Η ιστορία του «Μπαμπούλα»

Η ιστορία του «Μπαμπούλα»

Η ιστορία του «Μπαμπούλα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4007 ΦΟΡΕΣ

Φιλοξένησε τους σπουδαιότερους λαϊκούς καλλιτέχνες

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης

Συμπληρώνονται τις μέρες αυτές 49 χρόνια από την κατεδάφιση του ιστορικού νυχτερινού κέντρου «Μπαμπούλας».

Ενός κέντρου που από την απελευθέρωση και μέχρι το Μάιο του 1972 που κατεδαφίστηκε, φιλοξένησε τις μεγαλύτερες φίρμες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Ο «Μπαμπούλας» ήταν ουσιαστικά μια μεγάλη παράγκα μέσα στη θάλασσα, στηριγμένη πάνω σε πασσάλους (ξύλινους και σιδερένιους). Βρισκόταν στην περιοχή της Ακαντιάς, απέναντι ακριβώς από το σημερινό βενζινάδικο του Ριζόπουλου.

Ιδιοκτήτης ήταν ο Κώστας Οικονομάκης, ο οποίος το λειτούργησε μέχρι την κατεδάφισή του. Δίπλα, στην ίδια περιοχή, υπήρχε και ένα άλλο παρόμοιο κέντρο που ανήκε στην οικογένεια Βασιλειάδη και το οποίο λειτούργησε για λίγα χρόνια, ενώ ανάμεσά τους υπήρχε και μια μικρή παράγκα που έμενε το καλοκαίρι ένα ζευγάρι από τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, ο Μήτσος και η Γαρουφαλιά.

Η είσοδος από το δρόμο γινόταν από μια ξύλινη γέφυρα, στηριγμένη και αυτή σε πασσάλους. Η «σάλα» ήταν αρκετά μεγάλη (διέθετε και …σεπαρέ!), υπήρχε κουζίνα για τα φαγητά (μπριτζόλες, ψάρια, σαλάτες κ.α) που πρόσφερε στους πελάτες του και φυσικά και τουαλέτες!...

Τι ήταν οι τουαλέτες; Μικρά δωματιάκια με μια τρύπα και όλα έπεφταν κατευθείαν στη θάλασσα, όπου τεράστιες γόπες έβρισκαν καθημερινά σπουδαία τροφή!..

Πέρα από τη μοναδικότητα και τη γραφικότητα, εκείνο που ξεχώριζε στον «Μπαμπούλα» ήταν το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα !..Σε άλλο μαγαζί της Ελλάδας δεν έχουν δουλέψει τόσο μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου. Καζαντζίδης, Μαρινέλα, Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Ζαγοραίος, Καίτη Γκρέι, Τσαουσάκης, Παπαδάτος, Περπινιάδης, Αναγνωστάκης, Κώστας Χάτζης και τόσοι άλλοι σπουδαίοι τραγουδιστές πέρασαν από τα μικρόφωνα του «Μπαμπούλα», γιατί ήταν της μόδας τότε ένας καλός καλλιτέχνης να δηλώνει ότι πέρασε και από αυτό το φημισμένο νυχτερινό κέντρο της Ρόδου!..

Πάντως, η κυρία Κατερίνα Χατζηνικήτα (κόρη του Κώστα Οικονομάκη) θυμάται ότι ο πρώτος που έπαιξε στου «Μπαμπούλα» όταν πρωτάνοιξε ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης!... Πελάτες του ήταν όλη η κοινωνία της Ρόδου, που έβρισκε μια ξεχωριστή διασκέδαση στου «Μπαμπούλα».

Ο «Μπαμπούλας» ήταν δημοκράτης και στο κέντρο του υποδέχεται τον Γιάννη Ζίγδη και τον Κώστα Χατζηκωνσταντή
Ο «Μπαμπούλας» ήταν δημοκράτης και στο κέντρο του υποδέχεται τον Γιάννη Ζίγδη και τον Κώστα Χατζηκωνσταντή

Ο καλοκάγαθος και εξυπηρετικός ιδιοκτήτης του Κώστας Οικονομάκης (που το καθημερινό όνομα του ήταν πια «Μπαμπούλας») φρόντιζε με μοναδικό τρόπο για τον κόσμο που γέμιζε κάθε βράδυ το μαγαζί, αλλά μεταξύ των πελατών του ήταν πολλοί επώνυμοι, κυρίως οι ηθοποιοί που ερχόντουσαν στη Ρόδο για να γυρίσουν κινηματογραφικές ταινίες , αλλά και πολλοί πολιτικοί της προδικτατορικής περιόδου.

Όμως, ο «Μπαμπούλας» άλλαζε χρήση, όταν ερχόταν στη Ρόδο αεροπλανοφόρο του Εκτου Αμερικανικού Στόλου. Η ταμπέλα «Μπαμπούλας» έφευγε και έμπαινε άλλη που έγραφε «καμπαρέ».

Ο επιχειρηματίας Οικονομάκης στο διάστημα που φιλοξενούσε το νησί τους Αμερικανούς , καταργούσε τα μπουζούκια και . έφερνε από την Αθήνα «καλλιτέχνιδες» (έτσι τις έλεγαν τότε) για να διασκεδάσουν τα ναυτάκια και όταν έφευγε ο στόλος, το μαγαζί «γύριζε» πάλι στο κλασικό μπουζουξίδικο!..

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ
Τον Μάιο του 1971 η δικτατορία αποφάσισε να το κατεδαφίσει. Η νομαρχία θεωρεί ότι είναι ετοιμόρροπο και επικίνδυνο για τους θαμώνες του και το πρωινό της 19ης Μαΐου μπαίνουν τα συνεργεία του Δήμου Ρόδου και αρχίζουν το ξήλωμα του ιστορικού κέντρου!..

Περίλυπος ο Κώστας Οικονομάκης προσπάθησε μάταια-να αποτρέψει την κατεδάφιση του «Μπαμπούλα». Τα ψυγεία, οι καρέκλες και τα διάφορα σκεύη του κέντρου μεταφέρθηκαν στο προαύλιο του θερινού κινηματογράφου «Απόλλων» ,που βρισκόταν απέναντι.

Εκεί εγκαταστάθηκε και ο Οικονομάκης με την οικογένεια του διαμαρτυρόμενος για την κατεδάφιση. Το αφτί της δικτατορίας δεν ίδρωσε και εδώ παίρνει τέλος και η ιστορία του «Μπαμπούλα»!...

Ο «Μπαμπούλας» περίλυπος παρακολουθεί την κατεδάφιση του κέντρου του
Ο «Μπαμπούλας» περίλυπος παρακολουθεί την κατεδάφιση του κέντρου του

Τότε, στη «Ροδιακή» είχα γράψει ένα ρεπορτάζ (όσο επέτρεπε η λογοκρισία) αναφέροντας ότι ο «Μπαμπούλας» «έχει συνδέσει για πολλά χρόνια το όνομά του με τη νυχτερινή ζωή του νησιού μας. Από τα πρώτα ξενυχτάδικα της Ρόδου ο «Μπαμπούλας» κράτησε για πολύ καιρό τα πρωτεία στη νυχτερινή ζωή. Κέντρο γραφικό και πρωτότυπο, γιατί ήταν πάνω σε πασσάλους μέσα στη θάλασσα».

Όμως, η νομαρχία το κατεδάφισε γιατί είχε τότε και μεγαλόπνοα σχέδια για την περιοχή.

Διαβάζω από το ρεπορτάζ: «η απόφαση της κατεδάφισης έχει ακόμη ένα σκοπό. Να διαμορφώσει όλη την περιοχή του νέου λιμανιού. Έτσι, προσεχώς, πρόκειται να απομακρυνθούν το καρνάγιο και τα άλλα κτίσματα που βρίσκονται στην παραλία. Γιατί εκεί πρόκειται να γίνουν κρηπιδώματα για την προσέγγιση διαφόρων σκαφών».

Έχουν περάσει από τότε 49 χρόνια, το καρνάγιο παραμένει στη θέση του και στην παραλία της Ακαντιάς κυριαρχούν οι καλαμιές και τα βρώμικα νερά από τις παράνομες συνδέσεις !...

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους