Παρέμβαση Γάκη για την προστασία των πεύκων από την ασθένεια της βαμβακίασης στη Δωδεκάνησο

Παρέμβαση Γάκη για την προστασία των πεύκων από την ασθένεια της βαμβακίασης στη Δωδεκάνησο

Παρέμβαση Γάκη για την προστασία των πεύκων από την ασθένεια της βαμβακίασης στη Δωδεκάνησο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 308 ΦΟΡΕΣ

«Τα πευκοδάση της Δωδεκανήσου ένα ανεκτίμητο δώρο της φύσης που οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε και να προστατέψουμε για να το παραδώσουμε αλώβητο στις γενιές που θα ακολουθήσουν»

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση με θέμα: «Μέτρα προστασίας των πεύκων από τη βαμβακίαση στη Δωδεκάνησο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση, επισημαίνει την τεράστια οικολογική καταστροφή από το έντομο Marchalina hellenica που απειλεί να εξαφανίσει σημαντικές εκτάσεις πευκοδασών στη Δωδεκάνησο.

Η εκρηκτική εξάπλωση της ασθένειας της βαμβακίασης, έπειτα από άκαιρες αποφάσεις/ενέργειες του πρώην Υπουργείου Γεωργίας, έχει επιφέρει σημαντική διαταραχή και υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος σε όλη τη χώρα. Έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις, πέρα από τις προφανείς περιβαλλοντικές - οικολογικές συνέπειες της ασθένειας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στην ερώτηση, ο Δημήτρης Γάκης, ζητάει από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την προστασία των ευαίσθητων συστάδων πεύκης, τον περιορισμό και την εξάλειψη της ασθένειας της βαμβακίασης στις προσβεβλημένες περιοχές της Δωδεκανήσου. Είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίτευξη της αποκατάστασης/διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας και την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων από την ολοκληρωτική φυσική καταστροφή.

Τα πευκοδάση της Δωδεκανήσου συνιστούν δημόσια περιουσία και εθνική κληρονομιά που ανήκει σε όλους τους πολίτες. Αποτελούν ένα κρίσιμο - ιστορικά αδιάρρηκτο- στοιχείο για το νησιωτικό περιβάλλον, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ποιότητα ζωής των

πολιτών. Είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της φύσης που οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε και να προστατέψουμε για να το παραδώσουμε αλώβητο στις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

* Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

* Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

* Εσωτερικών

Θέμα: «Μέτρα προστασίας των πεύκων από τη βαμβακίαση στη Δωδεκάνησο»

Η «βαμβακίαση» έχει πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πεύκα της Δωδεκανήσου, κυρίως στη Ρόδο, την Κω, την Κάρπαθο και την Πάτμο. Πρόκειται για μια ασθένεια που προέρχεται από το έντομο Marchalina hellenica η οποία εξαπλώνεται εύκολα, με ταχύτατους ρυθμούς και αποτελεί την αιτία της εξασθένησης και ξήρανσης μεμονωμένων ατόμων πεύκης αλλά και σημαντικών εκτάσεων πευκοδασών, όπου οι λοιπές συνθήκες του περιβάλλοντος το επιτρέπουν.

Οι πληθυσμοί του Marchalina hellenica σε φυσιολογικά επίπεδα και κανονικές συνθήκες δεν αποτελούν απειλή. Το πληθυσμιακό του όμως ξέσπασμα που παρατηρείται σήμερα στο νομό και που – δυστυχώς - οδηγεί στην καταστροφή των ευαίσθητων συστάδων πεύκης, εντάθηκε έπειτα από τον εμβολιασμό των πεύκων για παραγωγή μελιού (με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας που έδινε άδεια και επιδοτούσε τη διαδικασία εμβολιασμού, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής μελιού στη χώρα). Οι κατά περιπτώσεις υπέρμετροι και ανεξέλεγκτοι εμβολιασμοί, οι κλιματικές αλλαγές και οι περίοδοι ξηρασίας, επηρέασαν αρνητικά την υγεία των πευκοδασών της χώρας. Στην εκρηκτική αυτή εξάπλωση της ασθένειας, στη Δωδεκάνησο, εκτός από τον εμβολιασμό των πεύκων συμβάλει και η μεγάλη ξηροθερμική περίοδος και τα αβαθή εδάφη.

Όπως έχει προταθεί από επιστημονικούς φορείς και ειδικούς δασολόγους, για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται συντονισμός των ΟΤΑ, των δασαρχείων και άλλων εμπλεκόμενων στη διαδικασία φορέων, με στόχο τη λήψη άμεσων μέτρων που θα σώσουν τα δάση και δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση των δασικών ζωνών και των οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από την εξάπλωση της ασθένειας.

Στο πλαίσιο αυτό, για την προστασία των δασών, την καταπολέμηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης της βαμβακίασης στη Δωδεκάνησο, κρίνεται αναγκαίο να χορηγηθούν από την πολιτεία οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι και ο απαιτούμενος εξοπλισμός στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επειδή η ασθένεια της βαμβακίασης εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς με συνέπεια να κινδυνεύουν σημαντικές εκτάσεις πευκοδάσους με καχεξία και ξήρανση στα Δωδεκάνησα.

Επειδή τα δάση είναι πηγή ζωής και συνιστούν δημόσια περιουσία που ανήκει σε όλους τους πολίτες.

Επειδή τα πευκοδάση, ιδιαίτερα στα νησιά της Δωδεκανήσου, αποτελούν ιστορικά αδιάρρηκτο στοιχείο του ελληνικού νησιωτικού τοπίου

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιες έκτακτες ενέργειες / μέτρα θα προβούν ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της νόσου της βαμβακίασης στα Δωδεκάνησα;

2) Προτίθενται να εξασφαλίσουν άμεσα την χορήγηση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για προσωπικό, βιολογικά σκευάσματα και κατάλληλα μηχανήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες - Δήμους για την βιολογική καταπολέμηση του εντόμου Marchalina hellenica;

3) Ποιό πρόγραμμα καταπολέμησης της βαμβακίασης προτίθενται να εφαρμόσουν; Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ασθένειας αυτής στις προσβεβλημένες περιοχές της Δωδεκανήσου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Γάκης

Διαβάστε ακόμη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»

Συλληπτήριο μήνυμα του Β. Υψηλάντη για τον θάνατο του Μιχαήλ Σωμού

Μ. Κόνσολας: «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»