Σε δραματική κατάσταση ο ΟΚΑΝΑ

Σε δραματική κατάσταση ο ΟΚΑΝΑ

Σε δραματική κατάσταση ο ΟΚΑΝΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 725 ΦΟΡΕΣ

Έκκληση για στήριξη της τοπικής κοινωνίας από τους εργαζόμενους

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΟΚΑΝΑ, λόγω της υποχρηματοδότησής του, και κατ’ επέκταση όλα τα παραρτήματά του και, βέβαια, ανάμεσά τους και αυτό της Ρόδου, ανέδειξαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και από τον Σύλλογο στην Αθήνα, απευθύνοντας έκκληση στην τοπική κοινωνία να τους στηρίξει αφού το πρόβλημα την αφορά.

Καταρχήν, όπως είπε η κα Κωνσταντίνα Δουμακέα εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στη μονάδα της Ρόδου, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό εδώ έχουν να κάνουν με την καθαριότητα της μονάδας, μια και από τα μέσα Ιουνίου περίπου δεν υπάρχει καθαρίστρια και αυτό, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, είναι βασικό αφού πρόκειται για χώρο υγείας.

Μία λύση που δόθηκε ήταν να υπάρξει ένα συνεργείο δύο ατόμων από το νοσοκομείο και να έρχονται δύο φορές την εβδομάδα για να καθαρίζουν τουλάχιστον τις τουαλέτες και αυτό τελειώνει στις 10 Αυγούστου ενώ από εκεί και πέρα ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει.

Το άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι έχουν αρχίσει οι ελλείψεις στη μονάδα, όπως είναι τα αντιδραστήρια του ουροαναλυτή και αυτό είναι για τις εξετάσεις των θεραπευομένων. Ακόμη, δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη αναλώσιμα, όπως γάντια για τις νοσηλεύτριες και είδη υγιεινής, αλλά ούτε και τα ποτηράκια που χορηγούνται οι θεραπευόμενοι και, μάλιστα, εδώ και ένα μήνα τα πηγαινοφέρνουν μαζί τους κάτι το οποίο είναι ακατάλληλο για λόγους υγείας.

Ο εξωτερικός χώρος του ΟΚΑΝΑ κάθε άλλο παρά μονάδα υγείας θυμίζει, όπως είπαν, και έπειτα από σχετικά αιτήματά τους καθαρίστηκε λίγο από το Δήμο ωστόσο η κατάσταση και με τα χόρτα θυμίζει…ζούγκλα, όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού αν δεν δοθούν άλλα χρήματα, τα προβλήματα θα διογκώνονται και συνεχώς θα υποβαθμίζονται οι υπηρεσία που παρέχονται.

Σημειώνεται ότι οι θεραπευόμενοι που έρχονται στον ΟΚΑΝΑ της Ρόδου είναι γύρω στα 160 άτομα και η λίστα αναμονής είναι 40 με 50. Το προσωπικό αποτελείται από τρεις νοσηλεύτριες, μία κοινωνική λειτουργό, δύο ψυχολόγους, μία ψυχίατρο, παθολόγο και έναν διοικητικό υπάλληλο φύλακα.

Εκείνο, πάντως, που τους “καίει” είναι ότι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει στην πορεία και πως θα λειτουργήσει ο Οργανισμός.

Ο κ. Βασίλης Σταυρόπουλος ο οποίος είναι οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, μίλησε για το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και το πρόβλημα της μονάδας της Ρόδου.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, με το έντονο πρόβλημα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν έχουν προκύψει πολύ μεγάλα λειτουργικά προβλήματα και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε υποκατάστατα και στα αντιδραστήρια που είναι απαραίτητα για να κάνουν κάποιες αναλύσεις δειγμάτων ούρων των ασθενών.

Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα όπως στα μπουκαλάκια που βάζουν τη μεθαδόνη. Επίσης, αναμένουν στο άμεσο μέλλον να υπάρξει και πρόβλημα μισθοδοσίας.

«Υπάρχει μία ανασφάλεια εργασιακή για το τι θα γίνει αύριο και υπάρχει μία ανασφάλεια και στους θεραπευόμενούς μας γιατί οι υπηρεσίες που προσφέρουμε, χωρίς να το θέλει το προσωπικό, συνεχώς υποβιβάζονται», τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι τους οφείλονται και δεδουλευμένα προηγούμενων ετών και αυτό που ζητούν είναι να βρεθεί μία πολιτική λύση αφού θεωρούν ότι το θέμα έχει πολιτικές προεκτάσεις.

Ο ταμίας του Συλλόγου, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ανέφερε ενδεικτικά ότι, φέτος, ο προϋπολογισμός ήταν 20 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 18.5 εκατ. ευρώ είναι μόνο η μισθοδοσία και βέβαια, το 1,5 εκατ. ευρώ που περισσεύει δεν φθάνει ούτε για τα υποκατάστατα και τα αντιδραστήρια, πόσο μάλλον για υπηρεσίες φύλαξης, αναλώσιμα κτλ.

Έτσι οι υπηρεσίες που προσφέρουν κάθε μήνα εκπίπτουν ενώ ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής το Συλλόγου, κα Έλενα Αναγνώστου, τόνισε ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και πρέπει να μάθει για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση. Για παράδειγμα η έλλειψη σε αντιδραστήρια έχει να κάνει με τον έλεγχο αν κάνουν παράλληλη χρήση οι ασθενείς, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Μήνυμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για το Πάσχα