Βίντεο: Γέμισε με λύματα η θάλασσα!

Βίντεο: Γέμισε με λύματα η θάλασσα!

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2611 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλη αναστάτωση και κίνδυνος να διασυρθεί διεθνώς το νησί

Με βοθρολύματα γέμισε χθες το πρωί η θάλασσα στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου στο Μανδράκι, όταν παρουσιάστηκε δυσλειτουργία στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται εκεί, με αποτέλεσμα να βγουν τα λύματα στη θάλασσα!

Για περίπου μια ώρα, τα λύματα που έτρεχαν με μεγάλη ορμή από την αντλία είχαν σαν αποτέλεσμα να επιπλέουν επι ώρες οι ακαθαρσίες του αντλιοστασίου με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση και κίνδυνος να δυσφημιστεί διεθνώς η Ρόδος στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Ανάλογες ήταν και οι οσμές που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν τόσο στους τουρίστες όσο και στους περαστικούς, σε ένα σημείο που αποτελεί πέρασμα για εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως τα παιδιά που προπονούνται στο ΝΟΡ κάθε πρωί, αναγκάστηκαν σήμερα να προπονηθούν σε άλλο σημείο, ρίχνοντας μάλιστα τα σκάφη τους από τη μεριά που βρίσκονται οι λουόμενοι και όχι από εκεί που συνηθίζουν, αφού λόγω της ρύπανσης κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ειδοποιήθηκαν λιμεναρχείο και ΔΕΥΑΡ, έσπευσε άμεσα προσωπικό προκειμένου όχι μόνο να διορθωθεί η βλάβη, αλλά και να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος για το μέγεθος της μόλυνσης. Μάλιστα, το λιμεναρχείο έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία προστίμων σε βάρος των υπευθύνων.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο Διευθυντής Εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΡ έκανε λόγο για δυσλειτουργία του αντλιοστασίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να φτάσουν στη θάλασσα. «Πολλές φορές τα αντλιοστάσια παθαίνουν κάποια ζημιά και δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε εγκαίρως.

Τα συστήματά μας είναι παλιά και χρειάζεται αντικατάσταση του χαλασμένου μηχανισμού και εξοπλισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραβόλιας. Κάτι τέτοιο είναι προγραμματισμένο να γίνει σε βάθος χρόνου, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους απρόοπτα.

Μάλιστα, σύμφωνα πάλι με τον κ. Καραβόλια, σύντομα πρόκειται να προμηθευτούν οι υπάλληλοι των τεχνικών εγκαταστάσεων συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης τα οποία θα ειδοποιούν τα κινητά των υπαλλήλων για να μπορούν να λύνουν όσο πιο άμεσα γίνεται τα όποια προβλήματα, πριν υπάρξει εκτεταμένη ρύπανση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικό γραφείο μελετών στην Αθήνα εκπονεί αυτή την περίοδο μελέτη αναφορικά με την αναβάθμιση των αντίστοιχων αντλιοστασίων σε Ιαλυσό και Καλλιθέα, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στα συχνά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του ότι ο μηχανισμός είναι αρκετά παλιός.

Το έργο που μπορεί να χρειαστεί και ένα χρόνο προκειμένου να τελειώσει, θα λειτουργεί με τηλε-έλεγχο προκειμένου να ελέγχονται νυχθημερόν οι εγκαταστάσεις.

«Έπρεπε να έχουμε αντλιοστάσια «κόσμημα», αντ’ αυτού τα δικά μας είναι αρκετά παλιά, δυστυχώς είμαστε κληρονόμοι αυτών των καταστάσεων, κακά τα ψέματα έχουμε γίνει ρεζίλι σαν Ρόδος, ωστόσο προσπαθούμε όσο μπορούμε να αποφεύγονται τέτοιου είδους προβλήματα».

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Καραβόλια, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ΔΕΥΑΡ πρόκειται να προμηθευτεί ένα νέο φορητό αντλιοστάσιο, το οποίο θα αντικαθιστά προσωρινά το χαλασμένο, προκειμένου να διορθώνεται η βλάβη και έπειτα να επιστρέφει.

Ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν ένα μηχάνημα «μπαϊ πας», και έτσι δεν θα πέφτει ούτε σταγόνα από τα λύματα στη θάλασσα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως αυτό το μηχάνημα θα αποτελέσει το πρώτο μηχάνημα στην Ελλάδα, και έτσι σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, το φορητό αντλιοστάσιο θα δίνει τη λύση.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη