Τι ζήτησαν οι εστιάτορες της Ρόδου από τον υπουργό Οικονομικών
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 648 ΦΟΡΕΣ
Έθεσαν αρκετά ζητήματα για τη στήριξη του κλάδου
Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των εστιατόρων έθεσαν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας και Σταύρος Ζουρούδης αντίστοιχα, τονίζοντας ότι ο κλάδος πρέπει να στηριχτεί για να μπορέσει να επιβιώσει.
Μάλιστα, όπως δήλωσαν χτες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, εξέφρασαν και την ικανοποίησήη τους για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε, κάνοντας σαφές στον υπουργό ότι οι επιχειρήσεις στα νησιά είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
«Το σωματείο συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα όπου συμμετείχε και ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος και θεωρώ ότι πήγε πολύ καλά αλλά το σωματείο μας συμμετείχε ξανά σε συζήτηση με τον κ. Σταϊκούρα μέσω της ΠΟΕΣΕ και υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθούσε, κάτι που έγινε.
Θεωρούμε ικανοποιητική την καταβολή του 7% με απλές διαδικασίες ώστε να μπουν στους λογαριασμούς των συναδέλφων μας. Αυτό έρχεται και διορθώνει μία απόφαση που είχε παρθεί στις 14 Μαρτίου του 2020 που ξαφνικά μας είπαν κλείνετε και πέταξαν οι συνάδελφοί μας (όχι οι εποχικοί) ό,τι είχαν αγοράσει από προϊόντα.
Συζητήσαμε πολλά πράγματα και του θυμίσαμε ότι εδώ στα νησιά μας εμείς είμαστε πάνω από 70% πτώση δεδομένου ότι δεν κλείσαμε μόνο λόγω lockdown αλλά αργήσαμε και να ξεκινήσουμε. Δηλαδή εμείς ήμασταν σε ένα παρατεταμένο lockdown και επίσης το χειμώνα δε δουλεύουμε καθόλου γι’ αυτό οι επιχειρήσεις οι δικές μας είναι από 70% έως 90% και σε κάποιες περιπτώσεις 100% γιατί κάποιοι συνάδελφοι δεν άνοιξαν καθόλου» δήλωσε ο κ. Κλούβας ενώ αναφερόμενος στα αιτήματα που τέθηκαν από το σωματείο της περιοχής μας είπε:
«Του ζητήσαμε να έχουμε επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, δηλαδή όσοι βγήκαν έξω από τη ρύθμιση κατά την πανδημία να μπορέσουν να ξαναμπούν. Επίσης να απαγορευτούν οι εξώσεις για τα επόμενα δύο χρόνια και να μειωθεί στην εστίαση ο ΦΠΑ στο 6% κάτι που ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αλλά υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις άλλες χώρες.
Του ζητήσαμε να γίνει ένα νοικοκύρεμα με τα πνευματικά δικαιώματα καθώς υπάρχουν τέσσερις εταιρείες που διεκδικούν χρήματα. Ζητήσαμε να μας βοηθήσουν και με τις εισφορές είτε να μειωθούν για το προσωπικό είτε να τις αναλάβουν έως το τέλος της σεζόν».
Ο γραμματέας έθεσε και το θέμα του all inclusive
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του σωματείου Σταύρος Ζουρούδης έθεσε και το θέμα του all inclusive. Όπως δήλωσε χθες, «πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι εμείς δεν είμαστε εναντίον του αλλά εναντίον του αθέμιτου ανταγωνισμού. Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει ευρωπαϊκός νόμος που απαγορεύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό εμείς έχουμε σκοπό ως σωματείο να πολεμήσουμε το all inclusive σε αστικές περιοχές. Αυτό πρέπει να είναι περιορισμένο και όχι να ισχύει εξολοκλήρου. Αυτόν τον νόμο θα τον επαναφέρουμε και θα προσπαθήσουμε στις αστικές περιοχές να μην ισχύει πλέον αυτό».
Αβεβαιότητα για το άνοιγμα
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Κλούβας, αίτημα του σωματείου και γενικά του κλάδου στην περιοχή είναι να ανοίξουν τα καταστήματα και να παραμείνουν πλέον ανοιχτά και αυτό να γίνει όταν είναι ώριμες οι συνθήκες. «Ζητήσαμε να μην ανοίξουμε σύντομα γιατί δεν θέλουμε να πάθουμε αυτό που έπαθε το λιανεμπόριο, δηλαδή να ανοίξουμε και να κλείσουμε. Εμείς δεν είμαστε επιχειρήσεις που έχουν τα πράγματά τους στα ράφια ή στα κρεμαστάρια. Είμαστε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και χρειάζονται πολλά πράγματα.
Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον υπουργό όταν ανοίξουμε να ανοίξουμε μόνιμα. Το αισιόδοξο σενάριο ήταν για λίγο πριν από το Πάσχα αλλά μάλλον θα γίνει στα μέσα Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού. Οι ισραηλινοί που ήταν να ανοίξουν πρώτοι ανέβαλαν όλες τις πτήσεις και δεν έρχονται στο νησί μας αν δεν γίνει «πράσινο» και αν δεν ανοίξει η εστίαση.
Είναι ένας τουρισμός της διασκέδασης, δεν είναι τουρισμός της παραλίας και των αξιοθέατων τον ενδιαφέρει να βρει ταβέρνα, να διασκεδάσει να κάνει αγορές και να περάσει καλά» δήλωσε ο πρόεδρος των εστιατόρων.
Στόχος ο δωδεκάμηνος τουρισμός
Παράλληλα, όπως τονίστηκε, στόχος του σωματείου είναι και ο δωδεκάμηνος τουρισμός και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί η συνδρομή της περιφέρειας, του δήμου και του Επιμελητηρίου ώστε να συντονιστούν οι δυνάμεις και να φέρουν αποτέλεσμα.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ζουρούδη, δεν πρέπει να στοχεύσουμε σε τίποτα λιγότερο.
«Επιδίωξη του σωματείου είναι ο δωδεκάμηνος τουρισμός στη Ρόδο, και μάλιστα έχουμε σκοπό ο πρόεδρος να συναντηθεί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ώστε να βρούμε μία λύση πώς μπορούμε να το κάνουμε. Εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε αλλά μαζί με τις αρχές μπορούμε να τα καταφέρουμε. Τους ευχαριστούμε μάλιστα γιατί όποτε ζητήσαμε τη βοήθειά τους μας την έχουν προσφέρει».
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Κλούβας τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας. «Για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να βάλουμε σκοπό να φέρουμε προσκυνητές της ιστορίας μας. Μόνο με την παραλία και τον ωραίο καιρό δεν θα το καταφέρουμε. Ενώ αν βάλουμε στο παιχνίδι την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας θα φέρουμε κόσμο που δεν ενδιαφέρεται για τον καλό καιρό αλλά για να δει αυτό το κομμάτι του τουρισμού στο οποίο έχουμε μείνει πίσω, που το αφήσαμε εντελώς ανεκμετάλλευτο» είπε.
«Δεν υπάρχει λίπος»
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εστιάτορες της περιοχής ο κ. Κλούβας υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι πέρασαν και περνούν δύσκολες μέρες, ενώ πρόσθεσε ότι όσο και να βοηθήσει το κράτος δεν αντικαθιστά την υγιή οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Ορισμένοι από εμάς ήρθαν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, γιατί ο εστιάτορας είναι ο χθεσινός σερβιτόρος και μάγειρας που μάζεψε τα όνειρά του και μερικά χρήματα και έστησε ένα εστιατόριο. Δεν υπάρχει… λίπος να φάει από αυτά που έχει συσσωρεύσει. Ορισμένοι από μας αν είχαν δύο μαγαζιά, άφησαν το ένα, και άλλοι πούλησαν και κάποια πράγματα αλλά ντρέπονται να βγουν μπροστά και να το πουν.
Περάσαμε πολύ δύσκολα, δεν είναι εύκολο να δουλεύεις τέσσερις μήνες για να συντηρηθείς δώδεκα. Και τα εστιατόρια δεν γίνονται στα βουνά, γίνονται στις πιάτσες απαιτούνται τεράστια ενοίκια, έχουμε μέλη που πληρώνουν 10.000 και 15.000 ευρώ τον μήνα. Είναι τεράστια τα νούμερα.
Όσα χρήματα και να μας δώσουν και όσο και να μας βοηθήσουν εάν δεν παράγουμε χρήματα, είμαστε τελειωμένοι. Ευχαριστούμε για ό,τι βοήθεια που μας έδωσε όμως δεν θα επιβιώσουμε, αν δεν έρθει κόσμος».
Να γίνουμε «πράσινος προορισμός»
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να μειωθούν τα κρούσματα ώστε να γίνουμε και πάλι «πράσινος προορισμός» γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να έρθουν τουρίστες. «Αν δεν καταλάβουν οι Ροδίτες ότι πρέπει να φοράμε τις μάσκες και ότι πρέπει να κάνουμε το νησί μας «πράσινο» δεν θα έρθει τουρισμός. Προχθές πήγα στο Ροδίνι και περπάτησα, είχε πολύ κόσμο, χωρίς μάσκες. Σε ένα ζευγάρι τόλμησα να πω: «βάλτε τη μάσκα σας γιατί το νησί πρέπει να γίνει «πράσινο» τα μαγαζιά μας είναι κλειστά» και η απάντηση που μου έδωσαν ήταν: «γιατί κολλάνε τα δέντρα»;
Πρέπει να καταλάβουν οι ροδίτες ότι χωρίς πράσινο νησί χωρίς να συμμορφωθούμε δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν οι τουρίστες.
Εμείς δεν είμαστε όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα που το lockdown κρατά τον κόσμο αλλά η πελατεία είναι εκεί. Εμείς είμαστε και κλειστοί αλλά και η πελατεία λείπει από το νησί. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο Ροδίτης. Είμαστε αλληλένδετοι, είτε είσαι ηλεκτρολόγος είτε δημόσιος υπάλληλος. O ένας πρέπει να βοηθά τον άλλον.
Η εστίαση δεν είναι μόνο τα εστιατόρια, είναι τα νυχτερινά κέντρα είναι τα μπαρ, τα γυράδικα και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» κατέληξε ο πρόεδρος των εστιατόρων.