Πρωτόκολλο συνεργασίας με το ναυτικό ινστιτούτο της Κορέας

Πρωτόκολλο συνεργασίας με το ναυτικό ινστιτούτο της Κορέας

Πρωτόκολλο συνεργασίας με το ναυτικό ινστιτούτο της Κορέας

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1047 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες με το Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου της Ρόδου

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Ναυτικού Δικαίου της Ρόδου και του ναυτικού ινστιτούτου της θάλασσας της Νότιας Κορέας ( Korea maritime institute) που εδρεύει στη Σεούλ.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε υπό την επίβλεψη της κυρίας Βασιλικής Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου, ως εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος προγραμματισμού και οργάνωσης, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διασύνδεσης του δήμου με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Με αυτό τον τρόπο ξεκινά μία πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς οι οποίοι κάθε ένας από την πλευρά του παίζει σπουδαίο ρόλο σε θέματα δικαίου της θάλασσας στη χώρα και στην περιοχή του.

H συνεργασία που προϋπήρχε ανάμεσά τους, παίρνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, και επεκτείνεται και σε πολιτικό επίπεδο λόγω ακριβώς των θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται.

Σημειώνεται ότι ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το ινστιτούτο της Κορέας στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της συνεργασίας με το αντίστοιχο της Ρόδου είναι το γεγονός ότι ζητήθηκε από τη δική του πλευρά να υπογραφεί το πρωτόκολλο και μάλιστα το νησί μας να αποτελέσει έναν σταθμό πριν το ταξίδι για το Αμβούργο εκεί όπου βρίσκεται το διεθνές δικαστήριο για το δίκαιο της θάλασσας και το οποίο θα είναι ο προορισμός του ταξιδιού αυτού. Μάλιστα βρέθηκε στη Ρόδο ο πρόεδρος του ινστιτούτου Sung Gwi Kim, ο γενικός διευθυντής του και δύο διευθυντές αντίστοιχων τμημάτων.

Πρωτόκολλο συνεργασίας με το ναυτικό ινστιτούτο της Κορέας

Δηλώσεις
Στο πλαίσιο δηλώσεών του ο διευθυντής του ινστιτούτου της Ρόδου Νίκος Σκούρτος ανέφερε για το πρωτόκολλο συνεργασίας και το ινστιτούτο τα εξής:
«Είναι από τα μεγαλύτερα στην περιοχή της Ασίας και με πολύ μεγάλη παρουσία διεθνώς και έχει προσωπικό 240 άτομα.

Έχει μία συνεργασία με τη Ροδιακή ακαδημία με μας εδώ και κάποια χρόνια ως συνεργαζόμενοι, ενισχύοντας την ακαδημία με κάποιους διδάσκοντες και με κάποιες υποτροφίες.

Πριν από ένα μήνα μας ήρθε η πρόσκληση και μας είπαν ότι έρχονται στο Αμβούργο στο διεθνές δικαστήριο για το δίκαιο της θάλασσας για επίσκεψη, και θα θέλαμε να έρθουμε στη Ρόδο για λίγες ώρες για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, για να έχουμε στο μέλλον περισσότερη και πιο έντονη συνεργασία. Είναι μία σημαντική χώρα για μας καθώς και αυτοί εξαρτώνται από τη θάλασσα, με πολλά προβλήματα οριοθετήσεων στη γειτονιά της με μεγάλη βιομηχανία ναυπηγείων έχουμε πολλά κοινά.

Στη Ρόδο το ινστιτούτο λειτουργεί 20 χρόνια και έχει προφανώς κάποια διεθνή εμβέλεια. Μόνοι τους το πρότειναν και το επέλεξαν. Το αποτέλεσμα από τις ακαδημαϊκές συνεργασίες είναι κάτι που φαίνεται στην πορεία. Οι συνεργασίες αυτές δεν παύουν να έχουν πολιτική σημασία. Οι συζητήσεις και οι δημοσιεύσεις που γίνονται ισχυροποιούν και τη θέση μας. Είναι τεράστια επιτυχία του ινστιτούτου.

Ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος του Κορεατικού ινστιτούτου της θάλασσας Sung Gwi Kim με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης επεσήμανε ότι το ινστιτούτο υποστηρίζει το ινστιτούτο Αιγαίου σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει σχετικά με τη ναυτιλία και το ναυτικό δίκαιο και οικονομικά και τεχνικά και σήμερα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους.

Σε ερώτηση αν γνωρίζει το ναυτικό νόμο των Ροδίων ο πρόεδρος απάντησε ότι τον γνωρίζει και είναι πολύ εντυπωσιασμένος λόγω της ισχύς του στην αρχαιότητα. «Το ότι υπήρχε ένας ναυτικός νόμος από τη Ρόδο στην αρχαιότητα είναι πολύ σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας τόνισε ότι αυτό αφορά δύο σημεία:
- Τη νομική συνεργασία σε διεθνείς συμβάσεις
- Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κορέα ως μία μεγάλη ναυτική δύναμη η Ελλάδα και η Κορέα ως μία μεγάλη δύναμη στην κατασκευή πλοίων
Πάντως όπως είπε επειδή έχει πολύ λίγο χρόνο δεν μπορεί να επισκεφτεί πολλά αξιοθέατα, αλλά την επόμενη φορά θα το κάνει.

Το ναό του Απόλλωνα και το αρχαίο στάδιο όμως είχε την ευκαιρία να τα δεί. Πάντως όπως είπε είδε τη φυσική ομορφιά της Ρόδου και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, και έχει εντυπωσιαστεί.

Τι είπε ο δήμαρχος
Αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος είπε τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για το δήμο μας ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα που ασχολούνται με το δίκαιο της θάλασσας αυτό της Κορέας, ζήτησε να υπογράψει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το ναυτικό ινστιτούτο που εδρεύει στη Ρόδο.

Έτσι αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και η δουλειά που κάνει η αναγνώριση που έχει παγκοσμίως και βέβαια αυτό που λέγαμε οι φοιτητές που έρχονται κάθε χρόνο έχει αποδώσει καρπούς. Ένας εκ των τριών υψηλών προσκεκλημένων που διδάσκει στο αντίστοιχο ινστιτούτο της Κορέας είχε περάσει ως σπουδαστής από το δικό μας ινστιτούτο.

Η συγκεκριμένη αποστολή μεταβαίνει στο Αμβούργο για να επισκεφτεί και να συνεργαστεί με το διεθνές δικαστήριο της θάλασσας που εδρεύει εκεί και με την ευκαιρία ζήτησε να έρθει έστω για λίγες ώρες στη Ρόδο να υπογράψει αυτό το πρωτόκολλο υπό την εποπτεία του υπουργείου εξωτερικών.
Για το δήμο μας η αναγνωρισιμότητα της Ρόδου, έχει πλέον εδραιωθεί».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο