Το εργαστήρι στην Κάλυμνο που παράγει τα πιο premium σφουγγάρια στον κόσμο – Πελάτες του η Hermes και η Κιμ Καρντάσιαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 275 ΦΟΡΕΣ
Αποστολή στη χώρα της Καλύμνου και στην επιχείρηση Kalyspongea, της οικογένειας Κοκκίνου, της οποίας τα σφουγγάρια χρησιμοποιεί η Hermes αλλά και η Κιμ Καρντάσιαν.
Μιλήσαμε με τον Γρηγόρη που μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, ανήκουν στην τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης Kalyspongea, η οποία εξάγει σφουγγάρια, σε πολυτελείς οίκους μόδας, όπως η Hermes, σε resorts όπως τα Aman, αλλά και το εμβληματικό Eden Rock στο Saint Barth της Καραϊβικής. Εσχάτως, ο διάσημος αμερικανός μακιγιέρ Joe Blasco, που έχει αναλάβει προσωπικά την Κιμ Καρντάσιαν, επικοινώνησε με το μπουτίκ εργαστήριο της Kalyspongea προκειμένου να προμηθευτεί ειδικά σφουγγάρια για την επώνυμη πελάτισσά του.
Τα δύο αδέλφια εργάζονται στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου ξεκίνησε ο παππούς τους στα τέλη της δεκαετία του ’40. Ηταν εκείνος που ξεκίνησε αργότερα τις εξαγωγές κυρίως προς την αγορά της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ιστορία, ένας Καλύμνιος ψαράς που συνεργαζόταν με Ιάπωνες προμηθευτές, μεσολάβησε έτσι ώστε ο σφουγγαράς να βρεί μια σταθερή συνεργασία με το εξωτερικό και συγκεκριμένα την εταιρεία προϊόντων ομορφιάς Max Factor. Οι αδελφοί Γρηγόρης και Γιώργος Κόκκινος είναι σίγουροι ότι “αυτό το σφουγγάρι, το τόσο φίνο, είναι η καλύτερη ποιότητα του κόσμου”.



–Σε ποιες χώρες εξάγετε τα σφουγγάρια σας; Σήμερα κυρίως στη Γαλλία, όπου έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη αγορά, αλλά και στην Ελβετία. Πλέον ετοιμάζουμε παράδοση παραγγελιών στην Κίνα, την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη.
-Στην Γαλλία, συνεργάζεστε με την Hermes... Ναι, ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια. Στα πλαίσια μιας κολεξιόν μας παρήγγειλαν πιο μεγάλα σφουγγάρια για μπάνιο, προκειμένου να τα κάνουν δώρο στους πελάτες τους. Το φυσικό σφουγγάρι είναι ό,τι πιο ευεργετικό υπάρχει για την επιδερμίδα. Είναι 8 φορές πιο απορροφητικό από το βιομηχανικό σφουγγάρι. Aνοίγει τους πόρους του δέρματος μετά το μπάνιο και ο χρήστης νιώθει σα να έχει κάνει μασάζ. Όλη αυτή η εμπειρία κατέταξε το συγκεκριμένο σφουγγάρι που παραγγέλνει η Hermés στα προϊόντα πολυτελείας.
-Πώς το ανακάλυψαν οι άνθρωποι της Hermès; Έκαναν διαδικτυακή αναζήτηση με τις δύο λέξεις κλειδιά: φυσικό σφουγγάρι. Βρήκαν την ιστοσελίδα μας, τους άρεσε η δουλειά μας και ξεκίνησαν τις παραγγελίες.



-Πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση; Ήταν ο μοναδικός τρόπος βιοπορισμού για τους κατοίκους του νησιού. Ο παππούς μας, Γρηγόρης Κόκκινος, την επιχείρηση, ο αδελφός μου κι εγώ είμαστε η τρίτη γενιά. Η επιχείρηση γεννήθηκε μερικά χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1940.
-Έκανε καταδύσεις για τη συλλογή σφουγγαριών μόνος του; Βρισκόταν στο Βέλγιο όπου απασχολούνταν επαγγελματικά στον ίδιο τομέα – δούλευε σε μια εταιρεία που επεξεργαζόταν ελληνικά σφουγγάρια – ενώ παράλληλα σπούδαζε. Έτσι, γνωρίζοντας το σφουγγάρι ήδη, σαν προϊόν, επιστρέφοντας στην Κάλυμνο όπου ήταν και ο τόπος καταγωγής του, έκανε το πρώτο του παιδί και η ανάγκη αλλά και η προηγούμενη επαγγελματική του εμπειρία από το Βέλγιο, τον έστρεψαν στο σφουγγάρι. Άρχισε να αγοράζει λοιπόν, όλη την παραγωγή του νησιού και να την εξάγει στην Ιαπωνία.
-Είχε ξεκινήσει από τότε λοιπόν τις εξαγωγές. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, ξεκίνησε να στέλνει σφουγγάρια σε προμηθευτή στην Ιαπωνία ο οποίος συνεργαζόταν με τη γνωστή εταιρεία καλλυντικών, Max Factor. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Αυτό που συνέβη τότε ήταν το εξής: ο παππούς μου ανέλαβε ο ίδιος τη μεταποίηση και συσκευασία που έκανε μέχρι τότε ο συνεργάτης του στην Ιαπωνία, και έτσι τα έστελνε πλέον ο ίδιος, απευθείας στους πελάτες του στο εξωτερικό. Ετσι λειτουργούμε μέχρι και σήμερα. Είχε τότε αγοράσει πολλά σκάφη που αλιεύαν το σφουγγάρι, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε κι εμείς, διατηρώντας έναν μικρό “στόλο” στα παράλια της Αφρικής. Τον επόμενο μήνα θα ταξιδέψω στην Τυνησία, στα παράλια της οποίας έχουμε πολλά σκάφη. Και δεν είμαστε παρόντες μόνο εκεί. Έχουμε δικά μας σκάφη στις Δαλματικές ακτές, ιδιαίτερα στην Κροατία. Αλλά και στην Κούβα και στις Μπαχάμες, περιοχές από τις οποίες συγκεντρώνουμε τα πιο οικονομικά σφουγγάρια. Όλα τα σφουγγάρια έρχονται εδώ και μεταποιούνται. Στις Φιλιππίνες, τα πλοία μας αλιεύουν ειδικά απορροφητικά υλικά για make-up και ντεμακιγιάζ, τα οποία με τη σειρά μας τα εξάγουμε σε Γερμανία και Ταϊλάνδη.



-Ποια περιοχή του κόσμου βγάζει τα καλύτερα σφουγγάρια; Όλα τα παράλια της Μεσογείου έχουν πολύ καλής ποιότητας.
-Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Καλυμνιώτικου σφουγγαριού σε σχέση με αυτά των άλλων περιοχών του κόσμου; Γενικά, η ποιότητα του μεσογειακού σφουγγαριού είναι αξεπέραστη. Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι να αλιεύουμε και να επεξεργαζόμαστε αυτή που θεωρούμε την καλύτερη ποιότητα του κόσμου που είναι το ελληνικό σφουγγάρι και συγκεκριμένα το “φύλλο” και το “καπάδικο” – δύο παραδοσιακοί τύποι φυσικών σφουγγαριών που συναντάμε κυρίως στα Δωδεκάνησα και ειδικά στην Κάλυμνο.

-Πόσα πλοία έχετε; Δεν είναι πολλά αυτά που ανήκουν σε εμάς, όσο τα σκάφη που συνεργάζονται ανά τον κόσμο με την εταιρεία, τα οποία είναι 50 με 60. Και τα οποία στην ουσία είναι μεγάλα καΐκια.
-Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει την επιχείρησή σας; Έχει μειώσει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής,, αλλά εμείς προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα έχοντας ανοίξει τα φτερά μας, με αποτέλεσμα να είμαστε παντού και να προσπαθούμε να αλιεύουμε σφουγγάρια σε όλη τη Μεσόγειο.
-Συνεπώς σας ενδιαφέρει και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ναι, γιατί το σφουγγάρι συνήθως το κόβουμε για να το αλιεύσουμε, αλλά αυτό μεγαλώνει ξανά στο δύο σημείο. Δεν πεθαίνει.
-Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε κάτι άλλο από αυτό που κάνετε τώρα; Όχι, μάς αρέσει αυτό που κάνουμε, είναι η δουλειά του πατέρα μας και του παππού μας. Ζούμε έτσι από μικρά παιδιά, αυτή είναι η παράδοσή μας.
Φωτογραφίες: Vasiliki Moisiadou
*Ευχαριστούμε την CK Strategies για την οργάνωση της αποστολής στην Κάλυμνο.
πηγή: newmoney.gr