν από την αίθουσα, για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάσου Σπανού, κάτι που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.


Η τελευταία πάντως ξεκίνησε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο του Σώματος, κ. Κυριάκο Κασάπη, αλλά και όλους τους συμβούλους να καλωσορίζουν τα νέα μέλη του, τις κυρίες Ματίνα Γιαννέλη από την παράταξη της πλειοψηφίας και Ελπίδα Ατσίδη από τη μείζονα, που αντικατέστησαν τους κ.κ. Βάιο Καλοπήτα και Μιχάλη Κορδίνα αντίστοιχα, οι οποίοι ως γνωστόν έχουν εκπέσει.


Γρήγορα, όμως, ξεκίνησαν…τα όργανα που ήταν τα προεόρτια για τους υψηλούς τόνους που θα κυριαρχούσαν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο κ. Σπανός κατήγγειλε κλείσιμο μικροφώνων, «ίσως και αυθαίρετα», χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «άκομψο, αντιαισθητικό και αντιδημοκρατικό» από πλευράς του προέδρου, τονίζοντας ότι αυτό δίνει μία κακή εικόνα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος απάντησε ότι ο κανονισμός λειτουργίας του οργάνου θα αλλάξει και ότι περιμένουν σχετική εισήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Και το μέλος της ελάσσονος, όμως, κ. Δημήτρης Ζανετούλης, υπερθεμάτισε σ’ αυτό και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος. «Η πρόθεσή μου δεν είναι αυτή. Δεν έχω πρόθεση να σας φιμώσω», απάντησε ο πρόεδρος.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος, σχολίασε καταρχάς με νόημα ότι «σήμερα ήρθαμε σε μία τάξη δημοτικού που μας λένε τι να κάνουμε», αναφέρθηκε στους δύο δημοτικούς που κηρύχθηκαν έκπτωτοι με δικαστικές αποφάσεις, τους κ.κ. Καλοπήτα και Κορδίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «του λείπουν ήδη». Και απευθυνόμενος προς τον κ. Καμπουράκη είπε: «Αλήθεια σας το λέω, μακάρι να ξαναγίνονταν εκλογές τώρα, θα χαιρόμουν πάρα πολύ αν ξαναγίνονταν εκλογές τώρα. Η συντριβή σας θα ήταν τέτοια που δεν ξέρω κατά πόσον θα ξαναβγάζατε ανακοίνωση. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα, πράγμα που δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει, ακόμα και αν αυτό ονειρεύεστε.

Θέλω να πω λοιπόν ότι η απόφαση του πρωτοδικείου στις 14 Φλεβάρη που μας δικαιώνει και εσείς ακολουθείτε τον δρόμο του ΣτΕ, εκεί δεν υπάρχει δημοκρατία; Εκεί δεν υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία; Εκεί δεν υπάρχει αποτέλεσμα; Εκεί δεν υπάρχει ένα 58%-42%; Υπάρχει όμως στην επιλογή του κ. Καλοπήτα που ακολούθησε τον δρόμο του να έρθει μαζί μας και όχι με εσάς. Γιατί ξέρετε καλύτερα από όλους μας ότι και θέλατε και προσπαθήσατε να τον φέρετε κοντά σας το καλοκαίρι πριν τις εκλογές. Τότε δεν εξαπατούσε τον κόσμο; Τότε δεν είχε συμβάσεις με το δημόσιο; Τότε δεν ξέρατε ότι θα μπορούσε να βγει έκπτωτος;

Τότε ήταν καλός ο κ. Καλοπήτας και σας ενδιέφερε να είναι στο δικό σας σχήμα. Όπως επίσης και στο σχήμα του κ. Γερονικόλα (σ.σ. ο επικεφαλής της ελάσσονος), γιατί είδα τι είπε και ο κ. Γερονικόλας». Ανέφερε, όμως, στη συνέχεια ότι αυτό που δεν ήξερε ο κ. Καλοπήτας είναι ότι τρεις ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι θα κατέβει στις εκλογές μαζί τους, δέχθηκε ένα πρόστιμο ύψους 45 χιλιάδων ευρώ και δεν το είπε ποτέ. «Μέχρι εκεί όμως», είπε στη συνέχεια και «να μην αρχίσουμε να μιλάμε για φως και σκοτάδι».

Και έκλεισε το θέμα αυτό λέγοντας ο δήμαρχος: «Για μας ο κ. Καλοπήτας δεν θα πάψει να είναι ο άνθρωπός μας, ο άνθρωπος που ήταν για μένα όχι μόνο ένα δεξί χέρι-γιατί δεν υπάρχουν δεξιά χέρια- ήταν θα λέγαμε το άλλο μισό σε μία περίοδο πολύ σκληρή, που έδειξε μεγάλη θέληση να φτιάξει ό,τι μπορούσε σ’ αυτό το μικρό διάστημα των τριών μηνών, δεν νομίζω να προκάλεσε ποτέ κανέναν με τα λεγόμενά του. Δεν νομίζω το ήθος του και η συμπεριφορά του να ήταν ποτέ απρεπής…», είπε και του ευχήθηκε να δικαιωθεί στο ΣτΕ, όπως και για τον κ. Κορδίνα.

Για τη ΔΕΥΑΡ
Στα όσα είπε σε συνέντευξή του ο περιφερειάρχης για το θέμα των οφειλών της ΔΕΥΑΡ προς την περιφέρεια, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο δήμαρχος και συγκεκριμένα ότι στη ΔΕΥΑΡ υπήρχε εδώ και χρόνια κακοδιαχείριση, επιταγές, διαγραφές χρεών κ.λπ.. και ότι αυτή τη στιγμή οι οφειλές ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ και ότι μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 10 εκατ. ευρώ και ότι αυτά τα χρέη είναι υποχρεωμένος να τα ζητήσει από τον δήμο και να ξεκινήσει οποιαδήποτε νομική διαδικασία για να τα εισπράξει. Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, με αγάπη και κατανόηση θα είναι δίπλα στον δήμο για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα.

Για την αποκομιδή
Σχετικά με την κυκλική οικονομία, ανέφερε ότι η σύμβαση-πλαίσιο δεν τηρείται κατά ένα ποσοστό από τον Ανάδοχο και διαβεβαίωσε ότι παρακολουθούν όλες τις κινήσεις του αναδόχου, την κίνηση των οχημάτων, τι μαζεύει κ.λπ.. και τότε γίνεται η σύσταση και η απαιτούμενη οικονομική περικοπή.

Ευχαρίστησε και τον κ. Χατζημάρκο για το κύτταρο στον Βόρειο ΧΥΤΑ, είπε ωστόσο ότι μετά από σοβαρή δουλειά της Υπηρεσίας Καθαριότητας, έχουν καταλάβει ότι ο Ανάδοχος εδώ και οκτώ μήνες κινείται με οχήματα που δεν είναι των απαιτούμενων προδιαγραφών και έτσι εκεί που ο δήμος πλήρωνε περίπου 1 εκατ. ευρώ τον μήνα τώρα πληρώνει 550-600 χιλιάδες ευρώ «γιατί υπάρχει έλεγχος», όπως είπε με νόημα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κολιάδης έκανε γνωστό ότι βρίσκονται σε μία διαδικασία που εξετάζουν να κάνουν καινούργιο διαγωνισμό και θα μπουν σε μία διαδικασία ελέγχου που δεν θα σταματήσει και ή θα φροντίσει ο Ανάδοχος να λειτουργεί ακριβώς όπως προβλέπει η σύμβαση ή η θα αναγκαστούν να κινηθούν νομικά. Ανέφερε, όμως, ο δήμαρχος και τον αντίλογο από πλευράς του αναδόχου, λέγοντας ότι εκείνος διατείνεται ότι από τον Σεπτέμβριο δεν έχει να πληρωθεί, με τις οφειλές να αγγίζουν τα 7 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου και με τον δήμο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει.

Έτσι, ο Ανάδοχος τους γνωστοποίησε ότι θα κινηθεί με διαταγή πληρωμής. Και επειδή ήταν εκτός προϋπολογισμού του 2023 θα το διεκδικήσουν δικαστικά. «Εμείς, δεν πρόκειται να πληρώσουμε οφειλές που δεν ήταν προβλεπόμενες στον προϋπολογισμό και βεβαίως δεν υπήρχαν και τα λεφτά μέσα», ξεκαθάρισε ο κ. Κολιάδης και ανέφερε ότι πλήρωσαν τον εργολάβο από τον Ιανουάριο μέχρι και τις 15 Μαρτίου του 2024 γι’ αυτά που έλεγξαν και διαπίστωσαν ότι έκανε.

Ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη

Σχετικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έρχονται απανωτά με το ερώτημα της διακοπής λειτουργίας ή ανάκλησης αδείας στις τελευταίες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, ο κ. Κολιάδης, για ακόμα μία φορά, θέλησε να διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμούν να κλείσουν καμία επιχείρηση στο νησί, η επιλογή όμως είναι μονόδρομος αφού πρέπει να ακολουθήσουν το γράμμα του νόμου. Έκανε, λοιπόν, γνωστό ότι την ερχόμενη Τετάρτη συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και την Εισαγγελία για να συζητήσουν με ποιο νόμιμο τρόπο θα κινηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. «Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι, το γνωρίζουμε», είπε.

Ειδικότερα για τα καταστήματα υγειονομικού στην Ψαροπούλα, ο κ. Κολιάδης είπε ότι έχουν γίνει ήδη δύο συσκέψεις μαζί τους και σ’ αυτήν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής μετέφερε τι τους είπαν λέγοντας ότι είναι οργισμένοι και μπούχτισαν με τα πολλά ψέματα προεκλογικά. Διεμήνυσε στη συνέχεια ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, σε σχέση με ό,τι εφάπτεται στο πεζοδρόμιο, στέλνοντάς τους τελεσίγραφο ότι διαφορετικά ο δήμος θα κινηθεί με ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Σε ό,τι όμως, έχει να κάνει με τον αιγιαλό και την παραλία, δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ, παραπέμπει όλους σ΄αυτήν. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήδη έχουν αποστείλει έγγραφα στην ΕΤΑΔ λέγοντας ότι ο δήμος δεν συμφωνεί με την εικόνα που επικρατεί σε διάφορα σημεία του νησιού.

Ο κ. Καμπουράκης
Στην τοποθέτησή του που ακολούθησε, ο τέως δήμαρχος, είπε αρχικά ότι κ. Κορδίνας έχει δικαίωμα να προσφύγει στο ΣτΕ και να ζητήσει αναστολή εκτέλεσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του ενώ ο κ. Καλοπήτας δεν έχει δυνατότητα αναστολής στο ΣτΕ. Απαντώντας στον δήμαρχο, είπε μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Καλοπήτας γνώριζε από την 1η Ιανουαρίου του 2023 ότι δεν είχε δικαίωμα να πάρει μέρος στις εκλογές διότι είχε πάρει από τον δήμο 80-85 χιλιάδες ευρώ, επί συνόλου συμβάσεων 1 εκατ. και ακόμη 2,5 εκατ. που υπογράφτηκαν πρόσφατα. Ρώτησε μάλιστα τον δήμαρχο εάν έσβησε το πρόστιμο των 45 χιλιάδων ευρώ του Αυγούστου, με τον τελευταίο να λέει ότι τα πλήρωσε ο κ. Καλοπήτας.


Σχετικά με την αποκομιδή, ο κ. Καμπουράκης διαβεβαίωσε ότι έχει πληρωθεί μέρος των οφειλών προς τον εργολάβο τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο. Είπε ακόμη ότι για να κάνει έκπτωση η σημερινή δημοτική αρχή αφαίρεσαν το GPS των αυτοκινήτων όπως και τη ζύγισή τους. «Έχετε αφαιρέσει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που σας δίνουν την ευκαιρία να ξέρετε τις υπηρεσίες τις οποίες θα πληρώσετε και θα κληθεί να πληρώσει ο Ροδίτης», είπε προς τον δήμαρχο. Και συνέχισε:

«Δεν έχετε δικαίωμα να μεταφέρετε στη μειοψηφία την ευθύνη να βρείτε λύσεις. Βρείτε τες, πληρώστε!», είπε χαρακτηριστικά και τους προέτρεψε να πληρώσει η ΔΕΥΑΡ και την περιφέρεια, όπως «ορθά-ορθότατα» ζητάει ο περιφερειάρχης. Κλείνοντας, μάλιστα, ο τέως δήμαρχος είπε: «Θλίβομαι γιατί αυτά τα οποία βλέπω καθημερινά είναι πράγματα, τα οποία είναι ξεκάθαρα στον κάθε δημότη.


Δεν θα συμφωνήσω στις πανάκριβες αμοιβές των δικηγόρων της μίας πλευράς» (σ.σ. απαντώντας σε σχόλιο του δημάρχου), είπε και ανέφερε ότι 250 χιλιάδες ,ευρώ ακούστηκε ότι ήταν η υπεράσπιση της δημοτικής αρχής στο πρωτόδικο δικαστήριο, η μία αμοιβή συμβούλου. Είπε, ακόμη, ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί εργασία, σοβαρότητα, λύσεις, πληρωμές, «όχι μπλόφες, όχι παιχνίδι». «Η Ρόδος σήμερα απαιτεί μία δημοτική αρχή που τις εκατό μέρες που πέρασαν, δεν τις μεταφέρει ως περίοδο προσαρμογής», είπε ακόμη και ανέφερε ότι για τον ίδιο είναι μία απογοήτευση αφού, εκτός από ερασιτεχνισμό είναι και μία ξεκάθαρη επικινδυνότητα.

 

Ο κ. Γερονικόλας
«Είχα την εντύπωση ότι οι εκλογές είχαν τελειώσει. Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει και συνέχεια για κάποιους…», ξεκίνησε λέγοντας ο επικεφαλής της ελάσσονος. Είπε ακόμη ότι όταν ρωτήθηκε σχετικά για τον κ. Καλοπήτα είχε πει ότι δεν ήταν απαραίτητο να εκπέσει γιατί πρέπει να προστατευθεί η λειτουργία του δήμου. Στη συνέχεια, όμως, διεμήνυσε, ότι δεν θα ανεχθεί να λέγονται ψέματα αφού κανένα μέλος της παράταξής του δεν ζήτησε τη σύμπραξη με τον κ. Καλοπήτα. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι προεκλογικά οι κύριοι Κολιάδης και Καλοπήτας είχαν έρθει στον ίδιο και του ζήτησαν βοήθεια.

Ο κ. Πότσος
Αρχικά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασε την απογοήτευσή του που τη συζήτηση μονοπώλησε το παραπάνω θέμα γιατί δεν απασχολεί αυτό τον κόσμο.. Ζήτησε στη συνέχεια να έρθει σε μονοθεματική συνεδρίαση του δ.σ. ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον κόσμο και έχει να κάνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-οδικό δίκτυο-θέσεις στάθμευσης, εξυπηρέτησης και ντόπιων και επισκεπτών.
Εντάσεις


Απαντώντας ο δήμαρχος στα όσα είπε ο κ. Καμπουράκης για το αν πληρώθηκε ο εργολάβος της καθαριότητας, επέμεινε ότι έχουν τιμολογήσει για περίπου 7 εκατ. ευρώ και θα πάνε τον δήμο δικαστικά-με τον κ. Καμπουράκη πάντως να επιμένει από την πλευρά του. «Που πήγαν τα λεφτά πείτε μας;», ανέβασε τους τόνους ο δήμαρχος. Απάντησε και στα περί αμοιβής νομικού συμβούλου 250 χιλιάδων ευρώ εκφράζοντας την έκπληξή του για το ποσό, λέγοντας ότι δεν έχει δει ποτέ τέτοιο ποσό στη ζωή του και είπε ότι έχει έναν φίλο, δείχνοντας τον αντιδήμαρχο οικονομικών και νομικό σύμβουλο της παράταξης, κ. Κώστα Χαλκιά και κατάφεραν να έρθουν για την υπεράσπισή τους δύο καθηγητές αμισθί. Είπε, ακόμη, εάν θέλουν να ανοίξει θέμα για την προεκλογική περίοδο θα τους καλέσει ο Εισαγγελέας.


Στο σημείο αυτό εξανέστη ο κ. Σπανός φωνάζοντας «ντροπή». «Καταλαβαίνω ότι σας πονάει, περαστικά σας, αποδεχτείτε το. Φθάνει!», είπε ο δήμαρχος και οι τόνοι ανέβηκαν για ακόμα μία φορά μεταξύ των δύο ανδρών. Κάπου εκεί ο δήμαρχος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Καμπουράκη για να δουν τις καρτέλες με τις πληρωμές των εργολάβων και τελικά το ραντεβού φαίνεται ότι έκλεισε για αύριο, Δευτέρα, στις 3:00 το απόγευμα.


Στη συνέχεια, όμως, ο δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι οι καταστηματάρχες στην Ψαροπούλα τους μετέφεραν ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή τους είχε πει να τα αφήσουν όλα όπως είναι και ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν οι κατασκευές. Απαντώντας ο κ. Καμπουράκης είπε, καταρχάς, ότι οι καθηγητές στο εκλογικό πρωτοδικείο απαγορεύονται «δια ροπάλου». Σχετικά με τα καταστήματα στην Ψαροπούλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης που σχεδίαζαν στην περιοχή προβλέπεται κλείσιμο του δρόμου και πεζοδρόμηση ώστε να δοθεί επιτέλους στον ροδίτη μέτωπο στη θάλασσα. Ο κ. Κολιάδης είπε ότι ψάχνουν τη μελέτη αυτή αλλά δεν τη βρίσκουν.


Στην εξέλιξη της συνεδρίασης, τον λόγο πήρε και ο κ. Βαγιανός ο οποίος θέλησε να απαντήσει για το ζήτημα της ηθικής που έθιξε η παράταξη της μείζονος λέγοντας προς τον κ. Καμπουράκη: «Δεν υπάρχει ίχνος ηθικής όταν επί των ημερών σας ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κάνατε παύση πληρωμών στην περιφέρεια, εκθέτοντας τον περιφερειάρχη με ένα υπέρογκο ποσό και αναγκάστηκε να βεβαιώσει στο ΑΦΜ της Επιχείρησης 4 εκατ. ευρώ». Είπε ακόμη ότι συζητούν με τον περιφερειάρχη και προσπαθούν να βρουν λύσεις και ότι έγινε ρύθμιση των οφειλών την οποία εξυπηρετεί η Επιχείρηση.


Ήταν, όμως, μία αναφορά στην τοποθέτηση του αντιδημάρχου Ιαλυσού, κ. Ανδρέα Κόγγου, που οδήγησε σε νέα ένταση καθώς σε κάποια αποστροφή του λόγου του ζήτησε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει αυτό που είπε ότι δεν θα ήθελε να ξαναθίξουν τα οικονομικά του δήμου στο δ.σ. και το δεύτερο να μην τους ζητάει να μην αντιδρούν και να είναι «τα καλά παιδιά». «Δεν πρέπει πλέον να είμαστε τα καλά παιδιά γιατί δεν απευθυνόμαστε σε καλά παιδιά», είπε.

Αυτό το τελευταίο προκάλεσε την «ξεσηκωμό» από τα έδρανα της μείζονος, με τους συμβούλους να ζητούν να ανακαλέσει και κάποιους να αποχωρούν από την αίθουσα. Ο κ. Κόγγος ανακάλεσε αμέσως ενώ το μέλος της μείζονος, κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου εξανέστη λέγοντας ότι «εδώ μέσα έχουμε μάθει να λέμε ό,τι θέλουμε και να ανακαλούμε. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε και δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει».

Αλλά και ο τέως αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Στέφανος Δράκος αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι κάθε φορά ακούνε προσβολές. Μάλιστα, η κα Ατσίδη, στην πρώτη της τοποθέτηση σ’ αυτό το δ.σ., δήλωσε «αποσβολωμένη». Τοποθετούμενος ο δήμαρχος είπε ότι μερικές φορές όταν ακούνε αναλήθειες και χάνουν την ψυχραιμία τους αλλά θα εκπαιδευτούν. Χαρακτήρισε ατυχές αυτό που είπε ο κ. Κόγγος λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν καλά και κακά παιδιά».


Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο δήμαρχος ανέφερε ότι έγινε διακοπή λειτουργίας μίας επιχείρησης που λειτουργεί εδώ και εννέα χρόνια, «μία πολύ δύσκολη απόφαση», όπως είπε, και διεμήνυσε ότι το ίδιο θα γίνει σε οποιονδήποτε άλλο λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, απ’ όπου και αν είναι. Και θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα: «Δεν μας ενδιαφέρουν τι δυνάμεις έχουν, δεν μας ανησυχούν και δεν μας φοβίζουν ποιοι είναι από πίσω, ποιοι από μπροστά, τι κουβαλάνε και ποιοι είναι. Κύριε Καμπουράκη δεν φοβόμαστε κανέναν, ούτε να κλείσουμε ούτε να του επιβάλλουμε το νόμο. Σας το λέω εγώ ως δήμαρχος: δεν φοβάμαι κανέναν. Για μένα είναι όλοι ίδιοι.

Δεν φοβήθηκα όταν έπρεπε, πόσο μάλλον τώρα που εκπροσωπώ και είμαι δήμαρχος μίας κοινωνίας που θέλει επιτέλους να μπει μια τάξη, μία ισονομία και να μην φοβάται κανείς να πάει οπουδήποτε και να έχει πρόσβαση στις παραλίες και να τηρούνται οι νόμοι. Δεν πρόκειται να ξαναδούμε στο νησί μας ούτε φουσκωτούς ούτε τύπους περίεργους. Το νησί ανήκει στους ροδίτες, για τους ροδίτες θα κάνουμε τα πάντα για να είναι ασφαλείς», είπε ο κ. Κολιάδης, με τους συμβούλους της παράταξής του να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.


Στη συνέχεια, με αφορμή θέμα στην ημερήσια διάταξη για τους ναυαγοσώστες στις παραλίες που θα καλυφθούν με ίδιους πόρους του δήμου, ο κ. Σπανός τότε είπε ότι το ποσό είναι υπερβολικό ενώ ο κ. Καμπουράκης θύμισε ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΤΑΔ η δέσμευση ήταν να προσπαθήσουν να επαναφέρουν το μεγάλο αυτό έσοδο από την εκμετάλλευση των παραλιών στον δήμο και ρώτησε αν έχει γίνει κάτι επ’ αυτού. Απαντώντας σ’ αυτό ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε στη σύμβαση με την ΕΤΑΔ, «αυτήν που εισηγηθήκατε ως δήμαρχος και εμείς ως δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίσαμε “ναι” με τον ίδιο τρόπο που ψηφίζουν και σήμερα», όπως είπε στον κ. Καμπουράκη, στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος εισπράττει μηδέν και ξοδεύει για να εισπράττει η ΕΤΑΔ.

Θύμισε λοιπόν ο δήμαρχος ότι στην τοποθέτησή του τότε στο δ.σ. είχε πει ότι χάνουμε την παραλία της Τσαμπίκας. «Δεν είναι σύμβαση αυτή» είπε και ανέφερε ότι θα το προσπαθήσουν οι παραλίες να επιστρέψουν στον δήμο. Ο κ. Καμπουράκης πάντως ανέφερε ότι η Τσαμπίκα δεν περιλαμβάνεται στις παραλίες που πήρε η ΕΤΑΔ, όπως και τ’ Αφάντου και η Γλύστρα. Για την Τσαμπίκα πάντως ο δήμαρχος επέμεινε ότι η διαχείρισή της έχει πάει στην ΕΤΑΔ.


Ο κ. Βαγιανός έκανε επίσης γνωστό ότι πήρε απόφαση το Δ.Σ. της ΔΕΑΥΡ να ζητήσουν από την ΕΤΑΔ να καταβάλει το ποσό για το νερό που καταναλώθηκε στις παραλίες που διαχειρίζεται ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.


Νέα ένταση «ξέσπασε» στη συνέχεια ανάμεσα στον δήμαρχο και τον κ. Σπανό όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε ότι τον ειρωνεύθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αντιδράσουν και μέλη της πλειοψηφίας και μετά από αρκετή ώρα σε αυτό το κλίμα, με προτροπή του δημάρχου να εξέλθουν από την αίθουσα και να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση! Στη συνέχεια αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο κ. Σπανός ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο συνάδελφός του στα έδρανα της μείζονος κ. Γιάννης Φλεβάρης.


Για οφειλές σε εργολάβους
Αίσθηση προκάλεσαν ακόμη τα όσα κατήγγειλαν στελέχη της δημοτικής αρχής για οφειλές που βρήκαν. Σε θέμα σχετικά με τη διαδικασία απογραφής στη ΔΕΣ ΡΟΔΑ, ο κ. Χαλκιάς έκανε γνωστό ότι τελευταία στιγμή και από σύμβουλο της παράταξης του κ. Καμπουράκη πληροφορήθηκαν ότι υπήρχε δάνειο που ήταν έτοιμο να διαμαρτυρηθεί καθώς κλήθηκαν από εισπρακτική εταιρία και κατάφεραν στο παρά πέντε να εξοφλήσουν τις δόσεις, κάτι που θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα και στη λήψη του δανείου. Μάλιστα, ανακοινώσε ότι για αυτό θα ξεκινήσει ΕΔΕ.


Αλλά και ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Σταύρος Τσούβαλης, προκάλεσε αίσθηση με τα όσα έκανε γνωστά αφού ενημέρωσε το Σώμα ότι το τελευταίο δίμηνο έρχονται εργολάβοι και λένε ότι υπάρχουν οφειλές ύψους 488 χιλιάδες για την πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και για τη δευτεροβάθμια κοντά στα 250 χιλιάδες αλλά…δεν τις βρίσκει πουθενά. Όπως είπε χαρακτηριστικά το μόνο που πήρε ήταν κάτι χαρτιά από τους εργολάβους «που μόνο σε μπακάλικα μπορούμε να δούμε», ενώ ούτε συμβάσεις βρήκε. Ρώτησε μάλιστα πως μπορούν να πληρωθούν αυτά.


Απαντώντας ο κ. Καμπουράκης, τόνισε καταρχάς ότι η θέση τους είναι ξεκάθαρη: όλα πάνω στο τραπέζι και η απάντησή τους είναι «μην τα πληρώσετε». Ανέφερε, ακόμη, ότι τέτοιες περιπτώσεις βρήκαν και στη δική τους θητεία και μάλιστα το ποσό ξεπερνούσε τα 4-5 εκατομμύρια ευρώ για έργα που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ακόμη ότι το 2020 και το 2021 ήταν πολύ κρίσιμες εποχές για να λέει κάποιος «όχι».


Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ που και εκείνος ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν τα ίδια και εκεί καθώς υπάρχουν έργα που έχουν γίνει με τηλεφωνικές αναθέσεις και ενημέρωσε όλους τους εργολάβους ότι κάνει αποδοχή για να κάνουν διαταγή πληρωμής για να πληρωθούν. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τιμολόγια και έτσι και να θέλουν να τους πληρώσουν δεν μπορούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Αρχαγγέλου και ψηφιακής μετάβασης, κ. Γιώργος Βαρέλης ο οποίος κάλεσε τον κ. Καμπουράκη να τους βρει λύση πως θα πληρώσουν ανθρώπους που συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες στον δήμο. Να τους πουν εκείνοι ως έμπειροι πως μπορούν να πληρώσουν έναν εργολάβο χωρίς σύμβαση κάλεσε τον κ. Καμπουράκη και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Βασίλης Βαγιανάκης.


Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος προέτρεψε τον κ. Τσούβαλη να πάει στον Εισαγγελέα και να καταθέσει αυτά τα χαρτιά. Αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που αναγκάστηκαν να κάνουν για να ανταπεξέλθει ο δήμος στην έκτακτη κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς το περασμένο καλοκαίρι. Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι τον λυπεί ακούγοντας τα ποσά αυτά και ότι θέλει πολύ μεγάλη ικανότητα να πείσεις τόσους εργολάβους να γίνουν έργα και να μην είσαι καλυμμένος από πουθενά.

Είπε, ακόμη: «Η ευκολία του να πούμε σε κάποιον που έχει μοχθήσει με τη σίγουρη διαβεβαίωση του αιρετού εκλεγμένου ότι “κάνε τα και μην ανησυχείς είμαι εδώ”, πραγματικά πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ. Το να εξαπατηθεί ένας, το να εξαπατηθούν πάνω από δεκαπέντε αυτή τη στιγμή εργολάβοι με μεγάλα ποσά και να έχουν μεγάλη δυσκολία να μπορούν να ανταπεξέλθουν, είναι κάτι το οποίο πρέPει να το ζυγίσουμε πολύ σοβαρά», τόνισε.


Μάλιστα είπε προς τον κ. Καμπουράκη ότι είναι πολύ σκληρό να τους προτρέπει να πάνε στον Εισαγγελέα για να διεκδικήσουν οι εργολάβοι αυτά που οι αιρετοί τους υποσχέθηκαν να τους πληρώσουν και τους ανέθεσαν έργο «στο μιλητό» για να συμπληρώσει: «Αν θέλετε να πάμε στον Εισαγγελέα θα πάμε. Και σε οποιονδήποτε φορέα χρειαστεί θα πάμε».

Διαβάστε ακόμη

Υπό έλεγχο τέθηκε το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο λίγο μετά την 1:20 τα ξημερώματα

Για δύσκολη βραδιά κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης από τον τόπο της φωτιάς που βρίσκεται μαζί με τους πολίτες

Έκτακτο: Πυρκαγιά σε εξέλιξη ανάμεσα σε Αρχάγγελο και Μαλώνα

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εκβράστηκε στην περιοχή της Ψαροπούλας

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε καταβάλλονται

Περιοδεία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Στεφανάκη, στη Ρόδο