Παραδοχή Κουσουρνά: «Ναι ήμασταν τσιγκούνηδες»!

Παραδοχή Κουσουρνά: «Ναι ήμασταν τσιγκούνηδες»!

Παραδοχή Κουσουρνά: «Ναι ήμασταν τσιγκούνηδες»!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 815 ΦΟΡΕΣ

Η απολογιστική συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Ρόδου

Τον «Γολγοθά» που πέρασαν παραλαμβάνοντας έναν Δήμο πτωχευμένο τον οποίο έσωσαν όταν άλλοι… στοιχημάτιζαν ότι θα καταρρεύσει και τον παραδίδουν με ανθηρά οικονομικά, παρουσίασαν, χθες, σε μία απολογιστική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού, ο απερχόμενος Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και ο και ο πιο στενός του συνεργάτης αυτά τα τριάμισι χρόνια, ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.

Εμφανώς συγκινημένοι οι δύο άνδρες και επιβεβαιώνοντας τη στενή φιλική σχέση που τους συνδέει, χθες, στην ουσία, μίλησαν για μία κοινή πορεία και συναντίληψη στα οικονομικά της πρώτης θητείας του ενιαίου Δήμου η οποία συμπυκνώνεται στα παρακάτω λόγια του Δημάρχου: «Ήταν (σ.σ. ο κ. Τσουκαλάς), ο πρώτος τη τάξει συνεργάτης μου στη Δημοτική Αρχή, τον επέλεξα εξ αρχής και δεν το μετάνιωσα. Η πορεία μας ήταν κοινή και αποφασίσαμε και οι δύο να φύγουμε. Και το λέγαμε να φύγουμε με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια, και το κάναμε. Και είχαμε πάρει σχεδόν τις αποφάσεις μαζί».

Στη συνέχεια, θύμισε ότι, όταν ανέλαβαν, πάρα πολλοί, και εδώ και στην υπόλοιπη χώρα, περίμεναν ότι ο Δήμος θα καταρρεύσει. «Όχι μόνο δεν καταρρεύσαμε αλλά, αυτή τη στιγμή, είμαστε από τους Δήμους που έχουμε ανθηρά οικονομικά», είπε και τόνισε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον κ. Τσουκαλά και τη Διεύθυνση Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσουκαλάς αφού διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να φοβίζει τη νέα Δημοτική Αρχή στα οικονομικά, είπε: «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο διότι στις αποτυχίες ήταν…δακτυλοδεικτούμενος μόνο ο Δήμαρχος ενώ έχουμε ευθύνη όλοι-στις επιτυχίες ήταν όλοι επιτυχημένοι πλην του Δημάρχου»!

Και οι δύο ευχαρίστησαν τη Διεύθυνση Οικονομικών και τα Τμήματά της ενώ ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε με ονόματα σε υπηρεσιακούς παράγοντες που ήταν οι πιο στενοί του συνεργάτες.

Στάθης Κουσουρνάς «Ήμασταν…τσιγκούνηδες»!
Ο απερχόμενος Δήμαρχος, γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στις αρχές του 2011, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετώπισαν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν έρχονταν οι προμηθευτές να λάβουν μέρος στις δημοπρασίες αφού ο Δήμος τους χρωστούσε πολλά λεφτά, θεωρούσαν ότι είναι αφερέγγυος και δεν μπορούσαν να προμηθευτούν βασικά είδη. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι, το πρώτο εξάμηνο, ο Δήμος είχε διαταγές πληρωμής πάνω από 7 εκατ. ευρώ καθώς πάνω από 100 προμηθευτές και εργολάβοι έκαναν διαταγές πληρωμής. Ακόμα, τον πρώτο χρόνο κινδύνευσαν περιουσιακά στοιχεία του Δήμου ενώ, πλέον, η αγορά έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη της προς το Δήμο και γενικά δεν υπάρχουν πια ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως έναν μικρό άθλο.

Ακόμη, το άνοιγμα που παρέλαβαν ήταν πάνω από 120 εκατ. ευρώ και θα το παραδώσουν, σε πραγματικά δεδομένα, περίπου στα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ είναι τα δάνεια που είναι ενήμερα όλα και τα υπόλοιπα είναι κάποιες υποχρεώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δύσκολο θέμα ήταν και η ενοποίηση στον τομέα των Οικονομικών αφού ήταν δέκα Διευθύνσεις και μαζί με το Νομικά Πρόσωπα έγιναν μία Διεύθυνση και έπρεπε να λυθούν πολλά λειτουργικά ζητήματα.

Κλείνοντας, δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς: «Εμείς κάναμε μία διαχείριση με διαφάνεια, με νοικοκυριό, με σύνεση, δεν ξοδέψαμε ούτε ένα ευρώ του Ροδιακού λαού σ’ αυτά που θα λένε σπατάλες-κάθε άλλο, πολλοί μας είπαν…τσιγκούνηδες, και ήμασταν τσιγκούνηδες γιατί δεν μπορεί να είσαι χουβαρδάς όταν χρωστάς πάρα πολλά. Δεν κάναμε ούτε ένα τραπέζι, ούτε μία δεξίωση, ούτε πήγαμε στο εξωτερικό για να κάνουμε ταξιδάκια-δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα-δεν κάναμε δημόσιες σχέσεις, δεν κάναμε διαφημίσεις. Αυτά συνειδητά, με κόστος, γιατί θέλαμε να νοικοκυρέψουμε τα του Δήμου μας».

Νίκος Τσουκαλάς: «Δεν φοβήθηκα»!
Καταρχήν, ο κ. Τσουκαλάς, ευχαρίστησε και εκείνος συγκινημένος τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν ένα ρίσκο να τον ορίσει Αντιδήμαρχο Οικονομικών καθώς προερχόταν από ένα μικρό Δήμο. Στη συνέχεια, είπε ότι δεν φοβήθηκε από την αρχή να τ’ αναλάβει αλλά το έκανε με συνείδηση και έχοντας εμπιστοσύνη στο Δήμαρχο, τους συναδέλφους του στο δ.σ. αλλά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ανέφερε, ακόμη, ότι γνώριζαν εκ των προτέρων τι…θα αναλάμβαναν και ότι, βέβαια, θα ήταν μία δύσκολη θητεία και γνώριζαν και οι δυο τους ότι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου που το είχαν θέσει ως το μεγαλύτερο στόχο, λίγοι θα το καταλάβαιναν και θα δυσκόλευε πάρα πολύ την επανεκλογή τους.

«Στην ουσία-συνέχισε-ήμασταν ένας πτωχευμένος οικονομικά Δήμος με πάρα πολλή δυναμική, όμως, στα οικονομικά και με πάρα πολλές προοπτικές και εκεί ήταν που πατήσαμε, στη δυναμική του Δήμου, ένας Δήμος-γίγαντας, ο οποίος ήθελε απλά δουλειά απ‘ αυτούς που τον υπηρετούν και απλό νοικοκυριό».

Διαπιστώσεις
«Δεν υπήρχε ούτε…μισή σύμβαση σε ισχύ από διαγωνισμούς προμηθειών κτλ., δεν υπήρχε ούτε ένα εργαλείο για να εργαστούμε!», είπε ο Αντιδήμαρχος και ανέφερε ότι ξεκίνησαν χωρίς προϋπολογισμό και με υπέρογκες οφειλές προς τρίτους, προς Ασφαλιστικά Ταμεία, προς Δημόσιο, προς τράπεζες κ.α. Εκτός από τις διαταγές πληρωμής και τις αγωγές, υπήρχαν κατασχέσεις ακινήτων όπως το Ιαλύσιο, η βιβλιοθήκη Κρεμαστής, το κτίριο του Νηρέα. Ακόμα, κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως και σε κινητά πράγματα από το πρωτόκολλο ενώ έπρεπε να στήσουν εξ αρχής την Οικονομική Επιτροπή ενώ και ο διασκορπισμός των οικονομικών υπηρεσιών σε πέντε-έξι κτίρια, δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο, έπρεπε να συντάξουν προϋπολογισμό βάσει των απολογιστικών στοιχείων των πρώην δέκα Δήμων και των Οργανισμών, να απογράψουν κινητά, ακίνητα, διαθέσιμα κτλ. Το επόμενο βήμα ήταν να φτιάξουν ένα πλάνο. Επέλεξε να είναι η προϊσταμένη του προϋπολογισμού στο γραφεί του.

Τι παραδίδουν
Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος έχει εξασφαλίσει μέσω του ΥΠΕΣ την εξόφληση του συνόλου των υποχρεώσεών προς τρίτους του μέχρι και 31/12/2013 και οι υποχρεώσεις για το 2015, οι οποίες είναι ενταγμένες αν καταφέρουν να πληρωθούν μέχρι 31/12/2014, είναι 3,8 εκατ. ευρώ. Πάντως, αναμένεται να μειωθεί κατά πολύ αυτό το ποσό.

Για το 2014, αυτή τη στιγμή, έχουν κάτω από 800 χιλιάδες ευρώ υπόλοιπα προς πληρωμή.
Έτσι, οι υποχρεώσεις αναμένεται να είναι στα 52-53 εκατ. ευρώ ενώ αυτή τη στιγμή από τα 68 εκατ. ευρώ δανειακών υποχρεώσεων που ανέλαβαν έχουν υπόλοιπο 48.5 εκατ. ευρώ, δηλαδή αποπλήρωσαν 20 εκατ. ευρώ από το κεφάλαιο και τους τόκους.

Όσο αφορά στην εφορία, από τα 2,9 εκατ. ευρώ περίπου που ήταν οι οφειλές, υπολείπονται 280 χιλιάδες ευρώ και αυτά είναι σε ρύθμιση. Για τα Ασφαλιστικά Ταμεία από τα 6,5 εκατ. ευρώ περίπου, το υπόλοιπο είναι 40 χιλιάδες ευρώ και οι οφειλές προς τρίτους που ήταν πάνω από 34 εκατ. ευρώ μόνο των Δήμων, υπολείπονται 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πραγματική εικόνα είναι περίπου στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Όσο αφορά στις εκκρεμότητες, μία μεγάλη είναι οι Ανώνυμες Εταιρίες και η εκκαθάρισή τους, αν και έχουν αναλάβει πολλές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα για την οποία υπάρχει μία ανησυχία, είναι σχετικά με τον ΔΗΦΟΔΩ που θα ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο μια και, ως γνωστόν, στις 10 του μήνα αυτού συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ για ν’ αποφασίσει για την τύχη του.

Διαβάστε ακόμη

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας