Πολύ περισσότερα είναι τα ελάφια στο νησί μας

Πολύ περισσότερα είναι τα ελάφια στο νησί μας

Πολύ περισσότερα είναι τα ελάφια στο νησί μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2488 ΦΟΡΕΣ

• Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους, σημειώνει το περιφερειακό συμβούλιο • Θα χρηματοδοτήσει νέα μελέτη για την καταγραφή τους η περιφέρεια

Τη Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Ρόδου δέχτηκε χτες το μεσημέρι το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι αγρότες που βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα συγκεντρωμένοι στην πλατεία Δημαρχείου, άρχισαν να κορνάρουν με τα οχήματά τους, δηλώνοντας «παρών».

Το Σώμα αναγκαστικά διέκοψε τη συνεδρίαση και μάλιστα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος αφού είπε, ότι οι αγρότες είναι καλοδεχούμενοι και έχουν συμμάχους τους περιφερειακούς συμβούλους, ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη να κατέβει στους συγκεντρωμένους και να τους καλέσει στην αίθουσα για να θέσουν δια ζώσης τα αιτήματά τους.

Έτσι η Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τον Γιώργο Σαββίδη, μπήκε στην αίθουσα και παρουσία όλου του Σώματος περιέγραψε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ελάφια στο νησί, το οποίο αποτελεί και το μέγα θέμα του αγροτικού κόσμου.

«Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για ένα σημαντικό ζήτημα που το συζητάμε 16 χρόνια τώρα, χωρίς ουσιαστική λύση. Θα μείνουμε εδώ αν δεν πάρουμε έγγραφες απαντήσεις. Έχουμε καταστραφεί και καταστρεφόμαστε καθημερινά. Τον τρόπο για τη μείωση και τη διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών, θα τουν βρουν οι αρμόδιοι.

Δεν θέλουμε να φύγουμε από τη γη μας. Είμαστε αγρότες και θέλουμε να επιστρέψουμε στα χωράφια μας. Η λύση πρέπει να είναι ουσιαστική. Θέλουμε να πιέσετε περισσότερο την κυβέρνηση και τους αρμόδιους να βρεθεί λύση», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, ανέφερε στο Σώμα, ότι έχει συζητήσει αυτές τις μέρες με τη Συντονιστική Επιτροπή και τους αγρότες για την κινητοποίησή τους, λέγοντας: «Προτάσσουν το θέμα των καταστροφών στις καλλιέργειες από τα ελάφια.

Μακάρι να ήταν στην αρμοδιότητά μας η λήψη απόφασης. Εδώ έχουν μόνο συμμάχους. Αυτή τη μάχη θέλουμε να την κερδίσουμε γιατί είναι σημαντική. Οι παραγωγοί μας κινδυνεύουν με αφανισμό. Συμφωνώ με τα μέτρα μείωσης του πληθυσμού. Η μελέτη έβγαλε, ότι δε χρήζει μείωσης ο πληθυσμός γιατί είναι στο όριο της φέρουσας ικανότητας» είπε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να σεβόμαστε τη φύση όταν είναι σε ισορροπία με τη ζωή. Μόλις πούμε για τα ελάφια θα πέσουν πάνω μας… δεν είναι ταμπού. Είναι ορθό να το συζητάμε. Οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε με τη μελέτη ότι δε χρειάζεται έλεγχος, γιατί ο πληθυσμός είναι στα φυσιολογικά όρια. Μία μελέτη που κάναμε χρόνια να τη δούμε. Τα ελάφια όμως είναι μέσα στα σπίτια μας πλέον».

Πάντως, τόσο ο κ. Χατζημάρκος, όσο και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι που πήραν τον λόγο αμφισβήτησαν τη μελέτη που εκπονήθηκε και αναφέρει, ότι ο πληθυσμός των ελαφιών στο νησί ανέρχεται σε 6.284 άτομα και για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να προχωρήσει η περιφέρεια σε ανάθεση νέας μελέτης για την αποτύπωση του πληθυσμού.

«Αμφισβητούμε τη μελέτη για τον πληθυσμό. Το λέει η εμπειρία... δε συμφωνεί κανένας! Είναι εκτός πραγματικότητας, είναι το σύμβολό μας αλλά δεν θα μας καταστρέψει το ελάφι. Δεν θα φύγουμε εμείς για να μείνει εκείνο, είναι θέμα επιβίωσης.

Εμείς θέλουμε τον Πρωτογενή Τομέα ζωντανό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος εξέφρασε την οργή του και για ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών σχετικά με την απαγόρευση βόσκησης που αναφέρεται σε… μεγάλα ζώα χωρίς να τα κατονομάζει, εννοώντας προφανώς τα ελάφια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το θέμα θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως έκανε γνωστό και ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, που παρευρέθηκε στη συνάντηση με τους αγρότες λέγοντας, ότι το πρόβλημα ξεπέρασε κάθε όριο και οι αγρότες έχουν μεγάλη αγωνία για το μέλλον τους.

«Δε συζητούν για άλλα θέματα αλλά κυρίως γι΄αυτό. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και έχουν μεγάλη αγωνία. Πρέπει να πιέσουμε κεντρικά και να μάθουμε και τον ακριβή αριθμό των ελαφιών, είναι ένα στοίχημα για τα επόμενα χρόνια. Φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα ασφάλειας το καλοκαίρι», κατέληξε ο δήμαρχος, ο οποίος υπογράμμισε, ότι οι αγρότες αποχώρησαν από την περιφέρεια αρκετά ικανοποιημένοι.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη των αγροτών και η συζήτηση του προβλήματος των ελαφιών εντάχθηκε ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, με τον τίτλο «Ακρόαση αγροτών και λήψη απόφασης για το πρόβλημα υπερπληθυσμού των ελαφιών», καθώς μετά από εκτενή συζήτηση το Σώμα κατέληξε στην έκδοση ψηφίσματος, για το οποίο οι αγρότες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.

Συγκεκριμένα, το Σώμα ομόφωνα κατέληξε στο εξής ψήφισμα:
-Απαιτεί άμεσα τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών.

-Ζητά την ένταξη της πληρωμής των ζημιών που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες στη λίστα των αποζημιώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Προχωρά στην εγγραφή ποσού 300.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της περιφέρειας για τη σύνταξη νέας μελέτης που θα αφορά την αποτύπωση του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί.

Διαβάστε ακόμη

Επίκαιρη ημερίδα για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στη Ρόδο

Μέχρι τις 7 Ιουνίου θα εκτελεί δρομολόγια στα Δωδεκάνησα το πλοίο «Πρέβελης»

Διαβαθμιδική σύμβαση για τα έργα στη Ρόδου-Ιαλυσού

Κ. Χαλκιάς: Σε καλό δρόμο η έγκριση δανείου προς τον δήμο Ρόδου

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την προστασία των δασών μας

Τιμητικό άγημα συναδέλφων του αστυνομικών συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία τον Κώστα Ανδριγιαννάκη

Όλγα Κεφαλογιάννη: " Διαμόρφωση της τουριστικής στρατηγικής της χώρας μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε ανάμεσα σε Κολύμπια - Αφάντου