Ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου διοργάνωσε εσπερίδα για τη Δημόσια Υγεία με ομιλήτρια την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

Ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου διοργάνωσε εσπερίδα για τη Δημόσια Υγεία με ομιλήτρια την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

Ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου διοργάνωσε εσπερίδα για τη Δημόσια Υγεία με ομιλήτρια την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1337 ΦΟΡΕΣ

«Η δημόσια υγεία στη χώρα μας» ήταν το θέμα της σπουδαίας, όπως φάνηκε από τη σημαντική ανταπόκριση ιατρών, επιστημόνων, Ροταριανών και προσκεκλημένων, ομιλία της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας και διακεκριμένης ακαδημαϊκού Ειρήνης Αγαπηδάκη, στην πρόσκληση που της απηύθυνε η διοίκηση του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου, στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο του νησιού.

Τo μείζον θέμα της δημόσιας υγείας εξάλλου, η πρόληψη και η θεραπεία ασθενειών που αποτελούν βασικούς στόχους του Ομίλου Rotary παγκοσμίως, απασχόλησε διαχρονικά και εξακολουθεί να απασχολεί τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδου, όπως φαίνεται και αναγνωρίζεται απ΄ όλους, από τις σημαντικές δράσεις του επί σειρά ετών.

Η ομιλία της κας Αγαπηδάκη έλαβε χώρα σε εσπερίδα που διοργάνωσε η διοίκηση του Ομίλου Rotary Ρόδου στις 14 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Acandia, παρουσία επισήμων προσκεκλημένων του ιατρικού κόσμου του νησιού, δεκάδων μελών του Ομίλου Rotary της Ρόδου και πλήθους κόσμου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου κ. Γιάννης Χαλικιάς ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Το Διεθνές Ρόταρυ είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εθελοντικός οργανισμός με τεράστια κοινωνική προσφορά ανά την υφήλιο. Οι Ροταριανοί σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν προσφέρει τα τελευταία 119 χρόνια και συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντικά για την ευημερία των κοινωνιών, στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Το Ροταριανό σύνθημα της χρονιάς 2023-2024 όπως σας αναφέρω σε κάθε συνεστίασή μας είναι: “Create hope in the world - Ας δημιουργήσουμε ελπίδα στον κόσμο”. Ας δημιουργήσουμε λοιπόν έναν κόσμο όπου όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τουλάχιστον καλή υγειονομική περίθαλψη καθώς αυτό αποτελεί δικαίωμα όλων

Σύμφωνα με την εθνική μας νομοθεσία ως Δημόσια Υγεία ορίζεται το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της πολιτείας και της κοινωνίας, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποβλέπουν στην πρόληψη νοσημάτων, στην προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε γενικές γραμμές, η Δημόσια Υγεία αναφέρεται στην «υγεία του πληθυσμού» και η εφαρμογή της είναι θέμα κυρίως «πολιτικής επιλογής».

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να ομιλήσει για το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας είναι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Μία ματιά εξάλλου στο πλούσιο και αξιέπαινο βιογραφικό της αλλά και στο μέχρι τώρα έργο της, αρκεί.

Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή, μέχρι τη συνεργασία της επί σειρά ετών με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και τη θέση της Λέκτορος Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, τη συγγραφή ερευνητικών εργασιών, την ανάληψη καθηκόντων της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης πολλών ασθενειών, μέχρι τη σημερινή θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, όλα αυτά αποτελούν εχέγγυα όχι μόνον για τις γνώσεις της αλλά και για το γεγονός ότι με τον ίδιο ζήλο ασχολείται και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα υγείας της κάθε περιοχής σε ολόκληρη τη χώρα και δη της νησιωτικής Ελλάδας.

Είναι τιμή μας που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας για να μιλήσει για τη Δημόσια Υγεία. Την ευχαριστούμε και την καλούμε στο βήμα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου Γιάννης Χαλικιάς.

Το θέμα των προληπτικών εξετάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης «Σπύρος Δοξιάδης» και «Φώφης Γεννηματά» οι οποίες είναι εντελώς δωρεάν, η ενίσχυση του Νοσοκομείου της Ρόδου σε ανθρώπινο δυναμικό, η άμεση δηλαδή στελέχωση του σε ιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και σε κτιριακές υποδομές, όπως επίσης και η θέσπιση κινήτρων, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, για την προσέλκυση νέων γιατρών για την κάλυψη των αναγκών στα νησιά, απετέλεσαν τον βασικό κορμό της ομιλίας της υπουργού στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στόχος μας είναι η επάνδρωση των νοσοκομείων όλης της χώρας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επειδή μάλιστα η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο έλλειμμα πανελλαδικά στους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς ερχόμαστε να θεσπίσουμε κίνητρα οικονομικά και επιστημονικά για τα νέα παιδιά, προκειμένου να ακολουθήσουν την ειδικότητά της γενικής ιατρικής ή παθολογίας με νομοσχέδιο που αφορά στον προσωπικό γιατρό και θα περάσει από τη Βουλή τον επόμενο μήνα. Για να καταλάβει ο κόσμος, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των παθολόγων και γενικών γιατρών σε σύνολο ιατρών είναι 26% και στη χώρα μας είναι μόλις 6%. Από το σύνολο δηλαδή των γιατρών μας, μόλις 6% είναι παθολόγοι και γενικοί γιατροί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Αγαπηδάκη κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρόδο είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο με αντικείμενο τη λειτουργία του υπό υλοποίηση Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του ΓΝΡ καθώς και άλλα θέματα υγείας που ταλανίζουν τους νησιώτες στο Νότιο Αιγαίο.

Μετά το πέρας της ομιλίας της υπουργού ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της κας Αγαπηδάκη με τη διπλή ιδιότητα της, αυτήν της ακαδημαϊκού και της υπουργού και των παρευρισκομένων κυρίως ιατρών, για θέματα που άπτονται όχι μόνον των ιατρικών αρμοδιοτήτων τους αλλά και της ανθρώπινης πλευράς και ψυχικής διάστασης των έργων και των πράξεων από πλευράς πολιτείας.

«Σας ευχαριστούμε πολύ για την τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία σας. Επιτρέψτε μου να σας απονείμω εκ μέρους του Ομίλου μας την αναμνηστική αυτή πλακέτα αναγνωρίζοντας την μέχρι σήμερα μοναδική σας πορεία» τόνισε μετά το πέρας της συζήτησης ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου κ. Χαλικιάς.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποιούνται πόροι 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ σε νησιά

Συνελήφθησαν δύο άτομα στη Ρόδο για κακομεταχείριση ζώου

Απονομή Επαίνων & Βραβείων: Βιβλιοπεριπέτειες – Μικροί Λογοτέχνες

Γ. Νικητιάδης: Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην πλήρη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Ρόδου

Τα αποτελέσματα των εκλογών και οι ψήφοι των παρατάξεων στο ΤΕΕ - Τμήμα Δωδεκανήσου

Χειροπέδες σε δύο αλλοδαπούς διακινητές στη Σύμη - Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους

«Σάρωσε» σε βραβεία ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδος-Κολοσσός