Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας σήμερα και δύο νέες φωλιές εμφανίστηκαν στην παραλία του Ενυδρείου!

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας σήμερα και δύο νέες φωλιές εμφανίστηκαν στην παραλία του Ενυδρείου!

Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας σήμερα και δύο νέες φωλιές εμφανίστηκαν στην παραλία του Ενυδρείου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2175 ΦΟΡΕΣ

Όχι μία, αλλά δύο νέες φωλιές από θαλάσσιες χελώνες έκαναν την εμφάνισή τους σήμερα στην παραλία του Ενυδρείου. Και μάλιστα σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Μέρα Χελώνας, το γεγονός αυτό μας φαίνεται ακόμα πιο όμορφο.

Η ύπαρξη των νέων φωλιών, γνωστοποιήθηκε μέσα από τη σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, προσωπικό του οποίου φρόντισε οι φωλιές και τα αυγά να προστατευθούν με την ειδική σήμανση. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΥΣΡ αναφέρονται τα εξής:

Πολύ νωρίς λοιπόν φέτος καταγράφηκαν οι πρώτες φωλιές χελωνών στο νησί μας, πιθανότατα λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που παρατηρούνται στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι χελώνες Caretta caretta συνηθίζουν να επιστρέφουν μετά από περίπου 20 χρόνια στην ίδια παραλία στην οποία γεννήθηκαν για να αποθέσουν τα αυγά τους, τα οποία θα εκκολαφθούν σε περίπου δύο μήνες.

Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου-Ενυδρείου, μετέβη σήμερα το πρωί (23.5.24) στο σημείο όπου υπήρχαν εμφανέστατα ίχνη ωοτοκίας και περίφραξε τα σημεία με ειδική σήμανση ώστε να προστατευθούν οι φωλιές μέχρι την εκκόλαψή των αυγών.Σε κάθε ωοτοκία οι Caretta caretta αποθέτουν 100-120 αυγά, ενώ κάθε χελώνα μπορεί να κάνει έως τρεις φωλιές ανά έτος. Όμως, μόλις ένα στα 1000 χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση.

Μη ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο των θαλάσσιων χελωνών στο οικοσύστημα, καθώς η αγαπημένη τους τροφή είναι οι μέδουσες, αλλά και ότι οι χελώνες Caretta caretta είναι προστατευόμενα είδη από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και οποιαδήποτε όχληση του είδους και των φωλιών του διώκεται ποινικά.

Ευχαριστούμε το προσωπικό της παραλίας για την άψογη συνεργασία του και την έγκαιρη ενημέρωσή μας για τις φωλιές, αλλά και για την προθυμία τους να μετακινήσουν τις ομπρέλες μακριά από τις φωλιές ώστε να μη τις σκιάζουν.

Πρέπει να θυμόμαστε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της επώασης των αυγών δεν πρέπει προκαλείται σκίαση στη φωλιά ή να έλθει σε επαφή με γλυκό νερό και φυσικά τόσο εμείς όσο και τα κατοικίδια ζώα μας να μείνουν εκτός του περιφραγμένου χώρου.

 

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου - Πρώτος σε σταυρούς ο Παναγιώτης Εγγλέζος

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο ατύχημα στη Ρόδου-Λίνδου

Παράταση 13 μηνών για να απομακρυνθούν τα σκάφη

Καθημερινή επιτήρηση με πυροσβεστικά αεροσκάφη πάνω από τα δάση της Ρόδου

Επί τάπητος τέθηκαν στη Ρόδο τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου

Κώστας Σπανός: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον υπαρκτό κίνδυνο της λειψυδρίας»

Γ. Βαρέλης: Καθ’ όλα νόμιμη η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου