Πολύτεκνη παπαδιά και σεναριογράφος από τη Ρόδο βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο

Πολύτεκνη παπαδιά και σεναριογράφος από τη Ρόδο βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο

Πολύτεκνη παπαδιά και σεναριογράφος από τη Ρόδο βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο

Τσαμπίκος Πατσάης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8999 ΦΟΡΕΣ

Για το σενάριο «Ζωγραφίζοντας του χορού τα βήματα»

«Μια γυναίκα για Όσκαρ» Να ένας πολύ καλός τίτλος για όλα όσα ακολουθούν και τον σκέφτηκα μόλις τώρα δα. Την περασμένη Κυριακή συνάντησα στον Αρχάγγελο την πρεσβυτέρα Ελένη Λεφάκη-Στάτη.

Μητέρα οκτώ παιδιών, πέντε αγοριών και τριών κοριτσιών, που από το 1992 μαζί με τον σύζυγό της πατέρα Βασίλειο προσφέρουν αληθινά στην τοπική κοινωνία. Η αγάπη της για τη συγγραφή την οδήγησε στη δημιουργία ενός εξαιρετικού σεναρίου και τη βράβευση πριν μερικές μέρες στο London Greek Film Festival (πραγματοποιήθηκε από 6 έως και 18 Οκτωβρίου) , αφορμή και για τη συνάντηση αυτή. Πρόκειται για μια ιστορία πέρα για πέρα φανταστική και αναφέρεται στο πώς δύο αδελφές στην εφηβεία καταφέρνουν να συμπληρώνουν στη ζωή η μία την άλλη.


Πολύτεκνη παπαδιά βραβεύτηκε  σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο

Η ιστορία τοποθετείται στη Ρόδο όπου η μία απ' αυτές έχει πάθος για το χορό και η άλλη, με αναπηρία, λατρεύει τη ζωγραφική. Ο Τίτλος της: Ζωγραφίζοντας του χορού τα βήματα. Η διάκριση αυτή είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει ώστε να βρεθεί ο παραγωγός και ο σκηνοθέτης για τη μεταφορά της ιστορίας στη μεγάλη οθόνη, κάτι για το οποίο δουλεύει και η Ελένη Λεφάκη-Στάτη.

Στο φεστιβάλ του Λονδίνου διαγωνίστηκαν δημιουργοί, πολλοί απ' αυτούς ήδη καταξιωμένοι, με ελληνική καταγωγή, ανεξαρτήτως σε ποια χώρα του κόσμου ζουν. Στην κατηγορία σεναρίου μυθοπλασίας αυτή η ρομαντική κωμωδία απέσπασε το πρώτο βραβείο και έχει ό, τι μπορεί να βοηθήσει για να γίνει μια ταινία μεγάλου μήκους.


Πολύτεκνη παπαδιά βραβεύτηκε  σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο

Οι γνωριμίες στην αγγλική πρωτεύουσα και οι σημαντικές προσπάθειες μπορούν να ωφελήσουν τώρα προς αυτή την κατεύθυνση. «Όταν έχεις ν' ασχοληθείς με πολλά πράγματα καθημερινώς, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια, αλλά μοιράζω τον ελεύθερό μου χρόνο έτσι ώστε να κάνω αυτό που με γεμίζει και αγαπώ», λέει η δημιουργός πάντα χαμογελαστή.

Στο Λονδίνο προβλήθηκαν 70 ταινίες και παρουσιάστηκαν 20 σενάρια, ενώ η βράβευση των καλύτερων έγινε στο χώρο όπου στεγάζεται το Θέατρο Τέχνης της πόλης. Μάλιστα, η τελετή των απονομών είχε και σημαντικές παρουσίες, όπως ανθρώπους από την Ελληνική Πρεσβεία.

Η δημιουργία όμως για τη 47χρονη συγγραφέα, υπάλληλο στο Κτηματολόγιο Ρόδου, δεν ξεκίνησε τώρα. Ήδη κυκλοφορούν τα δύο βιβλία της: Δύο φίλοι στην Παναγιά Τσαμπίκα της Ρόδου και Τα φτιάχνουμε; Πέραν αυτών, έχουν παιχτεί από ερασιτεχνικούς θιάσους τρία θεατρικά έργα :

Η πρόοδος του πατέρα, Θα είμαστε πάντα κοντά σου και το πιο πρόσφατο Η θεία απ' τον Αρχάγγελο. Πιστεύοντας και η ίδια πάνω απ' όλα στην ίδια την τέχνη, έχει ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα σενάριο της για τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, οι φιναλίστ του οποίο θα προκύψουν στα τέλη Νοέμβρη, με τις απονομές στους νικητές να γίνονται στις 8 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια αστυνομική κωμωδία, λέει η ίδια και. απορεί πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο είδη στον κινηματογράφο. «Η Τέχνη έχει μέσα της και το υποκειμενικό στοιχείο. Κάτι που για μένα είναι αριστούργημα, ίσως να μην κινεί καν το ενδιαφέρον του άλλου.

Παρόλα αυτά θεωρώ πως οι διαγωνισμοί ωφελούν, ειδικά τους νέους δημιουργούς, για το ξεκίνημα, κι αν προσπαθήσουν περισσότερο στη συνέχεια, μπορούν να πετύχουν. Το να μην πάρει κάποιος βραβείο δεν σημαίνει ότι απαραιτήτως έχει αποτύχει», σημειώνει για το κατά πόσο μια διάκριση μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη ή την αποδοχή ενός καλλιτέχνη.

Η ίδια πιστεύει στη δύναμη του Θεού και το κουράγιο που μπορεί και παίρνει απ' αυτή για ν' αντιμετωπίσει κάθε τι στη ζωή, γι' αυτό και έχει διδάξει σε κατηχητικά σχολεία, μοιράζοντας πάνω απ' όλα αισιοδοξία, κάτι που πηγάζει απ' την ίδια και το αντιλαμβάνεται αμέσως όποιος κάνει μια απλή κουβέντα μαζί της.

Σε κάθε περίπτωση, όχι απαραιτήτως η διάκριση σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η ενασχόληση απλώς με όποια έκφανση τέχνης είναι ένας άθλος για μια νέα κι εργαζόμενη πολύτεκνη μητέρα. Η Ελένη Λεφάκη-Στάτη καθημερινώς αγωνίζεται αληθινά με πίστη και τη στήριξη σε ό, τι κάνει από τον πατέρα Βασίλειο. Η αναφορά σ' αυτή τη σελίδα και μόνο, θεωρώ πως αρκεί, όταν κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες αρκετοί από 'μας ψάχνουν αφορμή για ενασχόληση με το. κενό.

Ένα μικρό βιογραφικό
Η Ελένη Λεφάκη γεννήθηκε στο Βόλο το 1967 κι έχει έναν αδελφό και μία αδελφή. Ο πατέρας της, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα της λογίστρια, μετακόμισαν για επαγγελματικούς λόγους αρχικώς στη Βέροια και αργότερα στην Αθήνα, όπου τελείωσε και το λύκειο. Μετά από εξετάσεις εισήχθη στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι πτυχιούχος.

Εκεί γνωρίστηκε με τον Βασίλειο Στάτη, φοιτητή Θεολογίας τότε, και, αφού μετακόμισαν το 1992 στον Αρχάγγελο, παντρεύτηκαν . Εν συνεχεία ο σύζυγός της χειροτονήθηκε κι απέκτησαν μαζί οκτώ παιδιά, το μεγαλύτερο τώρα 22 και το μικρότερο 9 ετών. Στον Αρχάγγελο συνεχίζει και ζει με την οικογένειά της ενώ διορίστηκε στο Κτηματολόγιο Ρόδου, όπου κι εργάζεται τώρα, αφότου αφοσιώθηκε για χρόνια στην οικογένεια και μόνο.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων