Θα επανέλθει στο δήμο το ζήτημα της άρδευσης

Θα επανέλθει στο δήμο το ζήτημα της άρδευσης

Θα επανέλθει στο δήμο το ζήτημα της άρδευσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 502 ΦΟΡΕΣ

Έχει ήδη τεθεί το θέμα δηλώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγ. Πάλλας

Για τις προτάσεις του σχετικά με τη ΔΕΥΑΡ καθώς και για θέματα της αρμοδιότητάς του, μίλησε, χθες, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας και αγροτικής οδοποιίας, Πρόεδρος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, κ. Αγαπητός Πάλλας.

Αναλυτικά:
Προτάσεις για τη ΔΕΥΑΡ
Καταρχήν, την περασμένη Τρίτη το απόγευμα είχε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιχείρησης κ. Τσίκκη και τον Αντιπρόεδρο κ. Καρατζιά, με δική του πρωτοβουλία επειδή, όπως είπε, έβλεπε ότι η μεταφορά της άρδευσης στη ΔΕΥΑΡ, κατά την άποψή του, δημιουργούσε πολλά προβλήματα στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες που ασχολούνται με τα αγροτικά και ήδη, τα δύο τελευταία χρόνια, διαπίστωσε και εκείνος αλλά και οι Πρόεδροι των δ.κ. και τ.κ. το πρόβλημα και, μάλιστα, το είχε συζητήσει και με τον πρώην Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, ώστε να δουν πως θα επανέλθει η άρδευση στο Δήμο για να να είναι πιο λειτουργικό το σύστημα.

Δεν έγινε, όμως, τίποτα και, έτσι, έθεσε το ζήτημα και στο νέο Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο ενώ είχε κάνει και ένα έγγραφο με το οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να έρθει η αρμοδιότητα της άρδευσης στο Δήμο, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Πάλλα το αποδέχτηκε ο κ. Χατζηδιάκος ενώ έγινε αποδεκτό και από την πλειοψηφία.

Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να περάσει από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ και, στη συνέχεια, η Επιχείρηση να το φέρει στο δ.σ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι θα το δουν θετικά «ούτως ώστε να μπορέσει ο κάτοικος της υπαίθρου να λειτουργήσει καλύτερα» όπως είπε και εξήγησε ότι δεν θα υπήρχε και το πρόβλημα με τους υδρονομείς που δεν μπορούσαν να προσληφθούν μέσω της ΔΕΥΑΡ και τους έπαιρναν με δίμηνα και όχι με το Βασιλικό Διάταγμα που μπορούν να προσλάβουν για τέσσερις μήνες.

Το άλλο θέμα που θίγει ο εντεταλμένος σύμβουλος είναι ότι, ως ΔΕΥΑΡ, δεν μπορεί να εντάξει έργα που έχουν να κάνουν με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα πρέπει να έλθει η αρμοδιότητα στο Δήμο επειδή άνοιξε το πρόγραμμα τώρα και πρέπει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να έχουν καταθέσει προτάσεις σε ό,τι αφορά τα δίκτυα άρδευσης και την αγροτική οδοποιία.

Σημειώνεται ότι, στη συνάντηση, ο κ. Πάλλας είχε καλέσει και τους πρώην Αντιδημάρχους που εκπροσωπούσαν τις δημοτικές ενότητες Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Αρχαγγέλου, Αφάντου και Αταβύρου-Καμείρου (σ.σ. ήταν ο ίδιος) καθώς και όλους τους Προέδρους των περιοχών αυτών.

Ήδη, έχουν υπογράψει το έγγραφο και συμφωνούν με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ενώ επισημαίνει, ακόμη, ότι αν μείνει η αρμοδιότητα στη ΔΕΥΑΡ και μεταφερθεί η πληρωμή για το τιμολόγιο της ΔΕΗ, θα τριπλασιαστεί η τιμή του ρεύματος. Πιστεύει, πάντως, ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το δ.σ. θα έχει πάρει απόφαση για να μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Καθαρισμός ρεμάτων
Όσο αφορά στο θέμα του καθαρισμού ρεμάτων με την κακοκαιρία…να κάνει ποδαρικό από χθες, καταρχήν, ο κ. Πάλλας, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο διότι έχει, πια, να κάνει με όλο το νησί και οι ώρες που χρειάζεται για ν’ ανταποκριθεί είναι πάρα πολλές.

Αυτό που «τρέχει» τώρα είναι η εργολαβία που έχει η Περιφέρεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων και σήμερα στην Οικονομική αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για να προχωρήσει ο καθαρισμός τους όπως πρέπει να γίνει.

Ακόμη, τις τελευταίες ημέρες, σε συνεργασία με το Τροχαίο υλικό, διαχειρίζεται μηχανήματα και φορτηγά για να καθαρίσουν τα πιο επικίνδυνα σημεία. Μάλιστα, ξεκίνησαν από την Παστίδα που, όπως είπε, όταν μετέβη εκεί και είδε τα ρέματα ανησύχησε διότι από την περυσινή θεομηνία του Νοεμβρίου η κατάσταση είναι η ίδια και προσπαθούν με τον Πρόεδρο να κάνουν τα πιο επείγοντα.

Αγροτική οδοποιία
Σωρηδόν, όμως, έρχονται τα αιτήματα για την αγροτική οδοποιία απ’ όλους τους Προέδρους και είναι κατανοητό ότι με τα μηχανήματα που έχει ο Δήμος και την έλλειψη χειριστών αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως. Σύμφωνα με τον κ. Πάλλα, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε στις περιοχές που δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις και έχουν μείνει πολλά πίσω, γίνεται μία προσπάθεια ώστε ν’ αποκατασταθούν τουλάχιστον οι βασικοί άξονες των αγροτικών δρόμων για να μπορεί ο κόσμος να μαζέψει τις ελιές του που φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλη.

Για το τροχαίο υλικό
Προχθές στις 12:00 το μεσημέρι, στη Διεύθυνση Τροχαίου Υλικού, έγινε μία συνάντηση ώστε να ξεκαθαριστούν λίγο οι αρμοδιότητες διότι, όπως είπε ο κ. Πάλλας, μπερδεύονται αλλά είναι ακόμα αρχή. Ο ίδιος θεωρεί ότι όταν έχει αυτές τις αρμοδιότητες, είναι αυτονόητο τα μηχανήματα να τα διαχειρίζεται ο ίδιος.

Βέβαια, σημείωσε, ότι πρέπει να καταγράφει την κίνησή τους το Γραφείο Κίνησης αφού με το θέμα των καυσίμων πρέπει όλα να μετρούνται και τα χιλιόμετρα και οι μετακινήσεις για να μην υπάρχει κανέναν πρόβλημα με την προμήθεια καυσίμων.

Συνάντηση είχε και με τους προϊσταμένους καθημερινότητας των δ.ε., στην οποία παρόντες ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγου και ο εντεταλμένος για το Τροχαίο Υλικό κ. Κούρτης και ο εντεταλμένος για τις παραλίες κ. Σταυρής, προκειμένου να γίνει μία ενημέρωση σχετικά με το πως θα πρέπει να λειτουργήσουν και να ιεραρχήσουν τα προβλήματα.

Όπως εξήγησε, ο κάθε πρόεδρος θα πρέπει να κάνει το αίτημα και θα το ιεραρχούν ανάλογα με την επικινδυνότητα ή το επείγον της ανάγκης. «Δεν μπορεί, δηλαδή, ένας Πρόεδρος της έδρας της δ.ε. να είναι αυτός που θα κάνει κουμάντο στα μηχανήματα!», ξεκαθάρισε ο κ. Πάλλας και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε αυτόν τον τοπικισμό διότι είμαστε ένας ενιαίος Δήμος, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με το νέο μοντέλο Διοίκησης που θέλει ο Δήμαρχος-και εγώ διαφώνησα στην αρχή αλλά νομίζω ότι πρέπει να το στηρίξουμε και να δούμε τα αποτελέσματά του πως θα εξελιχθούν».

Όσο για την κατάσταση των μηχανημάτων έργου που χρειάζεται το νησί αυτή τη στιγμή, όπως είπε, θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμα, γι’ αυτό και γίνονται προσπάθειες να προχωρήσει η συντήρησή τους.

Για το Διοικητικό μοντέλο
Ερωτηθείς, τέλος, αν θεωρεί ότι το νέο Διοικητικό μοντέλο του Δήμου, λειτουργεί, είπε: «Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θα δούμε τα αποτελέσματα και θα το κρίνουμε», ενώ επανέλαβε την άποψή του ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας χωρικός Αντιδήμαρχος.

Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι τέσσερις πρώην δημοτικές ενότητες, Καμείρου-Αταβύρου-Νότιας Ρόδου-Λινδίων, είναι 27 δ.κ. και τ.κ. και είναι πάρα πολλές για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί και ο κάθε Πρόεδρος να μπορεί να επικοινωνεί με τον κάθε Αντιδήμαρχο αρμόδιο για κάθε θέμα, γι’ αυτό και ο ίδιος πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο.

«Πιστεύω να υπάρχει ένας καλός συντονισμός, ούτως ώστε και οι συνάδελφοι να σηκώνουν τα τηλέφωνά τους, αυτό είναι το πιο βασικό διότι μπορεί να είναι κάτι σοβαρό και θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από τον κάθε Πρόεδρο για να μπορεί να λύνεται όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Θα υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα», κατέληξε ο κ. Πάλλας και συμπλήρωσε ότι ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι οι μεταφορές μαθητών που γίνονται με μέσα του Δήμου και θα πρέπει να δουν το θέμα θετικά για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στα σχολεία και ειδικά τα απομακρυσμένα.

Διαβάστε ακόμη

Στη Σύμη ο Γιώργος Νικητιάδης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ στην επέτειο της 8ης Μαΐου 1945

Εκδήλωση για τις ευρωεκλογές 2024: «Οι πολίτες αποφασίζουμε για την Ευρώπη του μέλλοντος»

Η διατήρηση των «ήρεμων νερών» το πρώτο θέμα στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ερντογάν

Γ.Νικητιάδης : Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις ιατρών στο νοσοκομείο και στην ΚΕΔ Λέρου

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης