Τέλος του μήνα θα γίνει η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών

Τέλος του μήνα θα γίνει  η Μουσική Συνάντηση  Λαϊκών Πνευστών

Τέλος του μήνα θα γίνει η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 524 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για μια σπουδαία διοργάνωση

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει φέτος την «4η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου» με τη συμμετοχή μουσικών από τη Δωδεκάνησο και τις Κυκλάδες.

Η απόφαση για τον ορισμό επιτροπής που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δημοσιεύτηκε ήδη και στην σημαντική αυτή εκδήλωση θα συμμετάσχουν 200 μουσικοί πνευστών από τα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για μια μεγάλης εμβέλειας μουσική συνάντηση της Περιφέρειας, αυτή τη φορά στα προικισμένα με μακρά παράδοση στα λαϊκά πνευστά Κυκλαδονήσια Πάρο και Αντίπαρο.

Η πρωτοβουλία αυτή συνενώνει και επεκτείνει έναν επιτυχημένο θεσμό που λειτούργησε και καθιερώθηκε επί μια 10ετία, με τη γενική ευθύνη και το σχεδιασμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης: την Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών, που διοργανώθηκε επί 8 συνεχή χρόνια (2002-2010) σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος) και που τα

τελευταία χρόνια, ως Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου, αναδείχθηκε σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Στόχος των Μουσικών αυτών Συναντήσεων είναι να εντοπίσουν, να καταγράψουν και ν’ αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα και σουραύλι).

Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στο χώρο του Αιγαίου, ήδη από την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού, και θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της νησιωτικής μουσικής παράδοσης. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα απειλούνταν με εξαφάνιση, στις μέρες μας βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των μουσικών δρωμένων του Αιγαίου.

Οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών κατάφεραν να φέρουν σε επικοινωνία τους αγνοημένους - λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου “νησιώτικου” ρεπερτορίου - οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση, συνέχιση και εξέλιξη της παράδοσής τους.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στις συναντήσεις μεγαλώνει, ξεπερνώντας - μόνο από τις Κυκλάδες - τους 160, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η αυξανόμενη συμμετοχή των παιδιών και των νέων.

Οι νέοι μουσικοί από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μιλήσουν μαζί τους και να μαθητεύσουν κοντά τους, καθώς και να μυηθούν με τις καλύτερες προοπτικές στον πλούτο και στην ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου